Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/12/2009

Ανακοίνωση Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ για τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας μετά την τελευταία σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας μετά την τελευταία σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ ανακοίνωσε τα εξής.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, μετά την τελευταία σύνοδο των Προέδρων των ΤΕΙ  στο Μεσολόγγι, η νέα υπουργός Παιδείας διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος και ότι προτίθεται να διορίσει νέα Διοικούσα Επιτροπή, μέσω διαδικασίας ανοιχτής διαβούλευσης, «ώστε να αποτελείται από προσωπικότητες από το χώρο της επιστήμης, της τέχνης, της οικονομίας, που θα δώσουν -γιατί αυτό θέλουμε- μια διαφορετική πνοή σε αυτό το Πανεπιστήμιο».

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας ιδρύθηκε τέλη Αυγούστου με τροπολογία προφανούς προεκλογικής σκοπιμότητας. Τα Τμήματά του, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων, Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών καθώς και Μάρκετινγκ Αγροτικών Προϊόντων, προϋπήρχαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και έδρευαν στο Αγρίνιο. Από τη δήλωση της Υπουργού είναι προφανές ότι, στην πράξη τα περί ορθολογικού σχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι κενά περιεχομένου. Ποιους σκοπούς προάγει, πέραν της μικροπολιτικής εξυπηρέτησης τοπικών συμφερόντων, η μετονομασία μιας δέσμης τμημάτων που προϋπήρχαν, με στενότατο έως αμφίβολο επιστημονικό αντικείμενο, σε «πανεπιστήμιο», κίνηση την οποία αποδέχεται και προωθεί η παρούσα κυβέρνηση;  Εάν το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να χειριστεί το τεράστιο ζήτημα της ορθής χωροθέτησης των ΑΕΙ της χώρας, τουλάχιστον ας μην το επιδεινώνει.

Αδιαφορώντας για το χωροταξικό χάος της κατανομής των ιδρυμάτων η νέα Υπουργός, «κοιτώντας στο μέλλον», το μόνο που έχει να προτείνει είναι τον ορισμό της Διοικούσας Επιτροπής και από μέλη μη προερχόμενα από την ακαδημαϊκή κοινότητα. Έτσι θα συνεχίσει αυτή την αντί-ακαδημαϊκή και αντιδημοκρατική πρακτική του παρελθόντος, αναβαπτισμένη με τον νέο-εκσυγχρονιστικό μανδύα της ανοιχτής διαβούλευσης, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, αλλά και για όλα τα άλλα Πανεπιστήμια που συνεχίζουν εδώ και πολλά χρόνια να διοικούνται με διορισμένες Διοικούσες Επιτροπές. Τα κούφια λόγια για «άνοιγμα» των πανεπιστημίων στην κοινωνία δεν μπορούν να κρύψουν την στόχευση και το όραμα της Υπουργού, με το οποίο είμαστε ριζικά αντίθετοι: την περαιτέρω άλωση της αυτοτέλειας των Ιδρυμάτων, με διοικήσεις μη εκλεγμένες, που να τα συνδέουν με τον «πραγματικό» κόσμο των επιχειρήσεων. Στις διοικήσεις αυτές τα ίδια τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας θα έχουν (ίσως) ένα απλό συμβουλευτικό και επικουρικό ρόλο, όπως, λ.χ., οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΔΣ των ΔΕΚΟ.

Ο ΣΥΝ προβάλλει σθεναρά τη θέση ότι ίδρυση πανεπιστημίων και ΤΕΙ δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, αποσπασματικά, κοντόφθαλμα και με βάση τοπικιστικές σκοπιμότητες, αλλά είναι ζήτημα συνολικού ανασχεδιασμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Τα τμήματα πρέπει να καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο μιας επιστήμης, όπως ρητά ορίζει ο Νόμος, και να μην είναι σχολές επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να μεταφέρουν και να προάγουν την επιστημονική γνώση και όχι εφήμερες δεξιότητες. Ταυτόχρονα πρέπει να κατοχυρωθεί και να διευρυνθεί η αυτονομία των ιδρυμάτων, με οδηγό την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, και όχι να υποσκάπτεται η όποια λειψή αυτονομία υπάρχει σήμερα με δούρειο ίππο τις ΔΕ νέων ιδρυμάτων.

Τμήμα Παιδείας