Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
16/12/2009

Προχωρούν οι διαπραγματεύσεις της FRONTEX με την Τουρκία για την επιχειρησιακή συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων στο Αιγαίο - Απάντηση της Σουηδικής Προεδρίας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή

Οι συζητήσεις μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας για την επιχειρησιακή συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων στο Αιγαίο βρίσκονται σε εξέλιξη. Αυτό απάντησε μεταξύ άλλων η Προεδρεύουσα του Συμβουλίου, Υπουργός  Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας κα Μάλμστρομ στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή ενώπιον της ολομέλειας του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Απέφυγε όμως να απαντήσει στο ερώτημα του Νίκου Χουντή για την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ από την Τουρκία.

Εκ μέρους του Συμβουλίου η κυρία Μάλμστρομ στην απάντησή της, ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της FRONTEX και της Τουρκίας για την επιχειρησιακή συνεργασία στον έλεγχο των συνόρων στο Αιγαίο είναι σε εξέλιξη και εφόσον δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, το Συμβούλιο δεν είναι σε θέση να σχολιάσει με επιπλέον λεπτομέρειες το περιεχόμενο και την εξέλιξη των συνομιλιών. Επεσήμανε δε πως τα Κράτη μέλη που συμμετέχουν στη FRONTEX ενημερώνονται για τις διαδικασίες και την εξέλιξη των συνομιλιών.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ανταπαντώντας και αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της 8ης Δεκεμβρίου 2009, που συνδέει ενδεχόμενη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας για επανεισδοχή μεταναστών με τον έλεγχο των συνόρων, πρόσθεσε ότι:

 «Καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί για τη σύναψη συμφωνίας επανεισδοχής με την ΕΕ απαίτησε κοινή επιχειρησιακή συνεργασία στον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από το σοβαρό θέμα της προστασίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας των μεταναστών, θέλω να σας ρωτήσω κυρία Υπουργέ, αν τελικά δέχεται η Τουρκία ότι τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ είναι εκείνα στα οποία επιχειρεί τώρα η FRONTEX; Δέχεται δηλαδή η Τουρκία τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ; »

To Γραφείο Τύπου