Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/01/2010

Δελτίο Τύπου Νομαρχιακής Επιτροπής Βʼ Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ

Παρά την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζόμενων αλιεργατών στην Ν.Μηχανιώνα  η Νομαρχιακή Επιτροπή Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, εκφράζει την αλληλεγγύη της για την διεκδίκηση  των αιτημάτων τους, όπως είναι η καταβολή των δεδουλευμένων σύμφωνα με τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να σταματήσει η άγρια εκμετάλλευση των Αιγύπτιων αλιεργατών και να εφαρμοστεί με όμοιο τρόπο η εργατική νομοθεσία τόσο στους έλληνες εργαζόμενους όσο και στους αλλοδαπούς.

Καλούμε επίσης τους πολίτες να σταθούν αλληλέγγυοι  σε ανθρώπους που αγωνίζονται και για το μεροκάματο και για την αξιοπρέπεια τους.

Η μείωση των αποθεμάτων και η όποια μείωση πραγματική η μη στην αλιευτική παραγωγή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων  των εργαζομένων .

Το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει  να αναζητήσει τα πραγματικά αίτια της όποιας υποβάθμισης των αλιευτικών πεδίων στις αλιευτικές πολιτικές που εφαρμόσθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και  συνεχίζουν να εφαρμόζονται και σήμερα και οι οποίες καθορίζονται με βάση τις πιέσεις που ασκούνται από συγκεκριμένα  επαγγελματικά συμφέροντα και όχι με γνώμονα την ορθολογική διαχείριση και  προστασία των αποθεμάτων και του περιβάλλοντος προς όφελος τελικά τόσο του συνόλου  των ανθρώπων που ζουν από την αλιεία όσο και του συνόλου της κοινωνίας.

Είναι καιρός η αρμόδια Υπουργός να ανακαλέσει την απόφαση με την οποία η προηγούμενη πολιτική ηγεσία επέτρεψε την αλιεία με Μηχανότρατα στο 1 ναυτικό μίλι καταστρατηγώντας την κοινοτική νομοθεσία.

Κώστας  Βουδούρης
Γραμματέας Νομ.Επιτροπής
Β΄Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ