Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/01/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

Για την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ

Κάναμε μια μεγάλη συζήτηση στην Π.Γ. του ΣΥΝ και με την συμμετοχή των βουλευτών-μελών του ΣΥΝ για το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση και τι μέτρα πρέπει να πάρουμε ιδιαίτερα στο κοινωνικό επίπεδο. Μετά από εισήγηση που είχε επεξεργαστεί το Τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΝ καταλήξαμε σε μέτρα που πρέπει να αναπροσανατολίσουν όλο το κόμμα για τα επείγοντα και φλέγοντα ζητήματα της κοινωνικής ζωής και κυρίως για τα ζητήματα της οικονομίας. Ένα ζήτημα είναι ότι έρχονται νέα φορολογικά μέτρα μέσω τροπολογιών. Η κυβέρνηση έχει μια καθολική άποψη για τα μέτρα που πρόκειται ή καθημερινά θα βρισκόμαστε με νέα δεδομένα; Ας πάρουμε για παράδειγμα την ιστορία με την γονική παροχή και την κληρονομιά. Τι μας λέει η κυβέρνηση; «Πληρώστε τώρα και μετά θα ξαναπληρώσετε με τρόπους και με όρους που εγώ θα σας πω και μάλιστα αναδρομικά».

Για τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές

Δεν είναι αναγκαίο να καταλήγουμε πάντα με ομοφωνία. Από την άλλη πλευρά, δεν πάντα αναγκαίο να εκφωνείται κάτι πριν συζητηθεί στα αρμόδια όργανα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τον κόσμο του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν αφορά μόνο τον Φ. Κουβέλη αλλά κυρίως μια πρακτική που έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό δηλαδή πρώτα να εξαγγέλλονται και μετά να γίνεται συζήτηση στα αρμόδια όργανα. Εγώ λέω ότι έχουν κάθε δικαίωμα αλλά ποιόν πλέον απασχολεί αυτό το θέμα; Εμείς χθες δεν συζητήσαμε αυτό αλλά την ουσία του θέματος και μάλιστα καταλήξαμε για το τι θα προτείνουμε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ σαν Π.Γ. σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Απευθύναμε μια πρόταση πλατιάς συνεργασίας σε όλες τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής και οικολογικής Αριστεράς, στα κινήματα των πολιτών, σε ενεργούς πολίτες που όλο αυτό το διάστημα βρέθηκαν απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Η απόφαση που πήραμε στην Π.Γ. είναι πρόταση που θα απευθύνουμε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ που είναι το όργανο που θα αποφασίσει. Η πρόταση όμως αφορά το σύνολο της τακτικής σε σχέση με τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αυτό είναι το ζήτημα. Εμείς θέλουμε μια πλατιά συνεργασία εκείνων των δυνάμεων που παλεύουν πραγματικά για την αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι το βασικό και αυτό θα προτείνουμε. Η πρόταση αυτή δεν είναι καμιά καινούργια πρόταση. Την ίδια απόφαση είχε πάρει και η ΚΠΕ και σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Όπως ξέρετε το πολιτικό στίγμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι οι τρεις μεγάλες πόλεις και βεβαίως σʼ αυτές τις εκλογές, αφού δούμε και την πρόταση της κυβέρνησης είναι οι εκλογές στις περιφέρειες. Εκεί είναι ένα ζήτημα κεντρικής πολιτικής. Δεν μπορεί δηλαδή σε αυτά θέματα να έχεις κατʼ επιλογήν στάση. Δεν υπάρχει διάκριση όσο αφορά την επιλογή που θα γίνει για την Θεσσαλονίκη. Στην Θεσσαλονίκη υπάρχει, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μια έντονα συντηρητική  διοίκηση και έχει διαμορφωθεί μια ολόκληρη κατάσταση στην περιοχή η οποία πρέπει να αλλάξει. Είναι ζήτημα των πραγματικά ριζοσπαστικών και οικολογικών δυνάμεων αλλά και των ενεργών πολιτών της Θεσσαλονίκης να δουν πως αυτό θα αλλάξει και εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη. Ήδη η οργάνωση της Θεσσαλονίκης προχωρά και στην δική της συνδιάσκεψη γιʼ αυτό το ζήτημα που είναι κεντρικό και παίρνουμε ήδη πρωτοβουλίες. Δεν τίθεται δίλημμα ΠΑΣΟΚ ή Ψωμιάδης. Το δίλημμα για εμάς είναι μια τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα έχει μέτωπο ενάντια στην νεοφιλελεύθερη πολιτική στους δήμους, μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα επιδιώκει διεύρυνση του δημόσιου χώρου και προστασία του περιβάλλοντος. Μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα προωθεί τη συμμετοχή και τον συμμετοχικό σχεδιασμό και θα εμβαθύνει την δημοκρατία στις τοπικές κοινωνίες. Αυτό είναι το ζήτημα, εκτός αν μου πείτε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εκείνα τα στελέχη που μπορούν να το κάνουν, όμως δεν το έχει αποδείξει αυτό όπως στην περίπτωση του Πειραιά.

Για την προεδρική εκλογή

Τα ζητήματα δεν είναι προσωπικά στην πολιτική. Δεν απαντάς προσωπικά στην πολιτική αν έχεις ή όχι καλή γνώμη για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Μην ξεχνάτε ότι είχαμε καλή γνώμη και για προηγούμενους Προέδρους. Το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας αφορά την κεντρική πολιτική σκηνή. Γιατί να δώσουμε ένα κλίμα ότι μπορούμε να συνεννοούμαστε με αυτή την κυβέρνηση που ασκεί τις συγκεκριμένες πολιτικές και μην ξεχνάτε ότι δεν επιλέγει ο κ.Παπούλιας στο τι θα προτείνει, αλλά η κυβέρνηση. Άρα γιατί να δώσουμε εμείς αυτό το σήμα; Η δικής μας η άποψη είναι ότι αυτή την στιγμή χρειάζεται μια συνολική σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης που κύρια εκφράζεται στο οικονομικό πεδίο και αν θέλετε στην τσέπη του εργαζόμενου λαού. Δεν μπορείς να πας εδώ επιλεκτικά.

To Γραφείο Τύπου