Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/11/2009

Κλειστό παραμένει το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού - Οικονομικών

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι ένα από τα σπουδαιότερα μουσεία της χώρας, το δεύτερο σε επισκεψιμότητα και το μοναδικό μουσείο που φιλοξενεί τα σημαντικότερα εκθέματα της μινωικής εποχής. Ωστόσο, το μουσείο παραμένει κλειστό για το κοινό από τις 13/11/06 προκειμένου να γίνουν εργασίες για την επέκταση και ανακαίνισή του, ενώ από το 2007 λειτουργεί προσωρινή έκθεση 370 περίπου αντικειμένων από τα 12.000 περίπου που διαθέτει ολόκληρη η συλλογή.

Όμως, παρά το γεγονός ότι έχουν, με σημαντικές βέβαια καθυστερήσεις, ολοκληρωθεί οι οικοδομικές και κτιριακές εργασίες, το μουσείο δεν είναι έτοιμο να ανοίξει τις πύλες του καθώς απαραίτητες ενέργειες, όπως η Μουσειογραφική Μελέτη και η ανάθεση κατασκευής βιτρινών, δεν έχουν μέχρι σήμερα προχωρήσει και δεν έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή τους.

Σύμφωνα με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης και της μελέτης εφαρμογής, την διαδικασία προκήρυξης διαγωνισμού και την επανατοποθέτηση των εκθεμάτων χρειάζονται τουλάχιστον δύο χρόνια.

Η τοπική κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι αρχαιολόγοι και όλοι εκπρόσωποι της οικονομικής ζωής της Κρήτης έχουν επανηλλειμένως ενεργοποιηθεί επισημαίνοντας τη ανάγκη να προχωρήσουν με γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες για την επαναλειτουργία του μουσείου το οποίο αποτελεί ουσιώδες έργο για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της μοναδικότητας του μινωικού πολιτισμού. Επιπλέον, το μουσείο αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες και η μη λειτουργία του έχει αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό και κατ΄ επέκταση στην οικονομική ζωή της πόλης.

Με βάση τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός;

1.    Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανάθεσης της Μουσειογραφικής Μελέτης, πότε προβλέπεται η ολοκλήρωσή της και πως προτίθεστε να παρέμβετε ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις; 

2.    Υπάρχει σχεδιασμός για την εξασφάλιση των ανάλογων πιστώσεων για την υλοποίηση της Μουσειογραφικής Μελέτης  και από ποιο φορέα;

3.    Και τέλος, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;

Ο ερωτών βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης