Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/01/2010

Αναγκαία η θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε.)

Ερώτηση Μ.Κριτσωτάκη προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Είναι γνωστό ότι το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε.) απασχολεί τον κατασκευαστικό κλάδο περισσότερο από 30 χρόνια. Τα ιδιωτικά έργα, ιδιαίτερα των μικρού και μεσαίου μεγέθους, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κατασκευάζονται με αυτεπιστασία από τον κύριο του έργου, αναθέτοντας τις επί μέρους εργασίες σε υπεργολάβους ή μεμονωμένους τεχνίτες.

Ο καθορισμός και η περιγραφή με σαφήνεια και του τρίτου παράγοντα κατασκευής ενός έργου, δηλαδή στους άλλους δύο «μελετητής» και «επιβλέπων μηχανικός» να προστεθεί και ο «πιστοποιημένος» κατασκευαστής, ο οποίος είναι ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο το οποίο αναλαμβάνει με σύμβαση την κατασκευή του συνόλου ή μέρους ενός έργου αποτελεί πάγιο και χρόνιο αίτημα του κατασκευαστικού κλάδου.

Το πρώην Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., πέραν ενός σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που έδωσε στη δημοσιότητα στα μέσα του 2006, δεν έχει προβεί σε καμιά άλλη ενέργεια, αν και από το 2000 (ν.2831) έχει υποχρέωση να εγκρίνει Προεδρικό Διάταγμα για την σύσταση ΜΗ.Κ.Ι.Ε.

Επειδή η μη θεσμοθέτηση έως σήμερα ΜΗ.Κ.Ι.Ε. αποτελεί αστοχία της πολιτείας απέναντι στην κοινωνία.

Επειδή η καθιέρωση του ΜΗ.Κ.Ι.Ε. θα επιβάλει ένα ολοκληρωμένο και ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο κατασκευής ιδιωτικών έργων που να διασφαλίζει την ασφάλεια, την ποιότητα, την αισθητική και την οικονομία του τελικού προϊόντος και θα οριοθετεί τους ρόλους και τις ευθύνες όλων των συντελεστών της παραγωγικής διαδικασίας.

Επειδή το όφελος με την καθιέρωση του ΜΗ.Κ.Ι.Ε., θα είναι πολύ μεγάλο τόσο για το κοινωνικό σύνολο και τους συντελεστές παραγωγής όσο και για το κράτος. Ειδικά, στην παρούσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, για τις μικρομεσαίες κατασκευαστικές επιχειρήσεις, θα προκύψει ένα πρόσθετο αντικείμενο και θα δοθεί κάποια διέξοδος απασχόλησης στο διαθέσιμο έμπειρο δυναμικό.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Είναι στις προθέσεις σας η άμεση θεσμοθέτηση Προεδρικού Διατάγματος για το Μητρώο Κατασκευαστών Ιδιωτικών Έργων (ΜΗ.Κ.Ι.Ε.) σύμφωνα με τις προτάσεις και από κοινού με το ΤΕΕ και τις εργοληπτικές οργανώσεις, ώστε να δοθεί ένα τέλος στην μεγάλη αυτή εκκρεμότητα;

Ο ερωτών Βουλευτής

Μιχάλης Κριτσωτάκης