Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/03/2004

Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, απευθύνοντας χαιρετισμό στην εκδήλωση του ΙΝΚΑ για την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η προστασία του καταναλωτή είναι πολιτικό δικαίωμα και κοινωνική ευθύνη του κράτους. Δεν μπορεί να αφεθούν συλλογικά αγαθά, όπως η δημόσια υγεία, η υγιεινή των τροφίμων και η ασφάλεια της διατροφής, η υπεράσπιση των εισοδημάτων από την ακρίβεια και την κερδοσκοπία στην ανεξέλεγκτη αγορά, και μάλιστα με την ακραία μορφή της απελευθέρωσης των ανταγωνισμών.

Σήμερα στην ελληνική πραγματικότητα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι επαρκείς ούτε αποτελεσματικοί οι θεσμοί εποπτείας και ελέγχου. Ούτε ο ΕΦΕΤ έχει την κατάλληλη υποδομή για να μπορέσει να ανταποκριθεί στο ρόλο του. Και κατά δεύτερο λόγο είναι ανεπαρκής η πολιτεία όλων των κυβερνήσεων, που δεν θέλουν να βάλουν υγιείς ρυθμίσεις προστασίας του καταναλωτή, της δημόσιας υγείας και εξυγίανσης του ανταγωνισμού.

Για μας έχει πρωτεύουσα αξία η Ελλάδα να κηρυχθεί ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Και είναι μεγάλη η ευθύνη της κυβέρνησης να δεσμευτεί σε αυτό το κρίσιμο αίτημα. Και από την άλλη πλευρά έχει μεγάλη αξία να αναπτυχθεί ένα ευρύτατο δίκτυο ενώσεων πολιτών για την προστασία του καταναλωτή, δίκτυο το οποίο δεν θα ασχολείται μόνο με την αμυντική υπεράσπιση των καταναλωτών ως προς τις τιμές και την ποιότητα, αλλά θα διεκδικεί και διαφορετικούς τρόπους καταναλωτικής συμπεριφοράς, θα προωθεί νέα ποιοτικά προϊόντα και διαφορετικές καταναλωτικές συμπεριφορές, έτσι ώστε να διασφαλίζεται μια αξιοβίωτη καθημερινότητα σε ένα υγιές περιβάλλον για όλους.»

To Γραφείο Τύπου