Skip to main content.
14/12/2009

Συνέντευξη Δημ.Παπαδημουλη στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 (Π. Τσούτσιας –Ν. Σαράντης), δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για το διάλογο και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες

«Η κυβέρνηση διαχειρίζεται επείγοντα προβλήματα με όρους πολιτικής επικοινωνίας, πράγμα που οδηγεί σε καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων. Όταν έχεις αυτά τα ελλείμματα, αυτά τα χρέη, αυτή την πίεση των αγορών που οδηγεί τα spread στο ταβάνι, τότε η δουλειά της κυβέρνησης είναι να παίρνει μέτρα, από τα λόγια να περνάει στα έργα –χθες, όχι αύριο. Η δουλειά της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει τις πράξεις της κυβέρνησης και να καταθέτει εναλλακτικές προτάσεις.

Χρειαζόμαστε έναν ουσιαστικό και όχι προσχηματικό διάλογο. Ο διάλογος είναι, πρέπει να είναι αντιπαράθεση προτάσεων. Δεν καταργεί τους διακριτούς ρόλους κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.»

Για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

«Από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσαμε ότι θα πάμε, θα ακούσουμε, θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, αλλά δεν θέλουμε φυσικά να χρησιμοποιηθούμε ως ντεκόρ. Αυτονόητα πράγματα. Ακόμη και το αντικείμενο αυτής της σύσκεψης, λίγες ώρες πριν, παραμένει ασαφές. Θα είναι μόνο η διαφθορά, όπως αρχικά ανακοινώθηκε, ή θα μπούνε και τα θέματα της οικονομίας; Ένας διάλογος, για να είναι παραγωγικός, πρέπει να έχει ατζέντα.

Αν το διάλογο η κυβέρνηση τον αντιμετωπίζει με όρους επικοινωνίας, για να βγούνε τα φωτογραφικά ενσταντανέ και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι όλοι είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος, τότε η προσπάθεια θα αποτύχει. Αν την ενδιαφέρει, με δεδομένες τις διαφορές ανάμεσα στα κόμματα και με δεδομένους τους διαφορετικούς ρόλους κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, να ανιχνεύσει συμπτώσεις και συγκλίσεις, έγκαιρα λέει αυτή είναι η ατζέντα, αυτά σκέφτομαι να κάνω, πείτε μου κι εσείς τι νομίζετε. Και δεν το λέει απλώς μπροστά στους φωτογράφους, το προετοιμάζει. Δεν έχω υπόψη μου κανένα διάλογο που να υπήρξε παραγωγικός, με την έννοια της κωδικοποίησης συμπτώσεων και διαφορών, ο οποίος να μην προετοιμάστηκε επαρκώς. Νομίζετε ότι πάνε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την τελευταία στιγμή χωρίς να ξέρουν την ατζέντα; Έχει προϋπάρξει ο προσδιορισμός της ατζέντας, η κυκλοφορία σχεδίων απόφασης, οι διαρκείς τροποποιήσεις και παρατηρήσεις, έτσι ώστε να αναζητηθούν σημεία συμπτώσεων. Τα προβλήματα είναι πιεστικά. Ισχύει 100% αυτό που λέει ο λαός ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Βλέπω όμως μια κυβέρνηση η οποία, στον τομέα της οικονομίας, μόλις χθες διόρισε τον υπεύθυνο του πρώην ΣΔΟΕ, με αποτέλεσμα να έχουμε κατάρρευση των εσόδων και μετά τις εκλογές –τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο μαζεύτηκαν λιγότερα χρήματα απʼ ό,τι τον προεκλογικό Σεπτέμβριο. Βλέπω μια κυβέρνηση η οποία λέει διάλογο, βιογραφικά, διαβούλευση από το internet, και διόρισε, με δίμηνη καθυστέρηση, δεκατρείς περιφερειάρχες οι οποίοι είναι “καραπασόκ”.»

Για τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ

«Ανήκω στον Συνασπισμό. Θεωρώ το Συνασπισμό, το κόμμα μου, επιλογή μακράς πνοής κι όχι προσωρινό σχήμα υπό διάλυση. Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος στη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε ενιαίο κόμμα. Διότι αυτό όχι μόνο θα παραβίαζε το ιδρυτικό μας συμβόλαιο, αλλά θα οδηγούσε σε ένα στενότερο σχήμα από το κόμμα του Συνασπισμού. Αυτό που χρειάζεται είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να εξελιχθεί σε μια πλατύτερη συμμαχία, ανοικτή στον οικολογικό και σοσιαλιστικό χώρο και ικανή να εκφράσει περισσότερους. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να σταματήσουμε να κοιτάμε τον αφαλό μας. Πρέπει να αντιστοιχηθούμε με αυτά που περιμένουν από μας αυτοί που μας ψήφισαν, 315 χιλιάδες πολίτες, πριν δυο μήνες, και οι οποίοι δεν είναι μαζοχιστές. Βαρέθηκαν να ακούνε τα ίδια και τα ίδια. Τέλος στην εσωστρέφεια, τέλος στις αέναες εσωτερικές αντιπαραθέσεις. Ο Συνασπισμός, που είναι η ατμομηχανή του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι η πολύ μεγάλη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει το 80% τουλάχιστον της πολιτικής επιρροής του συνόλου του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να πρωταγωνιστήσει έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτεί στον κόσμο και να μιλήσει για αυτά που απασχολούν τους πολίτες.»

To Γραφείο Τύπου