Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/12/2009

Ίδρυση Λιμενικού Σταθμού στην νήσο Ανάφη

Ερώτηση Φ.Κουβέλη προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη - Οικονομίας , Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας - Πολιτισμού και Τουρισμού

Αποτελεί μακροχρόνιο αίτημα των κατοίκων, των συλλογικών φορέων καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης της νήσου Ανάφης, η ίδρυση και λειτουργία Λιμενικού Σταθμού στην νήσο Ανάφη. Από τους ανωτέρω φορείς, για την αναγκαιότητα της ίδρυσης και λειτουργίας του Λιμενικού Σταθμού, αναφέρεται ότι:

•    Η Ανάφη είναι ένα νησί απομακρυσμένο, με αυξημένη τουριστική κίνηση την καλοκαιρινή περίοδο και η απουσία λιμενικού οργάνου για την επιβολή της τάξης στο λιμάνι προσβάλει την τουριστική εικόνα της χώρας για την αταξία που παρατηρείται σε περιόδους αυξημένης κίνησης στο λιμάνι.

•    Η απομακρυσμένη θέση του δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, λόγω του αυξημένου αριθμού λαθρομεταναστών που αποβιβάζονται κατʼέτος στην περιοχή.

•    Το τελευταίο γεγονός της 27ης Οκτωβρίου 2009,όταν στην βραχονησίδα ʽΜΑΚΡΥΑʼ νότια της Ανάφης αφέθηκαν από δουλεμπόρους 39 μετανάστες , οι οποίοι παρέμειναν για αρκετές ημέρες άγνωστοι, μέχρις ότου αναγνωρισθούν από διερχόμενο πλοίο και μεταφερθούν στην Σαντορίνη , μαρτυρά την έλλειψη επαρκούς παρακολούθησης και φύλαξης της περιοχής από την  πολιτεία.

Επίσης για την στήριξη της λειτουργίας του  Λιμενικού Σταθμού η κοινότητα Ανάφης  δηλώνει ότι  παραχωρεί χώρο για την στέγαση του.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

•    Ποια είναι η θέση τους για την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στη περιοχή,  λόγω της έλλειψης  του Λιμενικού Σταθμού;

•    Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν για τη δημιουργία αυτού , ώστε να εξασφαλισθεί ευταξίας στο λιμάνι κατά την τουριστική περίοδο και να  υπάρχει  κλίμα  ασφάλειας για τους κατοίκους της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης