Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/12/2009

Οργανωτική πολιτική σύσκεψη Εκτελεστικής Γραμματείας ΣΥΝ - Αποσπάσματα απο την παρέμβαση του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στην πολιτική του παρέμβαση, κατά τη διάρκεια της Oργανωτικής και πολιτικής σύσκεψης της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΣΥΝ ανέφερε τα εξής:

Για την Κοπεγχάγη

Πρέπει να καταλάβουν πριν να είναι αργά. Αυτό το οικονομικό μοντέλο καταστρέφει τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, το συνάνθρωπο και το περιβάλλον.

Περικόπτουν με ευκολία μισθούς και θέσεις εργασίας σε όποια χώρα έχει πρόβλημα, αλλά αδυνατούν να δεσμευτούν ότι θα περικόψουν τις εκπομπές αερίων. Γιατί πιστεύουμε, ότι η οικολογική κριτική, για να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για την αναπαλαίωση του σημερινού μοντέλου ανάπτυξης. Αλλά, εργαλείο για το ριζικό μετασχηματισμό του.

Η μόνη κληρονομιά της Κοπεγχάγης που πρέπει να μας κάνει αισιόδοξους είναι η εικόνα των χιλιάδων πολιτών, που κινητοποιούνται και διεκδικούν. Και πάνω σε αυτό οφείλουν οι προοδευτικές, οι αριστερές, οι οικολογικές δυνάμεις να χτίσουν για να παλέψουν, διεθνώς και σε κάθε χώρα ξεχωριστά, ώστε να αντιμετωπιστεί και η κλιματική αλλαγή, αλλά και κάθε επιλογή που υποβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας.       

Ανεργία

Προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου μιλούσε για εργασιακούς μεσαίωνες και για την ανάγκη να ενισχυθεί η απασχόληση για να βγούμε από την κρίση. Σήμερα κυνικά οι υπουργοί του λένε ότι η ανεργία θα εκτιναχθεί.

Και τι μέτρα παίρνουνε; Εκατόν δέκα χιλιάδες εργαζόμενους στο δρόμο. Και επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Τίποτα άλλο. Και ψωμί και γάλα με το δελτίο για τους άνεργους.  

Προφανώς όταν είναι να ενισχυθούν οι εργοδότες, οι επιδοτήσεις επιτρέπονται. Δεν υπάρχει πρόβλημα δαπανών και ελλειμμάτων. Αυτά ισχύουν μόνο για τα ταμεία και το κοινωνικό κράτος, την υγεία και την παιδεία.

Ασφαλιστικό

Η κυβέρνηση εγγυάται μια σύνταξη 550 ευρώ και από εκεί και πέρα λένε ότι ο καθένας πρέπει να κόψει το λαιμό του. Να γίνει πελάτης ασφαλιστικών εταιρειών που μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταρρεύσουν. Φανταστείτε τι θα είχε συμβεί εάν οι προτάσεις Λοβέρδου είχαν εφαρμοστεί πριν είκοσι χρόνια, και φέτος που κατέρρευσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες να υπήρχαν ενάμιση εκατομμύριο ασφαλισμένοι να κρέμονται από πάνω τους. Πάλι θα εξήγγειλάν για αυτούς ψωμί και γάλα με το δελτίο. Οι εργαζόμενοι όμως δε θέλουν εισητήριο για το καζίνο. Θέλουν κοινωνική ασφάλιση. Και θα απαντήσουν με μαζικούς ενωτικούς αγώνες. Θα οικοδομήσουν ένα μέτωπο αλληλεγγύης και αγώνα. Μια ασπίδα κοινωνικής προιστασίας απέναντι στην κρίση.

Φορολογικό

    Η μεταβολή είναι θεαματική. Οι πολιτικές της ΝΔ μίλαγαν απλώς για πάγωμα . Εδώ έχουμε μειώσεις που θα φτάσουν έως και 10% για τους δημόσιους υπαλλήλους. Όσοι μέσα στην κυβέρνηση επιμένουν ότι το ΠΑΣΟΚ οφείλει να τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις είναι μια μικρή μειοψηφία και με πολύ ανίσχυρη φωνή. Ας μην επικαλούνται τις χρηματαγορές και την Κομισιον. Ζούμε τις συνέπειες των δικών τους πολιτικών επιλογών. Οι σοσιαλιστές οικοδόμησαν το μοντέλο που γεννά την κρίση. Και δεν το έχουν μετανιώσει. Αν το μετανιώσουν, ας βγουν και αυτοί να πουν ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας είναι μια τρέλα και ότι προτεραιότητα μέσα στην κρίση δεν μπορεί να είναι η μείωση των ελλειμμάτων. Ας στηρίξουν την κοινωνία. Ας αφήσουν τις χρηματαγορές να φωνάζουν.

Για τη ΝΔ

Είναι σαφές από τις πρώτες τοποθετήσεις του νέου προέδρου της ΝΔ ότι τα ηγετικά κλιμάκια αυτού του κόμματος δεν διδάχθηκαν τίποτα από την κρίση. Συμβάλλουν στο κλίμα της συναίνεσης και επιλέγουν τις χαμηλές αντιπολιτευτικές πτήσεις για τα θέματα της οικονομίας και της εργασίας. Συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο. Δεν μπορούν να είναι η εναλλακτική λύση.

To Γραφείο Τύπου