Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/12/2009

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του Συνασπισμού

Με αφορμή την απαίτηση της Νεολαίας του ΛΑΟΣ (ΝΕ.Ο.Σ.) και άλλων ακροδεξιών οργανώσεων νέων  να απομακρυνθεί από το Υπ. Παιδείας με το επιχείρημα της «ανθελληνικής» δράσης η Ειδική Γραμματέας Θάλεια Δραγώνα το τμήμα Παιδείας του Συνασπισμού δηλώνει τα εξής:

1.    Η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ κρίνεται με βάση το κατά πόσο στηρίζει τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση και τις συνέπειες που έχει στα μορφωτικά δικαιώματα των νέων της χώρας μας, και όχι με βάση τις επιστημονικές απόψεις που κατά καιρούς έχουν διατυπώσει σημερινά στελέχη του Υπ. Παιδείας. Με βάση αυτές τις συνέπειες εμείς ασκούμε κριτική και οργανώνουμε την αντιπαράθεσή μας σε αυτή την πολιτική.

2.    Ο διάλογος γύρω από τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας πρέπει να γίνεται χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση, οι συνέπειες για τους λαούς του κόσμου είναι καταστροφικές.

3.    Κατά την άποψή μας, τέλος, η τελευταία που έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική σε πολίτες για «αντεθνική δράση» στη χώρα μας και να χορηγεί πιστοποιητικά «εθνικοφροσύνης» είναι η ακροδεξιά, όταν είναι γνωστή η στάση που τήρησε κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης, και ο ρόλος της στην επιβολή της 7χρονης στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας και της διχοτόμησης της Κύπρου. Γιʼ αυτό και είναι ζήτημα άμεσης προτεραιότητας να διδάσκεται η νέα γενιά στο σχολείο σωστά και ολοκληρωμένα τη νεότερη ιστορία μας. Έτσι, θα γνωρίζει ποιοι πρωτοστάτησαν στους αγώνες του ελληνικού λαού για εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη και ποιοι στράφηκαν εναντίον του συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές και τους ποικιλώνυμους «προστάτες».

Τμήμα Παιδείας