Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
07/12/2009

Συνέντευξη του εκπρόσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Νομίζω ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης πραγματικά ακροβατεί ανάμεσα σε δύο λογικές. Δηλαδή, άλλα υποσχέθηκε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του για τη λειτουργία του συγκεκριμένου υπουργείου και ιδιαίτερα των αστυνομικών δυνάμεων και άλλα πολλές φορές βλέπουμε στην πράξη.

Και να γίνω πιο συγκεκριμένος. Όλες τις προηγούμενες μέρες - και δεν αναφέρομαι στις προηγούμενες τρεις μόνο μέρες- συλλαμβάνονται νέα παιδιά με τις γνωστές προληπτικές συλλήψεις για εξακρίβωση που παρά το ότι έχουν πάνω τους ταυτότητα οδηγούνται στη ΓΑΔΑ. Μάλιστα κάποιοι αναίτια χωρίς στοιχεία έχουν παραπεμφθεί με τον λεγόμενο κουκουλονόμο.

Για να θυμηθούμε όμως, ο κ. Χρυσοχοΐδης όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε χαρακτηρίσει γελοίο αυτό το νόμο. Ο ίδιος μόλις ανέλαβε ήθελε να τον καταργήσει. Και επισημαίνω, μπορεί αυτή τη στιγμή σʼ ένα νόμο ο οποίος είναι υπό κατάργηση -σύμφωνα με τα λόγια του ιδίου- να παραπέμπονται και να γίνεται χρήση του σε βάρος νέων παιδιών; Αυτό αποτελεί διγλωσσία. Η διγλωσσία λοιπόν αφορά πρώτα-πρώτα τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Δεύτερον, χθες στο συλλαλητήριο, που ήμουν παρών, υπήρχε το περιφρουρημένο μπλοκ της Νεολαίας του ΣΥΝ στο πίσω μέρος. Κάποια στιγμή έγιναν επεισόδια. Αποφασίσαμε να σταματήσουμε και να στρίψουμε στην οδό Πεσμαζόγλου ακριβώς για να φύγουμε από τα επεισόδια. Δεχθήκαμε εκείνη την ώρα άγρια επίθεση με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και χημικά από τις δυνάμεις των ΜΑΤ.

Και γεννιέται το ερώτημα, που έχουμε διατυπώσει και στην ανακοίνωσή μας, αυτή η πρακτική βοηθάει στο να παραμείνει ειρηνική μια διαδήλωση ή αντίθετα να διαχυθούν οι λεγόμενες και αυτοαποκαλούμενες αντεξουσιαστικές ομάδες μέσα στον κύριο όγκο μιας ειρηνικής διαδήλωσης;

Αυτά, λοιπόν, λέω ότι αποτελούν διγλωσσία και με βάση αυτά θα πρέπει να κριθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Σε μια από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ήμουν δίπλα στον κ. Τσίπρα. Ο κ. Τσίπρας του είπε ότι έχει παραγίνει το θέμα με τις προληπτικές συλλήψεις αυτή τη στιγμή και ότι δεν γίνεται να  συλλαμβάνονται 300-400 άνθρωποι, να τελούν υπό κράτηση μια-δυο μέρες και μετά να τους αφήνεις ελεύθερους. Αυτό αποτελεί παράβαση του νόμου. Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να απαγγελθούν κατηγορίες. Αυτό το πράγμα πού θα πάει; Δηλαδή την επόμενη φορά την Πρωτομαγιά, του χρόνου στο Πολυτεχνείο πόσους θα συλλάβουμε; Χίλιους;..

Ναι..Υπάρχουν δυνάμεις στον αντεξουσιαστικό χώρο οι οποίες αντιλαμβάνονται τη δική τους παρουσία με μια λογική βεντέτας και παίζοντας ένα παιχνίδι κλέφτες και αστυνόμοι με τον εκάστοτε Υπουργό Δημόσιας Τάξης. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι και ο κ. Χρυσοχοΐδης δεν μπορεί με την πρακτική του να δίνει λαβές σʼ  ένα τέτοιο παιχνίδι.

Δεν βοηθάει κατʼ αρχήν αυτό καθʼ εαυτό το γεγονός. Το θέμα είναι τι πολιτικές θα εφαρμοστούν αυτή τη στιγμή ώστε να σπάσει αυτή η ιστορία.

Με τη δράση των αυτοαποκαλούμενων αναρχικών οι πρώτοι που έχουμε πρόβλημα είμαστε εμείς. Διότι εμείς θέλουμε να είμαστε παρόντες στους αγώνες, να διαδηλώνουμε για ζητήματα εισοδηματικά, για το ασφαλιστικό κι όταν γίνονται αυτά που γίνονται αντιλαμβάνεστε ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και προσφέρουν το καλύτερο δώρο στις δυνάμεις της αστυνομοκρατίας, της καταστολής και εν πάση περιπτώσει σε όσους εχθρεύονται τους κοινωνικούς αγώνες. Είμαστε αντίπαλοι αυτών των λογικών  και θα είμαστε αυστηροί και με  αυτούς που λένε ότι τυχόν καλύπτουμε πράξεις βίας αλλά και με αυτούς οι οποίοι με την πρακτική τους μπορούν να θεωρούν ότι μπορεί να δέρνουν τον κάθε πρύτανη και να τον στέλνουν στο νοσοκομείο. Και με την ευκαιρία να του ευχηθούμε περαστικά.

Ελπίζω να βρεθούμε στην κυβέρνηση με την προϋπόθεση ότι θα έχουν αλλάξει οι πολιτικοί συσχετισμοί και άρα να υπάρχουν και άλλες κυρίαρχες αντιλήψεις. Είναι τόσο υποθετικό το ερώτημα που αν σας απαντήσω θα σας απαντήσω τελείως υποθετικά.

Το πρώτο που θα κάναμε θα ήταν να ενσωματώσουμε στη λογική της αστυνομίας πολλές από τις προτάσεις της ΠΟΑΣΥ, που μιλάνε για άλλη εκπαίδευση, που μιλάνε πώς θα υπάρξουν  τομές που θα σπάσουν αντιδραστικούς θύλακες που υπάρχουν στα Σώματα Ασφαλείας, παρακρατικούς. Αυτά είναι γνωστά. Τα έχει πει ο ίδιος ο κ. Χρυσοχοΐδης. Αυτά λοιπόν θα κοιτάζαμε να κάνουμε ώστε να υπάρξει ένας άλλος ρόλος και μια άλλη σχέση της αστυνομίας με τους πολίτες.

Να το δούμε λοιπόν. Θα το χαιρετίσουμε πρώτοι αν θα γίνει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα ούτε με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ούτε με κανέναν άλλον. Πολιτικές είναι που αντιμαχόμαστε.

To Γραφείο Τύπου