Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/12/2009

Ανεξέλεγκτη εγκατάσταση επικίνδυνων και ρυπογόνων δραστηριοτήτων στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου και της Δυτικής Αττικής

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργεια ς, Κλιματικής Αλλαγής - Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας

Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ασπρόπυργος και η ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου, όπου είναι εγκατεστημένες εκατοντάδες, νόμιμες και παράνομες, δραστηριότητες. Ανάμεσά τους ο ΧΥΤΑ, δύο διυλιστήρια, δύο τσιμεντάδικα, δύο ναυπηγεία, χαλυβουργίες, διαλυτήρια   και κάθε άλλη επιβαρυντική μονάδα που έχει εγκατασταθεί στην περιοχή άναρχα, χωρίς σχεδιασμό ούτε φροντίδα για τους κατοίκους και το περιβάλλον. Η περιοχή παρά τα γεωγραφικά πλεονεκτήματα και την φυσική ομορφιά της, έχει μετατραπεί σε εφιαλτικό τοπίο.

Η μέχρι σήμερα πολιτική όλων των κυβερνήσεων επέτρεψε, αν όχι ενθάρρυνε, την απρογραμμάτιστη εγκατάσταση κάθε δυσάρεστης και ρυπογόνας δραστηριότητας χωρίς σχεδιασμό, χωρίς πρόνοια για τους κατοίκους χωρίς ενδιαφέρον για το μέλλον της περιοχής. 

Την έντονη ανησυχία της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αντίδραση των κατοίκων προκάλεσε η έγκριση περιβαλλοντικών όρων μονάδας διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων που χορηγήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στις αρχές Οκτωβρίου στην περιοχή Ήρεμος Τόπος Ασπροπύργου.

Σύμφωνα με την έκθεση της αρμόδιας Υπηρεσίας στην μονάδα αυτή θα γίνεται επεξεργασία των αποβλήτων με μεθόδους όπως: χημική εξουδετέρωση, αδρανοποίηση, συμπλοκοποίηση, χημική κατακρήμνιση, οξείδωση και αναγωγή, καθίζηση, διύλιση και σταθεροποίηση. Έγκυροι επιστήμονες θεωρούν ότι τέτοιες μονάδες αποτελούν βραδυφλεγείς περιβαλλοντικές βόμβες για την ήδη κορεσμένη από ρυπογόνες δραστηριότητες περιοχή. Παράλληλα, η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας θα επιβαρύνει κυκλοφοριακά το ήδη υπερφορτωμένο οδικό δίκτυο και μάλιστα με επικίνδυνα φορτία. 

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Με ποιες Νομοθετικές πρωτοβουλίες θα τεθούν όρια και θα προσδιοριστούν, με επιστημονικούς και κοινωνικούς όρους, οι χρήσεις που θα επιτρέπεται η χωροθέτησή τους στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου και της Δυτικής Αττικής

2.    Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον Ασπρόπυργο και την ευρύτερη περιοχή του Θριάσιου και της Δυτικής Αττικής. 

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ