Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/12/2009

Συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για το ΕΣΠΑ του Δ. Παπαδημούλη στη Βουλή - «Ο χρόνος είναι χρήμα και σεις τον σπαταλάτε αμέριμνοι»

Πότε σκοπεύει η Κυβέρνηση να τοποθετήσει τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα, και πότε θα προωθήσει και αναμορφώσει το νομικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε να  επιταχυνθεί η υλοποίηση των προγραμμάτων, ζήτησε να πληροφορηθεί ο βουλευτής Βʼ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, με επίκαιρη ερώτησή του που συζητήθηκε στη Βουλή.

Ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρναουτάκης στην πρωτολογία του, παραδέχτηκε ότι η  πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ δεν είναι καλή και είναι χειρότερη απʼ ότι περίμενε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η καθυστερήσεις τόνισε ότι προκύπτουν από το συγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό και πολυδαίδαλο σχήμα που εισήγαγε ο ν. 3614 που τελικά προκάλεσε πολυδιάσπαση στη διαχείριση. Δήλωσε ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα τροποποιήσει τον νόμο για να αποκεντρώσει, να απλοποιήσει και να ενισχύσει τα Επιχειρησιακά Προγράμματα και την Περιφερειακή ανάπτυξη.

Ο Δ. Παπαδημούλης στην ομιλία του τόνισε: «Δεν είναι δυνατόν δυόμιση μήνες μετά την ανάληψη της Κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, να την «βγάζετε καθαρή», μιλώντας απλώς για τις τεράστιες, τις εγκληματικές, ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης, η οποία «μαυρίστηκε» γιʼ αυτό στις προηγούμενες εκλογές. Για την απορρόφηση του 3% είναι 100% υπεύθυνη η Κυβέρνηση της Ν.Δ.

Η ερώτηση όμως που σας  έθεσα, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις είναι τί σκοπεύετε να κάνετε εσείς για να τρέξετε με διπλάσια, με τριπλάσια ταχύτητα, προκειμένου να μην χαθούν αυτοί οι πόροι, που είναι 26 δις ευρώ μέχρι το 2013. Να τρέξει χρήμα στην αγορά έτσι ώστε να δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και να μην μείνουμε με εκρηκτική ανεργία και μισοτελειωμένα έργα, όπως σας προειδοποίησε ο κ. Πονσέ, κορυφαίο στέλεχος της Commission, που ήρθε πριν λίγες μέρες εδώ.

Υπάρχει η λαϊκή παροιμία που λέει «Ο χρόνος είναι χρήμα». Ο Πρωθυπουργός της Κυβέρνησής σας λέει «η χώρα είναι στην εντατική» και η κυβέρνηση ασχολείται με το να κάνει «ιατρικά συμβούλια» για πώς θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Με τον ασθενή δεν ασχολείται όμως.

Μετά από δυόμιση μήνες δεν έχει ορίσει καν το αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, τον γραμματέα που ασχολείται με την ανάπτυξη και τα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Μόλις πριν λίγες μέρες διορίσατε τους Περιφερειάρχες, που ως το κλειδί για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, καθώς τα 2/3 του ΕΣΠΑ είναι στα Περιφερειακά Προγράμματα. Και το επιχείρημα ότι κάνετε διαβούλευση και αξιολογούσατε τα βιογραφικά των περιφερειαρχών από το Internet δεν στέκει, γιατί όλοι συνομολόγησαν ότι και οι 13 Περιφερειάρχες είναι γνωστά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, πρώην βουλευτές κ.λπ.

Σας ερωτώ λοιπόν, πότε θα κάνετε την αναμόρφωση των κατευθύνσεων του ΕΣΠΑ; Πότε; Σε πόσο καιρό; Σε πόσο καιρό θα διορίσετε Γενικό Γραμματέα; Πότε θα ενημερώσετε και θα επιμορφώσετε τους Περιφερειάρχες για να τρέξουν τα έργα; Πότε θα επιταχύνετε τις μελέτες για να ωριμάσουν τα έργα; Πότε θα κάνετε τη διοικητική απλούστευση για να μην πνίγονται αυτά τα έργα από τη γραφειοκρατία; Γιατί αν δεν τα κάνετε αυτά και απλώς λέτε φταίνε οι προηγούμενοι, τότε ο στόχος που έχετε θέσει για 10 δις ευρώ στο τέλος του 2010 θα μείνει και αυτός στα χαρτιά.

Παρακαλώ κύριε Υπουργέ με όλη την εκτίμηση που σας έχω στη δευτερολογία σας να μην μου διαβάσετε το χαρτί που σας ετοίμασαν οι υπηρεσίες αλλά να μου απαντήσετε συγκεκριμένα. Πότε ο Γενικός Γραμματέας, πότε η αναμόρφωση, πότε η απλούστευση και πώς θα επιταχύνετε την απορρόφηση αυτών των κονδυλίων δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας, δίνοντας μια ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας που βρίσκεται  εδώ και καιρό σε ύφεση και δίνοντας και ένα σήμα στην Περιφέρεια ότι επιτέλους κάποια έργα θα τρέξουν εκεί για να δημιουργήσουν και υποδομές και δουλειές.»

Στη δευτερολογία του ο αρμόδιος υφυπουργός τόνισε ότι  2 ½ μήνες τώρα το Υπουργείο δουλεύει εντατικά για να γίνει πράξη το όραμα του Πρωθυπουργού για την περιφερειακή ανάπτυξη. Πριν προβεί το Υπουργείο στην τροποποίηση έπρεπε να ακούσει τις εισηγήσεις από όλες τις διαχειριστικές αρχές, ώστε η τροποποίηση να είναι αποτελεσματική και υποσχέθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Επισήμανε ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν ώριμα έργα προς δημοπράτηση αλλά μέσα απ΄τη ΜΟΔ και τις προβλεπόμενες διαδικασίες η ωρίμανση θα επιταχυνθεί. Τέλος υπερασπίστηκε τη διαδικασία εκλογής των Γενικών Γραμματέων που ακολουθεί η Κυβέρνηση, παρά τις όποιες καθυστερήσεις.