Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/12/2009

Πρώτη παγκοσμίως η χώρα μας σε μαγνητικούς τομογράφους στον ιδιωτικό τομέα

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Σύμφωνα με έρευνα  που διενήργησε το επιστημονικό περιοδικό «Scanner», η χώρα μας διαθέτει συνολικά 237 μαγνητικούς τομογράφους, από τους οποίους οι 204 βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα (ποσοστό 86%) και μόνο 33 σε δημόσια Νοσοκομεία και στο ΙΚΑ (ποσοστό 14%).

Τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας είναι τα εξής:

•    Η Ελλάδα κατατάσσεται στη έκτη θέση παγκοσμίως στην κατοχή μαγνητικών τομογράφων, με 21 μηχανήματα ανά 1 εκατ. πληθυσμού.

•    Οι μισοί μαγνητικοί τομογράφοι βρίσκονται στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα: Αθήνα (95 συστήματα) και Θεσσαλονίκη (32 συστήματα). Η ανισότητα είναι ακόμη πιο έντονη όσον αφορά το Ε.Σ.Υ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις υγειονομικές περιφέρειες, τη 2η ΥΠΕ     (Πειραιάς και νησιά Αιγαίου), την 4η ΥΠΕ (Θράκη) και την 7η ΥΠΕ (Κρήτη), υπάρχει μόλις ένας μαγνητικός  τομογράφος σε δημόσιο Νοσοκομείο. Επίσης, αν εξαιρέσουμε τη Θεσσαλονίκη, σε ολόκληρη την υπόλοιπη Μακεδονία δεν υπάρχει ούτε ένα μηχάνημα σε Νοσοκομείο του Ε.Σ.Υ.

•    Πολλά μεγάλα Δημόσια Νοσοκομεία-ακόμη και ογκολογικά- δεν διαθέτουν   μαγνητικό τομογράφο, παρά το γεγονός ότι η ύπαρξή του είναι άκρως απαραίτητη: Άγιος Σάββας, Θεαγένειο, Μεταξά, Τζάνειο, Νίκαια, Ασκληπιείο Βούλας, Ιπποκράτειο Αθηνών.

•    Το 43% των μαγνητικών τομογράφων του ιδιωτικού τομέα είναι μεταχειρισμένα  μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας (1992-1996).

•    Από τους συνολικά 33 μαγνητικούς τομογράφους του Ε.Σ.Υ. μόλις 5 είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Δέκα μηχανήματα είναι άνω των 10 ετών και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης και 18 συστήματα είναι μέσης ηλικίας (6-10 έτη).

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναδεικνύουν για άλλη μια φορά την υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας προς όφελος του ιδιωτικού, η δε ανισοκατανομή και παλαιότητα του ιατρικού εξοπλισμού αποβαίνει εις βάρος της δημόσιας υγείας και δημιουργεί δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος στους ασφαλισμένους αλλά και στα ασφαλιστικά τους ταμεία.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθεται να πάρουν ώστε όλα τα δημόσια Νοσοκομεία της χώρας μας:

•     Να εξοπλιστούν με  σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα όπως μαγνητικούς και αξονικούς  τομογράφους;

•    Ποιο το χρονοδιάγραμμα και τι πιστώσεις έχουν εγκριθεί για κάθε Δημόσιο Νοσοκομείο;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ