Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/03/2004

Για τις 10.000 "απολύσεις" στο Δημόσιο

Ο Στρατούλης Δημήτρης, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σε ομιλία του στους εργαζόμενους των ΗΛΠΑΠ ανέφερε τα εξής σχετικά με την δικομματική αντιπαράθεση που προκάλεσαν οι δηλώσεις Πολύδωρα.

Η κοκορομαχία των ΠΑΣΟΚ- Ν.Δ για τις “10.000” απομακρύνσεις του Πολύδωρα, κρύβει το πραγματικό πρόβλημα, δηλαδή την ανεργία (ειδικά των νέων και όσων έχουν αυξημένα προσόντα) και τον κομματισμό - αναξιοκρατία.

Τα κόμματα του δικομματισμού θεωρούν αυτονόητο το νόμο της «λείας» σε επιλεγμένες, παχυλά αμειβόμενες θέσεις του δημοσίου. Το χειρότερο είναι ότι και στους πολίτες, φαντάζει αυτονόητο και φυσικό ότι «όποιος βγει ..θα βάλει τους δικούς του». Με βάση το παραπάνω, είτε επικρατήσει το ΠΑΣΟΚ είτε η ΝΔ δεν θα εφαρμοστεί παρά ένας αλαζονικός, αδιαφανής, διεφθαρμένος νεοφιλελευθερισμός, που θα μοιράσει θέσεις, συμβάσεις, υποσχέσεις.

Επιστήμονες με ιδιαίτερα αυξημένες γνώσεις και ικανότητες, θα κληθούν και πάλι να καταλάβουν θέσεις συμβούλων, να γίνουν μέλη επιτροπών, να διαχειριστούν άϋλους και υλικούς πόρους. Σύμφωνα όμως με το δικομματικό «νόμο της λείας» θα πρέπει να έχουν προηγουμένως αποδεχθεί να γίνουν «καμαριέρες» στην καμαρίλα της νεοφιλελεύθερης εξουσίας. Δεν θα πρέπει να έχουν κριτική διάθεση, αλλά να μετατραπούν σε μηχανισμό συγκάλυψης της ιδεολογικής ουσίας των εφαρμοζόμενων πολιτικών, να προσθέτουν μια επίφαση εγκυρότητας και επιστημονικότητας.

Οι παραπάνω θέσεις της «λείας», στην πραγματικότητα είναι οι «νευραλγικές» θέσεις του ουσιαστικού σχεδιασμού και υλοποίησης των κρίσιμων πολιτικών του Κράτους, που οφείλουν να έχουν μακροπρόθεσμη προοπτική και συνέχεια. Η παιδεία και η κατάρτιση είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τις πρακτικές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ και γενικότερα της πολιτικής τους.

Εμείς διαφωνούμε με την ουσία του νέο-φιλελευθερισμού ακόμα και όταν αξιοκρατικός. Ακόμα όμως και όσοι ενδεχομένως έλκονται από νεοφιλελεύθερες αρχές και πολιτικές θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σε στοιχειώδεις αρχές διαφανούς διαχείρισης προσωπικού και πόρων.

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ προτείνει:

η επιλογή των θέσεων ειδικής ευθύνης και σημασίας, δηλαδή οι περισσότερες από τις θέσεις της «λείας», οι θέσεις επιτροπών, οι θέσεις που επιλέγονται με βάση προσόντα και συνεντεύξεις, να επιλέγονται με πραγματικά αξιοκρατικό τρόπο.

Όλα τα άλλα για τα οποία μαλώνουν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. απλά διαιωνίζουν τη σημερινή αναξιοκρατική και αδιαφανή κατάσταση πραγμάτων. Η καλλίτερη εγγύηση για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια είναι η μείωση της δύναμης του δικομματισμού και η ενίσχυση του ενωτικού ψηφοδελτίου του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ως δύναμης ελέγχου, κριτικής, αντιπολίτευσης και εναλλακτικών προτάσεων.

To Γραφείο Τύπου