Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
17/12/2009

Επ' αυτοφώρω σύλληψη για τα αδικήματα της παράνομης αφισοκόλλησης και αφισορύπανσης τεσσάρων μελών του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος και της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας από ειδική αστυνομική δύναμη συνοριοφυλάκων

Ερώτηση Η.Διώτη προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Προστασίας του πολίτη

Μνήμες άλλων εποχών αστυνομοκρατίας και ποινικοποίησης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών ξύπνησαν το βράδυ της Τρίτης 14/12/2009 ,  στην πόλη της Καρδίτσας. Αφορμή ήταν η επʼ αυτοφώρω σύλληψη για τα αδικήματα της παράνομης αφισοκόλλησης και αφισορύπανσης (Ν. 2946/2001), τεσσάρων μελών του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος και της Οργάνωσης Επαναστατικής Νεολαίας από ειδική αστυνομική δύναμη συνοριοφυλάκων που εδρεύει στην πόλη. Οι 4 νεαροί αναρτούσαν αφίσα για μια εκδήλωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες του φετινού Δεκέμβρη στο στέκι «Ρεσάλτο» στο Κερατσίνι, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στους συλληφθέντες επετράπη να επικοινωνήσουν με δικηγόρο μόλις στις 2 τα ξημερώματα της 15ης Δεκέμβρη, κρατήθηκαν όλη τη νύχτα στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καρδίτσας και οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Μετά την απολογία τους, αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος στις 30/4/2010.

Δεδομένου ότι:

Α) στοχοποιείται ένα πολιτικό κίνημα, τη στιγμή που τα μέλη του πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για μια κοινωνική εκδήλωση, εξαίρεση αποδεκτή από τον Ν. 2946/2001, άρθρο 2, παρ. 3.

Β) το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» βρίσκει εφαρμογή για μια ακόμη φορά εναντίον ενεργών πολιτών.

Ερωτώνται οι συναρμόδιοι υπουργοί:

•    Βάσει ποιων συγκεκριμένων εντολών έδρασαν οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ.;

•    Με ποια λογική, ποινικοποιείται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη