Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
18/12/2009

Συμβολική κατάληψη του κτιρίου της διοίκησης του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου) - Δηλώσεις Αλ.Τσίπρα

Συμβολική κατάληψη πραγματοποίησαν σήμερα ακτιβιστές και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στο κτίριο της Διοίκησης του ΙΚΑ (Αγ. Κωνσταντίνου), προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα μέτρα της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση.

Στην κατάληψη παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, ο οποίος έκανε δηλώσεις:

«Δυστυχώς η κυβέρνηση αποφάσισε να θρυμματίσει το ασφαλιστικό σύστημα που στην περίοδο της κρίσης θα μπορούσε να αποτελέσει μία ασπίδα προστασίας της κοινωνίας.

Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν τη μεγαλύτερη κλοπή του μόχθου τους, των τελευταίων δεκαετιών. Θα αντισταθούν, θα αγωνιστούν προκειμένου να μην περάσουν αυτές οι πολιτικές, προκειμένου να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας της κοινωνίας, ένα ευρύ μέτωπο αλληλεγγύης.

Το κρίσιμο ερώτημα όμως της κυβέρνησης είναι ποιος κυβερνάει τελικά αυτόν τον τόπο. Είναι κυρίαρχος ο λαός που αποφάσισε εγκρίνοντας προγράμματα πριν από δύο μήνες ή οι χρηματαγορές που θέλουν να επιβάλουν τη δική τους επιλογή  με τρόπο που ξεπερνάει τη δημοκρατία»;


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ

ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Σήμερα, 18/12 εκατό περίπου ακτιβιστές και συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ καταλάβαμε συμβολικά το κτίριο της Διοίκησης του ΙΚΑ, για να διαμαρτυρηθούμε, γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με βάση τις δεσμεύσεις της στην ΕΕ, στους τραπεζίτες και στους κερδοσκόπους προωθεί «δομικές αλλαγές» στην κοινωνική ασφάλιση, με τις οποίες αφαιρούνται ασφαλιστικά δικαιώματα και αλλάζει ο χαρακτήρας της.

Στόχος αυτών των αλλαγών είναι να δίνεται σε όλους μια βασική σύνταξη (εθνική σύνταξη), που να συμπληρώνουν με ανταποδοτική σχέση εισφορών-παροχών, δηλαδή αφενός με επαγγελματική σύνταξη, που είναι ιδιωτική ασφάλιση και όχι δημόσια, για την οποία θα δοθούν και φορολογικά κίνητρα, και αφετέρου με καθαρά ιδιωτική ασφάλιση.

Προωθείται δηλαδή η αντικατάσταση του αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από το κεφαλαιοποιητικό, στο οποίο ο καθένας θα έχει ατομική ευθύνη για τη σύνταξή του, αφού όσα εισφέρει τόσα και θα πάρει.

Η κυβέρνηση προωθεί επίσης περικοπές στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις (εργαζόμενες μητέρες ανηλίκων παιδιών) και στις αναπηρικές συντάξεις, ενώ δεν δεσμεύεται ότι δεν θα θιγούν ασφαλιστικά δικαιώματα με τις ενοποιήσεις που προωθεί σε τρία ασφαλιστικά ταμεία (μισθωτών,  αυτοαπασχολουμένων, αγροτών).

Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της ότι θα καταργήσει τις αντιασφαλιστικές διατάξεις του νόμου Πετραλιά σε βάρος των εργαζομένων μητέρων και των επικουρικών συντάξεων εγκαταλείφτηκαν, ενώ περικόπτει την κρατική επιχορήγηση των ασφαλιστικών ταμείων κατά 1,7 δις ευρώ το 2010.

Η κυβέρνηση δεν είναι εύκολο να αφαιρέσει ασφαλιστικά δικαιώματα, γιατί θα έχει σοβαρές κοινωνικές αντιδράσεις και δεν πρέπει να ξεχάσει τι έπαθε η κυβέρνηση Σημίτη από τις προτάσεις Γιαννίτση.

Σήμερα είναι αναγκαία όσο ποτέ η συγκρότηση ενός ευρύτατου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου για την υπεράσπιση και αναβάθμισή της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης. Όλα θα κριθούν από τις αντιστάσεις των εργαζομένων και τους κοινωνικούς αγώνες που θα ξεσπάσουν το επόμενο διάστημα.

Κανείς μόνος του – όλοι και όλες μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε.


To Γραφείο Τύπου