Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
24/12/2009

Συμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ για την κάλυψη 40 θέσεων ιατρών σε Μ.Ε.Θ

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μετά από τις εξαγγελίες , για άμεση στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην προκήρυξη 40 θέσεων γιατρών μέσω του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας μέρους από τις κλειστές κλίνες Μ.Ε.Θ.

Ωστόσο, οι 40 αυτές θέσεις δεν προκηρύσσονται ως μόνιμες θέσεις γιατρών Ε.Σ.Υ, ούτε ως επικουρικές όπως δήλωσε η Υπουργός Υγείας, αλλά ως 11μηνες συμβάσεις έργου οι οποίες περιέχουν απαράδεκτους όρους και οι οποίες ουσιαστικά μετατρέπουν το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ σε «γραφείο ενοικίασης» γιατρών.

Συγκεκριμένα, στη σύμβαση την οποία οι γιατροί καλούνται να υπογράψουν αναγράφεται πως « το παρόν σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αλλά σύμβαση παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών και συνεπώς το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ δεν έχει υποχρέωση καταβολής μισθού ή άλλων πάσης φύσεως αποδοχών καθώς και επιδομάτων που καταβάλλονται στους ιατρούς του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Επίσης, ο «ιατρός» δεν έχει δικαίωμα σε οποιαδήποτε άλλη παροχή ή οποιοδήποτε άλλο πλεονέκτημα ή διευκόλυνση σε χρήμα ή σε είδος τα οποία παρέχει το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στους παρέχοντες εξαρτημένη εργασία μισθωτούς ή ιατρούς του ΕΣΥ».

Ακόμη, η αμοιβή του «ιατρού» για το παραπάνω έργο ανέρχεται στο ποσό των 38.220 ευρώ, ποσό που συμπεριλαμβάνει τις νόμιμες κρατήσεις αλλά και τις εργοδοτικές εισφορές όπου αυτό απαιτείται απαλλάσσοντας τον εργοδότη από κάθε ασφαλιστική επιβάρυνση και μειώνοντας τελικά το ποσό αμοιβής στις 26.000 ευρώ. Σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνεται όμως και η αμοιβή όσων εφημεριών πραγματοποιηθούν, χωρίς βέβαια να ορίζεται ο αριθμός των μέγιστων εφημεριών, ενώ ο γιατρός θα μπορεί να υποχρεωθεί να εργαστεί και σε Μ.Ε.Θ διαφορετικού νοσοκομείου από εκείνο με το οποίο υπέγραψε τη σύμβαση.

Με την προκήρυξη αυτή το Υπουργείο Υγείας τοποθετεί τώρα στις ομάδες ενοικιαζόμενων εργαζομένων και τους γιατρούς ενώ παραβιάζει κατάφωρα την εργατική νομοθεσία καθώς και τα Προεδρικά Διατάγματα που ορίζουν μέγιστο χρόνο εργασίας για τους γιατρούς.

Με το πρόσχημα της κρίσης, η κυβέρνηση επιχειρεί  με κάθε τρόπο να αναβαθμίσει και να νομιμοποιήσει τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις ώστε να παγιωθούν ως τέτοιες.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1.    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει προκειμένου οι συμβάσεις του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ που αφορούν στους γιατρούς που θα προσληφθούν για κάλυψη των κενών σε Μ.Ε.Θ να μην καταστρατηγούν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα;

2.    Πότε θα προχωρήσει στην κάλυψη των πραγματικών κενών θέσεων εργασίας ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία ώστε να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ., δεδομένου ότι οι πίνακες για την πρόσληψη των 2000 γιατρών είναι έτοιμοι ήδη από το καλοκαίρι;

Ο ερωτών βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης