Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/11/2009

Λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας Δήμου Ιναχωρίου Ν. Χανίων

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων - Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής

Το 1990-92 προγραμματίστηκαν δύο λιμνοδεξαμενές στην περιοχή Χρυσοσκαλίτισσας και στην περιοχή Αγίων Θεοδώρων και σε και σε απόσταση τριών χιλιομέτρων η μία από την άλλη. Σκοπός των έργων αυτών ήταν να αρδευτούν μεγάλες γόνιμες εκτάσεις σε μια περιοχή ξηροθερμική χωρίς άλλη σημαντική δυνατότητα άρδευσης (γεωτρήσεις - επιφανειακά ύδατα).

Το 2000 μετά από καθυστερήσεις πολλών ετών ολοκληρώθηκαν τα τεχνικά έργα (λιμνοδεξαμενές και αρδευτικό δίκτυο) χωρίς όμως ποτέ να υλοποιηθεί ο περιβαλλοντικός όρος φυτεύσεων και αποκατάστασης τοπίου σε καμία από τις δύο λιμνοδεξαμενές.

Η λιμνοδεξαμενή Αγίων Θεοδώρων λειτούργησε και λειτουργεί με σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους, Η λιμνοδεξαμενή Χρυσοσκαλίτισσας, αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, υπέστη βύθιση ενός τμήματος αναχώματος.

Από τότε, με διάφορες ενέργειες, ο Δήμος Ιναχωρίου προσπαθεί να προωθήσει το θέμα για το πρώτο στάδιο το οποίο είναι η χρηματοδότηση της μελέτης αποκατάστασης.

Τον 11/2001 έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο με συμμετοχή του Δήμου Ιναχωρίου για το θέμα. Στις 24-5-04 με το Α.Π. 11320 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δ/νση Σχεδιασμού, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος του Δήμου Ιναχωρίου, ενημερώνει ότι η πρόταση με Α.Π. 8912/10-2-04 προς ΥΠ0Ι0 για εγγραφή στο ΠΔΕ- ΣΑΜ 081 της μελέτης με τίτλο «Μελέτη αποκατάστασης, λειτουργικότητας της Λιμνοδεξαμενής Χρυσοσκαλίτισσας Ν, Χανίων» με προϋπολογισμό 590.000 ? δεν εγκρίθηκε και ότι θα γίνουν νέες προσπάθειες.

Το 2008 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε και έγινε αποδεκτό από το ΥΠΟΙΟ για το ΠΔΕ- ΣΑΜ 081 για προϋπολογισμό μελέτης 150.000 ? (Μελέτη Αποκατάστασης). Ωστόσο, ο διαγωνισμός για τη μελέτη δεν έγινε.

Το 2009 το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρότεινε ξανά στο ΥΠΟΙΟ την χρηματοδότηση της μελέτης. Η πρόταση έγινε αποδεκτή από το ΥΠΟΙΟ με ένταξη στο ΠΔΕ -ΣΑΜ για προϋπολογισμό μελέτης 150.000?.

Με βάση τα παραπάνω:

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Προτίθεστε να προχωρήσετε στις διαδικασίες αποκατάστασης της ζημίας ώστε να καταστεί δυνατή η λειτουργία της Λιμν/νης Χρυσοσκαλίτισσας, για την οποία έχουν δαπανηθεί μεγάλα ποσά;

2.    Προτίθεστε να προχωρήσετε στην υλοποίηση του περιβαλλοντικού όρου φύτευσης και αποκατάστασης τοπίου και στις δύο Λιμνοδεξαμενές;

3.    Ποια είναι η υπάρχουσα πίστωση για το έτος 2009.

4.    Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες:

α)    Χρηματοδότησης της μελέτης αποκατάστασης

β)    Ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης και

γ)     Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα εκπόνησης και έγκρισης της μελέτης.

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης