Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/12/2009

Ομιλια της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Η. Διώτη στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2010

«Μηδενική ανοχή στον νέο προϋπολογισμό»

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ Η. ΔΙΩΤΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο θέμα της νεολαίας και ειδικότερα στους νέους ερευνητές-επιστήμονες, τους νέους αγρότες αλλά και τους νέους εργαζόμενους, αναφέρθηκε στην χθεσινή της ομιλίας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Κύρωση του κρατικού προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών οικονομικού έτους 2010».

«Η νέα γενιά σήμερα αντί να είναι η γενιά της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της δημιουργίας, είναι η γενιά της επισφάλειας, της ανασφάλειας και της έλλειψης οράματος. Γιατί πολλοί εξ υμών, τους το στερήσατε. Δεν το επέλεξαν οι ίδιοι» σημείωσε η κ. Διώτη. Κάνοντας λόγο για την πάγια υποχρηματοδότηση της Παιδείας στο σύνολό της, για τις συνθήκες επισφάλειας κάτω από τις οποίες δουλεύει η νέα γενιά αλλά και για τη διάλυση της αγροτικής οικονομίας που έχει στερήσει στους εκπροσώπους της νέας γενιάς που επέλεξαν το επάγγελμα του αγρότη να ζήσουν από τη γη τους, κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για αντιφάσεις στον προϋπολογισμό.

Θέτοντας θέμα πολιτικής βούλησης, η βουλευτής επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι σήμερα τελευταία στην ΕΕ στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία ενώ και τα μεγέθη του φετινού προϋπολογισμού φανερώνουν στασιμότητα, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προαναγγέλλει την αύξησή τους. «Η πολιτική δεν είναι ταχυδακτυλουργία» ανέφερε χαρακτηριστικά, «και βέβαια ο κρατικός κορβανάς δεν είναι καπέλο μάγου, να βγάζει από μέσα λαγούς και εκατομμύρια».

Ειδικότερα, θέτοντας το κομμάτι της έρευνας, υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο η έρευνα να είναι στενά συνδεδεμένη με την εκπαίδευση στα πανεπιστήμια, η λειτουργία των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων να τεθούν υπό κοινό θεσμικό πλαίσιο και ενιαία πολιτική διεύθυνση.

Ερχόμενη στο θέμα των νέων αγροτών, υπενθύμισε ότι οι άνεργοι από 72000 που ήταν το αʼ τρίμηνο του 2008, αυξήθηκαν το αʼ τρίμηνο του 2009 σε 84500. «Οι νέοι, για να μείνουν στον τόπο τους, χρειάζονται στήριξη, όχι μόνο επιδοτήσεις. Σημαίνει και δημιουργία συνθηκών απασχόλησης, επενδυτικών διαρθρώσεων και κυρίως άρση των ανισοτήτων κέντρου – περιφέρειας» σημείωσε χαρακτηριστικά. «Είναι τραγικό να «χρησιμοποιούνται» οι υποψήφιοι για Νέοι Γεωργοί για να εξυπηρετηθούν κομματικές επιλογές, καταστρέφοντας το μέλλον νέων ανθρώπων» υπογράμμισε, επαναφέροντας το θέμα της περικοπής της χρηματοδότησης του προγράμματος «νέοι γεωργοί» που ανακοίνωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο τελευταίο μέρος της ομιλίας της, έφερε στο προσκήνιο το θέμα των νέων θέσεων εργασίας, επαναλαμβάνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και διεκδικεί μια νέα πολιτική πλήρους απασχόλησης για όλους και όλες, όπου οι νέοι δε θα είναι έρμαια πολιτικών που αποφασίζονται για αυτούς, χωρίς αυτούς. «Είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστούν νέες εργασιακές σχέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης ενάντια στις επιλογές της «flexicurity». Να σταματήσουν οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας, όπως τα stage, η επινοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις έργου ή μίσθωσης υπηρεσιών με δελτίο («μπλοκάκι»), σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, να σταματήσουν οι νέοι να σας είναι αόρατοι».

Αντί επιλόγου και καταψηφίζοντας τον νέο προϋπολογισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εσείς γερνάτε τη νεολαία πριν την ώρα της, κύριοι της κυβέρνησης. Εσείς απορρίπτετε και επιδεικνύετε μηδενική ανοχή στους νέους και τις προσδοκίες τους. Κι εμείς απορρίπτουμε, επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή και καταψηφίζουμε αυτόν το «γερασμένο» προϋπολογισμό».


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Η.Διώτη

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όσο περνάνε οι μέρες συζήτησης  για τον προϋπολογισμό, τόσο περισσότερο επιβεβαιώνει κανείς ότι στην Ελλάδα η νεότητα αποτελεί ελάττωμα. Το να είσαι νέος σήμερα είναι οριακά έγκλημα, όχι για την κοινωνία όσο για τον εαυτό του. Και εξηγώ: 

Η νέα γενιά σήμερα αντί να  είναι η γενιά της αισιοδοξίας, της ελπίδας και της δημιουργίας, είναι η γενιά της επισφάλειας, της ανασφάλειας και της έλλειψης οράματος. Γιατί πολλοί εξ υμών, το υμών με ύψιλον, κύριοι συνάδελφοι, τους το στερήσατε. Δεν το επέλεξαν οι ίδιοι.

Δεν επέλεξαν ένα σχολείο που αναπαράγει αενάως τα ίδια και τα ίδια, με τα παιδιά να παπαγαλίζουν και να μαθαίνουν να αναπαράγουν πρότυπα. Δεν επέλεξαν μια τριτοβάθμια εκπαίδευση, που μονίμως υποχρηματοδοτούμενη, από την εποχή του 1-1-4, διεκδικεί το αυτονόητο. Δεν επέλεξαν να γυρνάνε σαν τα αδέσποτα κουτάβια, ψάχνοντας και παρακαλώντας για μια θέση εργασίας, έστω με 400, 500, 600 ή 700 ευρώ το μήνα. Οι νέοι που αποφάσισαν θαρραλέα να μείνουν στα χωριά τους, για να μη ρημάξουν σε μια χώρα που ο πληθυσμός γερνάει, δεν επέλεξαν να μείνουν άνεργοι, επειδή εσείς αποφασίσατε να βυθίσετε μια και καλή την αγροτική παραγωγή.

Οι νέοι που επέλεξαν να σπουδάσουν, να μορφωθούν και να προσφέρουν από άλλα πόστα στην κοινωνία, δεν επέλεξαν να τρέμουν υπό το φόβο της επικείμενης απόλυσής τους, να πληρώνονται έναντι, να μην ασφαλίζονται. Δεν επέλεξαν να είναι μια ζωή σε καθεστώς μαθητείας. Ή, σωστότερα, σε καθεστώς ομηρείας, λόγω των δικών σας αποφάσεων.

Λέτε στο εισαγωγικό σας σημείωμα, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που καλούμαστε να ψηφίσουμε ή να καταψηφίσουμε, κ. Παπακωνσταντίνου, ότι στους στόχους του είναι «η στήριξη των οικονομικά αδύναμων και της απασχόλησης των νέων». Μελέτησα τον προϋπολογισμό και, ξέρετε τι; Τα νούμερα άλλα μαρτυράνε…

Πρόσφατα, στον Economist, υπήρχε μια έρευνα για το πόσο νωρίς απογαλακτίζονται οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα, συγκεκριμένα, καταλαμβάνει την τέταρτη θέση της κατάταξης, με τους Έλληνες να εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία  στα 30 περίπου χρόνια  και τις γυναίκες στα 28. Όπως όμως όλοι καταλαβαίνουμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτό συμβαίνει όχι γιατί εμείς εδώ αγαπάμε και στηρίζουμε πιο πολύ τον οικογενειακό θεσμό…

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται, είναι: μπορούν όλα αυτά να αλλάξουν; Και εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ λέμε ΝΑΙ, αρκεί να υπάρχει θέληση. Να υπάρχει πολιτική βούληση. Η Ελλάδα είναι σήμερα τελευταία στην ΕΕ: στις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία Λέτε ότι θα αυξήσετε τις δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευση. Οι δαπάνες που προβλέπει ο τακτικός προϋπολογισμός του 2010 για την παιδεία ανέρχονται στο 3,20% του προβλεπόμενου ΑΕΠ του 2010. Οι αντίστοιχες εκτιμήσεις για το 2009 φθάνουν το 3,04 % του ΑΕΠ, ενώ οι πραγματοποιήσεις του 2008 ανέρχονται στο 2,91% του ΑΕΠ. Με λίγα λόγια; Στασιμότητα. Η πολιτική δεν είναι ταχυδακτυλουργία και βέβαια ο κρατικός κορβανάς δεν είναι καπέλο μάγου, να βγάζει από μέσα λαγούς και εκατομμύρια.

Πώς θα αυξήσετε τα κονδύλια αυτά, όταν αυτό που αντιλαμβάνεται κανείς από το προσχέδιο του προϋπολογισμού, είναι ότι για την έρευνα δεν πρόκειται να δώσετε ούτε καν τα προβλεπόμενα;

Είναι γνωστό ότι, λόγω της έλλειψης δημόσιας χρηματοδότησης και εθνικού σχεδιασμού η βασική έρευνα έχει μετατραπεί σε πεδίο διεκδίκησης ανταγωνιστικών ευρωπαϊκών και ιδιωτικών προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας. Στην πραγματικότητα, μάλιστα, το ερευνητικό σύστημα της χώρας μας επιβιώνει λόγω των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Ταυτόχρονα , επικρατούν διαφορετικά καθεστώτα στο ερευνητικό προσωπικό, καθώς πολλοί εργαζόμενοι (ερευνητές, ειδικό προσωπικό κ.ά) εργάζονται με συμβάσεις ή σε προγράμματα συγκεκριμένης διάρκειας, ενώ οι διδακτορικοί  φοιτητές συνήθως εργάζονται σε μαύρο καθεστώς από άποψη αμοιβών, με εξευτελιστικές αποζημιώσεις.

Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούμε απαραίτητο η έρευνα να είναι στενά συνδεδεμένη με την εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο η δημιουργία ενός ενιαίου χώρου παιδείας και έρευνας, η λειτουργία των ΑΕΙ και των ερευνητικών κέντρων υπό κοινό θεσμικό πλαίσιο και ενιαία πολιτική διεύθυνση (όσον αφορά τα ζητήματα έρευνας). Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη προϋπόθεση είναι η γενναία αύξηση της εθνικής χρηματοδότησης στο 1,5% του ΑΕΠ τουλάχιστον και η εκπόνηση ενός νέου εθνικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη και τον συντονισμό των ερευνητικών κέντρων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Αναφέρθηκα πριν στους θαρραλέους νέους της περιφέρειας, που επέλεξαν τον τόπο τους, για να ζήσουν, για να δουλέψουν εκεί, σε τελευταία  ανάλυση για να τον στηρίξουν. Ωστόσο η περικοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος «νέοι γεωργοί» που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μπατζελή, αποτελεί τη πιο χειροπιαστή απόδειξη ότι η επιλογή της κυβέρνησης είναι η αποθάρρυνση νέων ανθρώπων να ασχοληθούν με την γεωργία, καταδικάζοντας τον ήδη γερασμένο αγροτικό πληθυσμό σε περαιτέρω συρρίκνωση. Προεκλογικά άλλα λέγατε κύριοι συνάδελφοι της συμπολίτευσης. Προεκλογικά, ο ίδιος ο σημερινός πρωθυπουργός είχε ζητήσει τη συνεργασία των νέων αγροτών, από το βήμα του 16ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών στην Αρχαία Ολυμπία.

Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι τραγικό να «χρησιμοποιούνται» οι υποψήφιοι για Νέοι Γεωργοί για να εξυπηρετηθούν κομματικές επιλογές, καταστρέφοντας το μέλλον νέων ανθρώπων.

Ο αριθμός ανέργων από 72000 που ήταν το πρώτο τρίμηνο του 2008, αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε 84500 . Οι νέοι, για να μείνουν στον τόπο τους, χρειάζονται στήριξη, και στήριξη δεν σημαίνει μόνο επιδοτήσεις. Σημαίνει και δημιουργία συνθηκών απασχόλησης, επενδυτικών διαρθρώσεων και κυρίως άρση των ανισοτήτων κέντρου - περιφέρειας.

Κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης,

Ο προϋπολογισμός δεν αναφέρει τίποτε για την ανάκαμψη της απασχόλησης. Δεν έχουμε τίποτε το δεσμευτικό για νέες θέσεις εργασίες οι οποίες θα δημιουργούν και νέα προστιθέμενη αξία.

Εμείς από την πλευρά μας, στο ΣΥΡΙΖΑ, προτείνουμε και διεκδικούμε μια νέα πολιτική πλήρους απασχόλησης για όλους και όλες. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία, όπου οι νέοι είναι έρμαια πολιτικών που αποφασίζονται για αυτούς, χωρίς αυτούς.

Είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστούν νέες εργασιακές σχέσεις πλήρους και σταθερής απασχόλησης ενάντια στις επιλογές της «flexicurity».Να σταματήσουν εδώ  οι  ευέλικτες  σχέσεις  εργασίας, όπως τα stage, η επινοικίαση εργαζομένων, οι συμβάσεις έργου ή μίσθωσης υπηρεσιών με δελτίο («μπλοκάκι»), σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αφορούν κυρίως νέους ανθρώπους. Να σταματήσουν να είναι αόρατοι για σας.

Κλείνοντας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να πω αυτά τα λίγα τελευταία. Ξέρω ότι όλα όσα σας είπα, δεν είναι ούτε ευχάριστα, ούτε ενθαρρυντικά. Όμως, εσείς γερνάτε τη νεολαία πριν την ώρα της, κύριοι της κυβέρνησης . Εσείς απορρίπτετε και επιδεικνύετε μηδενική ανοχή τους νέους και τις προσδοκίες τους . Κι εμείς απορρίπτουμε, επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή  και καταψηφίζουμε αυτόν το «γερασμένο» προϋπολογισμό.

Σας ευχαριστώ