Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/03/2004

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων

Εκφράζουμε την ριζική μας αντίθεση στην ανάληψη της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων από το ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά θα έχει αρμοδιότητες εσωτερικής δημόσιας τάξης. Διατυπώνουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την έντονη ανάμειξη του κ. Μίλερ στην εσωτερική πολιτική ζωή.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, κάτω από το βάρος του τρομοκρατικού χτυπήματος της Μαδρίτης, έσπευσε να διατυπώσει το σχετικό αίτημα, αξιοποιώντας την προετοιμασία που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τέτοιες ρυθμίσεις είναι αντισυνταγματικές και χωρίς πολιτική νομιμοποίηση . Αυτή η επιλογή δεν ήταν, όπως εμφανίζεται, μονόδρομος. Ένα πρώτο δείγμα διαφορετικής στάσης έδωσε η νέα Ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ως απάντηση στο χτύπημα, την απομάκρυνση των στρατευμάτων της από το Ιράκ.

Εκφράζουμε την ανησυχία ότι η παρουσία ΝΑΤΟΪΚΩΝ Δυνάμεων αλλά και μυστικών υπηρεσιών από χώρες που αποτελούν στόχους τρομοκρατικών ενεργειών όχι μόνο δεν αποτελεί ομπρέλα προστασίας, αλλά, απεναντίας, εμπλέκει τη χώρα στη δίνη των τυφλών συγκρούσεων.

Η παρουσία ΝΑΤΟΪΚΩΝ Δυνάμεων μετατρέπει ακόμα περισσότερο τους Ολυμπιακούς Αγώνες από κορυφαίο αθλητικό γεγονός σε στρατιωτική αστυνομική επιχείρηση, προφανώς ακυρώνει την ιδέα της παγκόσμιας εκεχειρίας, θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, είναι εκτός δημοκρατικού πλαισίου και θα μεγαλώσει το κόστος της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, που ήδη βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη.

Η ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων και η ασφάλειά τους ενισχύεται με την απεμπλοκή της Ελλάδας από κάθε είδους συμμετοχή στις στρατιωτικές εκστρατείες των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Αλλά και με την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους της Ελλάδας, για την ειρηνική επίλυση του Μεσανατολικού και την άρση της κατοχής στο Ιράκ.

Μια τέτοια στάση είναι εναρμονισμένη με τα αντιπολεμικά αισθήματα του ελληνικού λαού, που το επόμενο Σάββατο 20 Μαρτίου 2004 διαδηλώνει μαζί με όλους τους λαούς στον κόσμο κατά του πολέμου και του δόγματος Μπους.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναθεωρήσει τις απόψεις της και να ακυρώσει το αίτημα για ΝΑΤΟΙΚΗ συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επίσης η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να αλλάξει την στάση της.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να διαδηλώσει στις 20 Μαρτίου 2004 καταδικάζοντας τον πόλεμο και την τρομοκρατία που αλληλοτροφοδοτούνται με θύματα αθώους πολίτες.

Ερωτήσεις:

- Με αυτό που έκανε η κυβέρνηση δεν διαχέει και την ευθύνη;

Δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα μονόπλευρο. Απεναντίας όφειλε η κυβέρνηση να ακολουθήσει την λογική εκείνη στάση που ακολουθεί και η ίδια η ισπανική κυβέρνηση. Η ανάμιξη του ΝΑΤΟ με διαδικασίες οι οποίες είναι και αντισυνταγματικές και πολιτικά χωρίς καμία νομιμοποίηση απεναντίας ενδυναμώνει τους κινδύνους και τους φόβους.

- Εφ' όσον είχαν συναφθεί συμφωνίες με 7 χώρες, προ της σημερινής κυβερνήσεως, οι οποίες στη συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, γιατί δεν είχατε καταγγείλει το γεγονός;

Είχαμε αντιταχθεί και είχαμε επισημάνει τις ευθύνες της τότε κυβέρνησης, όπως επισημαίνουμε και το γεγονός ότι σήμερα δεν μπορεί ό,τι είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση να χρησιμοποιείται ως άλλοθι από την σημερινή κυβέρνηση.
Οι ενέργειες αυτές και της προηγούμενης κυβέρνησης και της σημερινής κυβέρνησης είναι εκτός δημοκρατικού πλαισίου, είναι πολιτικά εκτεθειμένες και είναι και αντισυνταγματικές.

- Μπορείτε να μας πείτε αν θεωρείτε την ελληνική αστυνομία αυτή τη στιγμή ικανή να προστατεύσει αυτή την μεγάλη προσπάθεια, τους Ολυμπιακούς Αγώνες;

Δεν θεωρώ ότι καμιά κυβέρνηση μπορεί ουσιαστικά να μετατρέπει σε Υπουργείο Δημόσιας Τάξης τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Και επ' αυτού δηλώνουμε την κατηγορηματική μας αντίρρηση. Διότι αυτό αλλοιώνει και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας. Υπάρχουν χώρες που έχουν αντιμετωπίσει κατά καιρούς μείζονος σημασίας προβλήματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα μετατραπεί το ΝΑΤΟ σε διεθνή μηχανισμό που αναλαμβάνει την αστυνόμευση και την επιτήρηση των πάντων.

To Γραφείο Τύπου