Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/12/2009

Παράταση μίσθωσης μέχρι το 2030 του χώρου του Β΄Αλιπέδου Βούλας από την Ε.Τ.Α. Α.Ε. προς την εταιρεία "Απολλώνιες Ακτές"

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βούλας, κάτοικοι και φορείς της περιοχής, διαμαρτύρονται έντονα και αντιτίθενται πλήρως στις δοθείσες σκανδαλώδεις παρατάσεις του χρόνου μίσθωσης των Α' και Β' Αλιπέδων Βούλας, κατά τρόπο καταχρηστικό  και αδιαφανή,  κατά παράβαση των αρχών της εποικοδομητικής και καλόπιστης συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βούλας και της Ε.Τ.Α. Α.Ε. δεδομένου ότι όλες οι παρατάσεις υπογράφτηκαν εν κρυπτώ και χωρίς ενημέρωση του Δήμου.

Καταγγέλλουν την υπερβολική ανοχή της Ε.Τ.Α.  Α.Ε. στο γεγονός ότι η μισθώτρια εταιρεία «ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ Α.Ε.» επί πενταετία και πλέον δεν τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις στη Β΄ Πλάζ που απορρέουν  από τη σύμβαση μίσθωσης και το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Ε.Τ.Α.  Α.Ε. αφήνοντας το χώρο της Β' Πλάζ να μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και ακατάλληλο για κολύμβηση χωρίς να αντιδράσει, επιβραβεύοντας αντίθετα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος της Βούλας με την υπέρ εικοσαετή παράταση της μίσθωσης.  Επιπλέον  η εταιρεία δεν είναι συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις, από το 2006 μέχρι σήμερα προς το Δήμο Βούλας, αφού  καθυστερεί να καταβάλλει τα συμφωνηθέντα χρηματικά ποσά, που  ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία ορίζονται από το μνημόνιο συνεργασίας.

Καταγγέλλουν τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες που έχουν σημειωθεί στο χώρο των Αλιπέδων και δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν  την οποιαδήποτε  λειτουργία των εγκαταστάσεων του Β΄Αλιπέδου Βούλας πριν την ολοσχερή  άρση των πολεοδομικών αυτών παραβάσεων.

Είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη χρήση του χώρου του Β΄ Αλιπέδου κατά τρόπο μη προβλεπόμενο από το μνημόνιο συνεργασίας και τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατόπιν αυτών και:

Επειδή  η συμφωνηθείσα μεταξύ της εταιρείας Ε.Τ.Α.  Α.Ε ως εκμισθώτριας και της εταιρείας ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ Α.Ε. ως  μισθώτριας, καταχρηστική παράταση του χρόνου μίσθωσης του Β΄Αλιπέδου Βούλας μέχρι το 2030 εγκυμονεί κινδύνους για το περιβάλλον αλλά και διασάλευσης της  ήρεμης διαβίωσης των κατοίκων της Βούλας, που με βεβαιότητα θα  επιφέρει η ακραία εκμετάλλευση του χώρου από πλευράς μισθώτριας.

Επειδή η πρόθεση  αποκόμισης του μείζονος  δυνατού οικονομικού κέρδους είναι στη φύση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, στη συγκεκριμένη  δε περίπτωση επιβεβαιώνεται από την πρόνοια της εταιρείας ΑΠΟΛΛΩΝΙΕΣ ΑΚΤΕΣ Α.Ε. να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια παρουσία της στο χώρο.

Επειδή  η μέχρι σήμερα  εμπειρία από τη συμπεριφορά των  επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην παραλιακή ζώνη  δεν εγγυάται το σεβασμό των δικαιωμάτων ησυχίας και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Επειδή τέλος δεν νοείται οποιαδήποτε νόμιμη λειτουργία των Α΄ και Β΄ Αλιπέδων χωρίς την  προηγούμενη άρση των παραβάσεων που σημειώθηκαν σε αυτά και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που  αυτές επιφέρουν,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Ποιοι είναι οι όροι με τους οποίους ανανεώθηκε η σύμβαση;

•    Θα διενεργηθεί αυτοψία  των εγκαταστάσεων εντός των χώρων των Α΄ και Β΄ Αλιπέδων Βούλας προκειμένου να διαπιστωθεί η νόμιμη και σύμφωνη προς τις πολεοδομικές διατάξεις λειτουργίας τους;

•    Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την ακύρωση της παράτασης της μίσθωσης του Β΄ Αλιπέδου Βούλας;

Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ