Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/09/2006

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο Αλ. Φλαμπουράρης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για θέματα Παιδείας, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο και το Προεδρείο της ΟΛΜΕ

Μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ: "Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο και το Προεδρείο της ΟΛΜΕ.

Θέλω να τονίσω ένα ιδιαίτερα επείγον πρόβλημα. Η ίδια μέθοδος που έχει χρησιμοποιηθεί στα Πανεπιστήμια, με τον αποκλεισμό περίπου 18 χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών, εφαρμόζεται σήμερα και στην τεχνική εκπαίδευση. Έχουμε ουσιαστικά το κλείσιμο 61 Τεχνικών Επαγγελματικών Εκπαιδευτηρίων και την κατάργηση 60% περίπου των ειδικοτήτων καθώς επίσης και την άρνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα μεταλυκειακής εξειδίκευσης. Όλα αυτά σπρώχνουν τα παιδιά στον ιδιωτικό τομέα και φοβάμαι ότι κάνουν το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Υπουργείο Ιδιωτικής Παιδείας και Χρημάτων.

Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι είναι ανάγκη σήμερα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των διδασκόντων, ώστε να έχουν και την άνεση και τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και την ψυχολογία να ασκήσουν με τον καλύτερο τρόπο το έργο τους. Έχουμε τις χαμηλότερες αμοιβές στην Ε.Ε. Εμείς στηρίζουμε το αίτημα της ΟΛΜΕ για 1300 ? για τον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό.

Και, τρίτο, να υποστηρίξουμε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η διαμόρφωση ενός πανεκπαιδευτικού μετώπου το οποίο θα δώσει απαντήσεις στα μεγάλα προβλήματα, ανάμεσα στα οποία κεντρικό είναι το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία. Διότι τα προβλήματα της τριτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας, πρωτοβάθμιας και προσχολικής ακόμη εκπαίδευσης είναι κρίκοι μιας ενιαίας αλυσίδας."

ΔΗΜ. ΓΕΩΡΓΑΣ (Πρόεδρος ΟΛΜΕ): "Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο του ΣΥΝ που μας επισκέφθηκε στα γραφεία με την έναρξη νέας σχολικής χρονιάς. Από τη μεριά του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ τέθηκαν θέματα που έχουν σχέση με τη διαδικασία κάλυψης και διαχείρισης του προσωπικού στα σχολεία, ώστε να μην υπάρξουν κενά και να έχουμε την παρουσία καθηγητών στις 11 του μήνα στα σχολεία. Προβλήματα που είχαν σχέση με την επιμόρφωση των καθηγητών, τόσο για τα διδακτικά βιβλία όσο και για την εισαγωγή, επιμόρφωση των καθηγητών, που πάντα γίνεται αφού οι καθηγητές έχουν πάει στην τάξη τους, και το ίδιο φαινόμενο επαναλαμβάνεται και φέτος... Θέματα που έχουν με την καθιέρωση του 10 χωρίς να ληφθούν ενισχυτικά μέτρα ώστε να βοηθήσουν τους αδύνατους μαθητές, με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες μαθητές εκτός τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και, παράλληλα, θέματα με την τεχνική εκπαίδευση, όπου έχουμε το κλείσιμο 61 ΤΕΕ, χωρίς αντίστοιχα να ιδρυθούν Επαγγελματικά Λύκεια και σαν αποτέλεσμα να έχει υπεραριθμίες καθηγητών που θα δημιουργηθούν και προβλήματα μετακίνησης των μαθητών από την μια περιοχή στην άλλη περιοχή.

Παράλληλα, προβάλαμε τα οικονομικά μας αιτήματα. Η Ομοσπονδία μας θα έχει διεκδικητικούς αγώνες, όπως κάθε χρόνο. Θα προτείνει, μετά από εισήγηση του Δ.Σ., στις γενικές συνελεύσεις των Προέδρων μορφές απεργιακών κινητοποιήσεων. Ήδη αρχίζουμε τα δύο συλλαλητήρια, 9 και 20 του μήνα, 9 στη Θεσσαλονίκη, 20 πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα. Και, παράλληλα, θα καθιερωθεί, μέσα από συνελεύσεις, η μορφή των απεργιακών κινητοποιήσεων."

To Γραφείο Τύπου