Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/12/2009

Εκδήλωση στην Καρδίτσα για τις κλιματικές αλλαγές και τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα

Ο Βαγγέλης Αποστόλου, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και πρώην βουλευτής, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα ΜΜΕ Θεσσαλίας, κατά την σημερινή του επίσκεψη στην Καρδίτσα αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις κλιματικές αλλαγές και τα τοπικά περιβαλλοντικά προβλήματα.

Μεταξύ άλλων τόνισε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί της εκτιμήσεις της διακυβερνητικής επιτροπής του ΟΗΕ, η οποία προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ολέθριες συνέπειες για τον πλανήτη και εκατομμύρια ανθρώπους και γιʼ αυτό το λόγο η άνοδος της θερμοκρασίας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 2ο C. 

Στόχος μας πρέπει να είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2020 και κατά 90% έως το 2050 για τις ανεπτυγμένες χώρες.

Όσο αφορά τη διαχείριση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας πρέπει να προχωρήσουμε σε νέο στρατηγικό σχεδιασμό τόσο της διαχείρισης, όσο και της σωστής αξιοποίησης.

Η εφαρμογή, για παράδειγμα της νέας ΚΑΠ, στην οποία μπορεί να διαφωνεί κανείς, αλλά είναι δεδομένη, απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα, που προβλέπονται από την οδηγία 60/2000, που δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, για να λάβουν οι δικαιούχοι αγρότες οικονομικές ενισχύσεις.

Η ανάγκη εξορθολογισμού των χρήσεων των υδατικών πόρων, ιδιαίτερα στην αγροτική παραγωγή, θα πρέπει να αποτυπωθεί σε στρατηγική που αφορά την επιλογή των κατάλληλων καλλιεργειών, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα του εκσυγχρονισμού των αρδεύσεων, δεδομένου ότι η απώλεια ξεπερνά το 30%.

Και βέβαια όταν δεν μπορούμε να ασκήσουμε τέτοιες πολιτικές, τότε αναζητούμε λύσεις καταστροφικές για το περιβάλλον, όπως είναι η εκτροπή του Αχελώου, για την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια έχει εκφράσει την αντίθεση του».

Σήμερα ο Β. Αποστόλου θα παρευρεθεί και θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Αλλάζουμε το σύστημα, όχι το κλίμα.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος