Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/12/2009

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΝ σχετικα με την δήλωση του κ. Πρωθυπουργού για άνοιγμα κλειστών κλινών σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)

Γνωρίζουμε ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη. Ωστόσο η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της χώρας βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση και δεν υπάρχουν περιθώρια για επικοινωνιακούς χειρισμούς και μόνον.

Αυτό που οι πολίτες περιμένουν είναι έργα και μόνον έργα.

Γνωρίζουμε ότι οι κλίνες ΜΕΘ που είναι κλειστές ξεπερνούν τις 150 και δεν είναι μόνο οι 75 που εξήγγειλε τη λειτουργία τους ο Πρωθυπουργός .

Σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα γνωρίζουμε ότι  ακόμα και αν όλες λειτουργήσουν και πάλι δεν είναι επαρκείς.

Γνωρίζουμε ότι ως τη λήξη του έτους θα είχαν ανοίξει 35 κλίνες και αυτή τη στιγμή έχουν ανοίξει λιγότερες από τις μισές. Και φαντάζει αδύνατο να ανοίξουν άλλες 40 ως τις 10 του Γενάρη όπως είχε υποσχεθεί η κ. υπουργός.

Την ίδια ώρα τα κενά σε νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τις 25.000 και οι 3.000 που εξαγγέλλονται αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό.

Απαιτείται ανατροπή της ως τα σήμερα εφαρμοζόμενης πολιτικής υγείας. Απαιτείται άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων  με διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. 

Δυστυχώς ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε στη Βουλή δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε πως θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή και  αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο διπλασιασμός των Δημόσιων Δαπανών για την Υγεία αποτελεί την ελάχιστη άμεση διεκδίκηση. 

.

To Γραφείο Τύπου