Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
30/03/2004

Δήλωση του βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκου Αλαβάνου

Ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλ. Αλαβάνος, από το Στρασβούργο που βρίσκεται για την Ολομέλεια του Ευρ. Κοινοβουλίου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"Το κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή οι εγγυημένες από τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ελευθερίες διακίνησης, εγκατάστασης, περιουσίας αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα στις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης, γιατί μόνο αυτό μπορεί να ακυρώσει τις εξωφρενικές προβλέψεις του Σχεδίου Ανάν για μονιμοποίηση των ασφυκτικών περιορισμών στα δικαιώματα επίσκεψης, διαμονής, επιστροφής, ανάκτησης των περιουσιών των ελληνοκυπρίων στην κατεχόμενη πατρίδα τους.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Φερχόιγκεν συμμετείχε στη συνάντηση της Λουκέρνης και σήμερα το μεσημέρι έφθασε στο Στρασβούργο για να θέσει το ζήτημα αυτό στην Ολομέλεια της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όσο πιο σαφής, δημόσια και κατηγορηματική είναι η τοποθέτηση της Επιτροπής, τόσο πιο σαφή όρια θα μπουν στο τελικό Σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τόσο πιο πολύ θα αναγκασθεί να σεβασθεί την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία κι έτσι και τα δικαιώματα των ελληνοκυπρίων.

Δυστυχώς σε αυτή την κρίσιμη συνεδρίαση της Επιτροπής η Ελλάδα θα είναι η μόνη χώρα μέλος της Ε.Ε. που θα απουσιάζει, δεδομένου ότι η μεν Α.Διαμαντοπούλου έχει παραιτηθεί, η δε συμμετοχή του Στ.Δήμα στην Επιτροπή θα εγκριθεί την 1.4 από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπάρχουν σοβαρότατες ευθύνες για αυτή την απουσία, γιατί ήταν από τον Φεβρουάριο γνωστές και οι ημερομηνίες της Λουκέρνης και ο κρίσιμος ρόλος της Επιτροπής της Ε.Ε. για την τελική μορφή του Σχεδίου Ανάν".

To Γραφείο Τύπου