Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/01/2010

Επικήδειος λόγος του Γραμματέα της Κ.Π.Ε. του Συνασπισμού Δημήτρη Βίτσα, για τον θάνατο του Γιάννη Παπουτσή.

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να αποχαιρετίσουμε το Γιάννη Παπουτσή, κορυφαίο στέλεχος της Αριστεράς, Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας του Συνασπισμού.

Όμως οι τίτλοι δεν είναι το σημαντικό. Αποχαιρετούμε τον σύντροφο μας που με την ζωή και τη δράση του πρόσθεσε μόνο θετικά στοιχεία στο βιβλίο των κοινωνικών αγωνιστών, των πραγματικών επαναστατών που καθημερινά βρίσκονται στη πρώτη γραμμή για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη ζωή με αξιοπρέπεια, την αλληλεγγύη. Είναι συνηθισμένο να αποχαιρετούμε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και να προβάλλουμε τους αγώνες τους.  Ακόμα και άνδρες και γυναίκες που πήραν μέρος στους μεγάλους  δημοκρατικούς αγώνες μετά τον εμφύλιο και τον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο Γιάννης όμως είναι εκπρόσωπος μιας γενιάς που αν και στη σκιά αυτών των αγώνων, εμπνεύστηκε από αυτούς και έβαλε στη ζωή του καθήκον να είναι δημοκράτης, αγωνιστής, επαναστάτης σε μια καμπή της ιστορίας που δεν είναι ηρωική. Γιʼ αυτό και είναι ηρωικό να βρίσκεσαι, σʼ αυτές τις συνθήκες , μπροστά στον αγώνα.

Ο Γιάννης Παπουτσής είναι εκπρόσωπος αυτών των αγωνιστών που δεν ζητούν τίποτε για τον εαυτό τους,  δεν φιλοδοξούν τίποτε ιδιωτικό. Μοναδική τους φιλοδοξία, καθημερινή τους φροντίδα είναι να βοηθήσουν, να είναι χρήσιμοι. Μοναδική τους έγνοια είναι να μεγαλώσουν την Αριστερά, να πολεμήσουν την κοινωνική αδικία, να δώσουν νέα ώθηση στην κοινωνική δημιουργικότητα.

Ο Γιάννης Παπουτσής, στις εύκολες στιγμές στεκόταν στη δεύτερη σειρά τιμής. Στις δύσκολες όμως έβγαινε μπροστά. Στις δύσκολες στιγμές ο σ. Γιάννης ήταν μία σταθερά. Μία σταθερά χωρίς αγκυλώσεις, μία σταθερά ερευνητική, ανήσυχη και καρποφόρα. Ο Γιάννης από τους πρώτους είδε και  αγκάλιασε την ιδέα της ριζοσπαστικής ανανέωσης της Αριστεράς. Ανανέωσης και σε ιδέες και σε πρόσωπα. Έκανε την εμπειρία του και τις γνώσεις του κοινό κτήμα για τους νέους συντρόφους  και έβαλε το σώμα του ασπίδα για να τους προστατέψει και να τους βοηθήσει ώστε να βγει  από μέσα τους ο καλύτερος τους εαυτός.

Στη συνεδρίαση της Π.Γ. μετά τις εκλογές αισθανθήκαμε την ανάγκη να πούμε ένα μπράβο στα στελέχη της Ν.Ε. Λάρισας για τον τρόπο που οργάνωσαν τη μάχη των εκλογών, για την ανιδιοτελή προσφορά τους, για την δράση τους υπέρ της ανανέωσης. Με πήρε τηλέφωνο για να μου πει ότι βρίσκει την αναφορά υπερβολική. Υπερβολική ήταν μόνο η σεμνότητα του και μεγάλη η γενναιοκαρδία του. 

Στους σ. της Λάρισας θέλω να τονίσω πως ο Γιάννης Παπουτσής έχει βάλει πολύ ψηλά τον πήχη της προσφοράς. Θα μας λείψει πολύ αλλά έχει αφήσει ανεξίτηλο το αποτύπωμα τους στις καρδιές και τη δράση μας. Θα συνεχίσουμε και στους χιλιάδες νέους αγωνιστές που δεν τον γνώρισαν θα λέμε τη δική του προσφορά, θα λέμε πόσο χαρούμενοι και τιμημένοι νιώθουμε που τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του.

Η Κ.Π.Ε. του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με βαθιά θλίψη εκφράζει τα πιο βαθιά αισθήματα συμπαράστασης στην οικογένεια του.

Επιτρέψτε μου να εκφράσω και την προσωπική μου θλίψη και πικρία για τον χαμό ενός συντρόφου που θα ʽθελα πολύ να του μοιάσουμε.

Καλό ταξίδι Γιάννη και θα τα λέμε με τη θύμηση σου.  

02/01/2010