Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/11/2009

Οι ελαιοπαραγωγοί σε απόγνωση για δεύτερη χρονιά

Επίκαιρη ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Οι ελαιοπαραγωγοί δεν αντέχουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να πουλήσουν το λάδι τους σε τιμή εξευτελιστική, κάτω του κόστους παραγωγής, εφόσον η τιμή του ελαιολάδου έχει κατρακυλήσει στην εξευτελιστική τιμή περίπου των 2,20 ?/κιλό.

Η μη λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων οδηγεί την ελαιοκαλλιέργεια στην εγκατάλειψη.

Ως ΣΥΡΙΖΑ τονίζουμε όπως και πέρυσι ότι απαιτούνται:

•    Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ελαιοπαραγωγών, δηλαδή χρηματοδότηση των ενώσεων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου για παρέμβαση στην αγορά και τη συγκέντρωση του ελαιολάδου στην τιμή των 3 ευρώ για τα 8 δέκατα και εισοδηματική ενίσχυση μέσα από τον κανονισμό de minimis.

•    Διαμόρφωση συγκροτημένης εθνικής πολιτικής για το εξαιρετικής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που παράγει η χώρα μας.

•    Παρεμβάσεις στο επίπεδο της Ε.Ε. δηλαδή την άμεση επαναφορά της κοινοτικής παρέμβασης για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 2,5 ?/κιλό, το οποίο είναι το μέσο κοινοτικό κόστος και υιοθέτηση των προτάσεων που είχαν υποβάλει οι COPA-COGECA στην κ. Boel, το Μάρτη του 2009.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό εισόδημα για τους παραγωγούς;

•    Θα προχωρήσει στη διασφάλιση μιας ικανοποιητικής τιμής για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και στη στήριξη των ενώσεων για τη συγκέντρωση του ελαιολάδου;

Ο  ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης