Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/03/2004

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΝ με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ.Παπαδόπουλο

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Ν. Χουντής και Π. Τριγάζης, συναντήθηκαν σήμερα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Μετά την συνάντηση ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε τα εξής:

To Κυπριακό βρίσκεται στο πιο κρίσιμο, στο πιο οριακό σημείο. Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στους χειρισμούς και στις απόψεις του. Σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο που βρίσκεται το Κυπριακό, καμία πίεση ή παρενέργεια από τρίτους δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλοιώσει τις αποφάσεις του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την συνθήκη ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη δίκαιης και λειτουργικής λύσης στα πλαίσια ουσιωδών βελτιώσεων που πρέπει να επιδιωχθούν στο σχέδιο Ανάν. Μας ενδιαφέρει η λειτουργική λύση έτσι ώστε οι ελληνοκύπριοι και οι τουρκοκύπριοι από κοινού να αποφασίζουν για το μέλλον τους και όχι για το παρελθόν στα πλαίσια ενός ενιαίου κράτους με μια οντότητα και διεθνή προσωπικότητα που θα έχει τη μορφή της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας, όπως σας είπα, στους χειρισμούς του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευχόμαστε οι διαδικασίες οι οποίες θα ακολουθήσουν να προωθήσουν λύσεις προς αυτήν την λειτουργική βιωσιμότητα του Κυπριακού Κράτους με δεδομένο ότι και ο Κυπριακός λαός θα κληθεί επ’ αυτού να αποφασίσει.

- Θα λυθεί 1η Μαΐου, τι εκτιμάτε;

Η μέχρι σήμερα πορεία δείχνει ότι η αδιαλλαξία του κ. Ντεκτάς και της 'Αγκυρας συνεχίζονται. Είναι φανερό ότι επιδιώκουν να εξαντλήσουν όλα τα διαπραγματευτικά πλαίσια. Εκείνο το οποίο εμάς μας απασχολεί είναι όχι λύση και όποια να είναι, άρον-άρον, αλλά λειτουργική λύση που θα βελτιώνει αποφασιστικά το σχέδιο Ανάν.

To Γραφείο Τύπου