Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2009

Συνέντευξη Τύπου Π.Λαφαζάνη για την κίνηση των ειδικών εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών του ν. 128/75 και των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις (2000-2009)

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, παρουσίασε σήμερα, σε Συνέντευξη Τύπου, την κίνηση από τα έτη 2000-2009 (έσοδα-δαπάνες) των ειδικών εκτός Προϋπολογισμού λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδας: Α) Νο  611451 «Ειδικός Λογαριασμός Επιδοτήσεων επιτοκίων ν. 128/75» Β) Νο  234339/0 «Ε.Δ -Λογαριασμός εσόδων από αποκρατικοποιήσεις», καθώς και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση όλων των ειδικών εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών και την εγγραφή όλων των εσόδων τους ως έσοδα του Κράτους και την κατάργηση του απαράδεκτου και απολύτως αναχρονιστικού ετήσιου τέλους 0,6%O στους δανειολήπτες.

Στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Είναι απολύτως απαράδεκτο και παραβιάζει κάθε ίχνος δημοσιονομικής τάξης και διαφάνειας το γεγονός ότι τεράστια έσοδα του Δημοσίου, τα οποία προέρχονται από την εκποίηση δημόσιων επιχειρήσεων και δημόσιας περιουσίας και από την επιβολή ειδικού τέλους 0,6%O σε βάρος των δανειοληπτών, τοποθετούνται σε ειδικούς λογαριασμούς από τους οποίους πραγματοποιούνται, με αδιαφανή τρόπο και υπό εξέταση νομιμότητα, δαπάνες που προσεγγίζουν ορισμένες χρονιές και τα 3 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, παραβιάζει κάθε λογική, αλλά και θεμελιώδεις κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το γεγονός ότι τα έσοδα από τις, έτσι κι αλλιώς απαράδεκτες, ιδιωτικοποιήσεις,  αντί να αξιοποιούνται αποκλειστικά για τη μείωση του δημόσιου χρέους, το οποίο όλοι αναγνωρίζουν ως καταθλιπτικό βάρος για τη χώρα, κατευθύνονται, χωρίς κανένα κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε κάθε λογής ενισχύσεις και επιδοτήσεις, ενώ οι σχετικές δαπάνες μειώνουν τεχνητά και ισόποσα το δημοσιονομικό έλλειμμα, στο οποίο θα έπρεπε να προσμετρηθούν.

Από την άλλη, τα έσοδα από το απαράδεκτο και παντελώς αδικαιολόγητο ετήσιο «χαράτσι»-τέλος 0,6 %O σε βάρος των δανειοληπτών, οι οποίοι ήδη γογγύζουν από τα πανύψηλα επιτόκια, χρησιμοποιούνται με πλήρη αδιαφάνεια για κάθε μορφής επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις.

Θέση και άποψή μας είναι ότι σήμερα όσο ποτέ χρειάζεται απόλυτη διαφάνεια και η μέγιστη δυνατή αξιοπιστία στη διαχείριση των δημοσιονομικών  μεγεθών. Αυτό, πέραν των πολλών άλλων, σημαίνει την κατάργηση όλων των ειδικών εκτός προϋπολογισμού λογαριασμών και η εγγραφή όλων των εσόδων τους ως έσοδα του Κράτους.

Ειδικότερα, προτείνουμε να καταργηθεί  ως αδικαιολόγητο και απολύτως αναχρονιστικό το ετήσιο τέλος 0,6%O στους δανειολήπτες, ενώ όσο διατηρείται ακόμα, τα σχετικά έσοδα να κατευθύνονται για την ενίσχυση των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Με δεδομένη, επίσης, τη ριζική αντίθεσή μας στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων θεωρούμε ότι στο βαθμό που δεν μπορούμε να αποτρέψουμε την προώθησή τους, τα έσοδά τους οφείλουν να μειώνουν με απόλυτη διαφάνεια αποκλειστικά και ισόποσα το δημόσιο χρέος.

*Οι απαντήσεις του Υπ. Οικονομικών με την αναλυτική κίνηση των λογαριασμών αυτών διατίθενται ηλεκτρονικά. Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ 210 3378426, 210 3378421, 210 3378501

To Γραφείο Τύπου