Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/02/2005

Δήλωση του Ν.Χουντή, συντονιστή της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ για το Ευρωσύνταγμα

Διάβημα τη; Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στο Προεδρείο της Βουλής - Πρωτοβουλία Αλαβάνου για συνάντηση με Πρωθυπουργό και επιστολή στα κόμματα

Θεωρούμε ότι το Ευρωσύνταγμα είναι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα της περιόδου γιατί καθορίζει την πορεία της χώρας και της Ευρώπης για δεκαετίες. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την επικύρωση του Ευρωσυντάγματος σε μια νύχτα στη Βουλή, χωρίς καμία ενημέρωση και χωρίς διάλογο επί των υπαρκτών διαφορετικών απόψεων.

Η Συνταγματική Συνθήκη θεσμοθετεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ως ισόβια και αναλλοίωτη επιλογή για τα οικονομικά προβλήματα της Ευρώπης. Δεν κατοχυρώνει τα κοινωνικά δικαιώματα των εργαζομένων και δεν εξασφαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους κατοίκους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν αποκηρύσσει τον πόλεμο ως μέσο επίλυσης των διεθνών διαφορών και εμπλέκει την εξωτερική και αμυντική πολιτική στα δεσμά του ΝΑΤΟ, ενισχύοντας τον Ατλαντικό προσανατολισμό της ΕΕ.

Η Ενωμένη Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα δημοκρατικό Σύνταγμα που να κατοχυρώνει τα κοινωνικά δικαιώματα, να αναγνωρίζει την πολιτική ισοτιμία όλων των κατοίκων της ηπείρου. Ένα Σύνταγμα με σαφή διάκριση των εξουσιών και αρμοδιοτήτων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το οποίο πρέπει να διαμορφώνεται με τη σύμφωνη γνώμη των λαών της Ευρώπης.

Επαναλαμβάνουμε την αντίθεση μας, σε αυτό το Ευρωσύνταγμα, από τη σκοπιά μιας δημοκρατικής ευρωπαϊκής προοπτικής. Ζητάμε διαδικασίες ουσιαστικού και ισότιμου διαλόγου καθώς και την διεξαγωγή και στη χώρα μας, δημοψηφίσματος, για να αποφανθεί ο Ελληνικός λαός. Θυμίζουμε ότι στις μισές σχεδόν χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν προγραμματιστεί παρόμοια δημοψηφίσματα.

Στα πλαίσια αυτής της πρωτοβουλίας, η Κοινοβουλευτική ομάδα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα κάνει διάβημα στο Προεδρείο της Βουλής. Ο Πρόεδρός μας Αλέκος Αλαβάνος, θα ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας και θα αποστείλουμε επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο σε όλα τα πολιτικά κόμματα.

Επίσης για το θέμα αυτό θα δοθεί συνέντευξη Τύπου από τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2005, στην οποία θα μετέχει και ο Αλέκος Αλαβάνος.

Σε κάθε περίπτωση θα συμμετέχουμε και θα ενισχύουμε προσπάθειες και πρωτοβουλίες που θα διεκδικούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στη χώρα μας. Συμμετέχουμε ως ιδρυτικό μέλος του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος στην καμπάνια του, που ξεκίνησε στις 29 Ιανουαρίου 2005, στη Βαρκελώνη με σύνθημα:

Όχι σ' αυτό το Ευρωσύνταγμα.
Ναι σ' ένα Δημοκρατικό Σύνταγμα για μια Ευρώπη Δημοκρατική, Κοινωνική, Οικολογική, Φεμινιστική και Φιλειρηνική!

To Γραφείο Τύπου