Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/12/2009

Τοποθέτηση Θ.Δρίτσα σε συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Π.Γ.Δ.Μ. και το Κυπριακό ζήτημα

Στην Επίκαιρη Επερώτηση του ΛΑΟΣ με θέμα τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Π.Γ.Δ.Μ. καθώς και το Κυπριακό ζήτημα, η οποία συζητήθηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, εκτελών χρέη κοινοβουλευτικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο Θοδωρής Δρίτσας, Βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νησιών, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε:

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και διεκδικεί πολυδιάστατη φιλειρηνική πολιτική απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό και με έμφαση στη μείωση των εξοπλισμών

«Η πολυδιάστατη ενεργητική φιλειρηνική πολιτική προς όλες τις κατευθύνσεις, απαλλαγμένη από τον ατλαντισμό, είναι η προϋπόθεση για πραγματικές επιτυχίες. Αυτή η πολιτική απαιτεί συνεκτικό εσωτερικό μέτωπο που προϋποθέτει κοινωνική δικαιοσύνη και όχι πολιτική σαν αυτή που εφαρμόζεται επί είκοσι χρόνια τώρα η οποία δημιουργεί φτώχεια και αποδομεί τα κοινωνικά και τα δημοκρατικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.»

Ο Θοδωρής Δρίτσας τόνισε ότι το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών δεν έχει τεθεί στο επίκεντρο της αμυντικής και της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Υπενθύμισε μάλιστα ότι με το άρθρο 42 της Συνθήκης της Λισσαβόνας η Ελλάδα, όπως όλα τα κράτη μέλη, έχει δεσμευτεί να «βελτιώνει σταδιακά» τις στρατιωτικές της δυνατότητες. Εμείς να προτείνουμε «προς κάθε κατεύθυνση και προς την Τουρκία μια νέα συμφωνία αμοιβαίας μείωσης των εξοπλισμών. Δεν φαντάζει άμεσα πραγματοποιήσιμο, αλλά και στην Τουρκία υπάρχουν δυνάμεις που το ζητούν.» Έτσι μπορούμε, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «να θέσουμε με μεγαλύτερη αξιοπιστία ζητήματα όπως σε σχέση με το casus belli και άλλα που όντως πρέπει να τεθούν.»

Για το Κυπριακό ο Θοδωρής Δρίτσας είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως είναι απόλυτη ανάγκη να στηρίξουμε τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.  Προσπάθεια για λύση από τους Κύπριους για όλους τους Κύπριους». Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού για την κυπριακή τραγωδία ευθύνονται οι δυνάμεις που επιδεικνύουν τουρκοφαγικές και υπερπατριωτικές διαθέσεις.

«Στα Βαλκάνια, η εκκρεμότητα για το όνομα της ΠΓΔΜ επιβεβαιώνει ότι, όσο τα ζητήματα δεν λύνονται προς φιλειρηνική κατεύθυνση και εκκρεμούν, δημιουργούν νέα αποστήματα και ενισχύουν εθνικιστικές τάσεις και στις δύο χώρες. Εμείς εμμένουμε στη θέση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αλλά και εδώ χρειάζεται πολιτική πολυδιάστατη με Βαλκανικό ορίζοντα για μια ισότιμη Διαβαλκανική Συνεργασία, απεγκλωβισμένη από τα γρανάζια των νατοϊκών επιλογών.»