Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/01/2010

Αναγκαστικές μεταθέσεις συμβασιούχων γεωπόνων

Ερώτηση Η.Διώτη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις του Οργανισμού, είναι γνωστό ότι οι ανάγκες λειτουργίας του ΕΛΓΑ καλύπτονται κατά το ήμισυ με μόνιμο προσωπικό και το άλλο μισό με εργαζόμενους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Από την προηγούμενη κυβέρνηση μειώθηκε ο αριθμός των προκηρυσσομένων θέσεων συμβασιούχων από 660 σε 540, ενώ η σημερινή ηγεσία του υπουργείου έχει προχωρήσει μόνο στην πρόσληψη περίπου 300 από τις 540 προκηρυχθείσες θέσεις.

Σύμφωνα με τους συμβασιούχους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού με συνεχείς αναγκαστικές μεταθέσεις γεωπόνων από το ένα υποκατάστημα στο άλλο (και από νομό σε νομό), πρακτική που επιβαρύνει οικονομικά και προσωπικά τους μετατιθέμενους, οι οποίοι μάλιστα δεν επαρκούν για να γίνουν έγκαιρα και αντικειμενικά οι εκτιμήσεις των ζημιών. Σημειώνεται, δε, ότι εάν αρνηθούν τις μεταθέσεις, τότε απολύονται χωρίς αποζημίωση και χάνουν και το ταμείο ανεργίας.

Επειδή επιβαρύνονται και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι γιατί ο όγκος της εργασίας τους είναι τεράστιος λόγω και των εκτεταμένων ζημιών στη φυτική παραγωγή.

Επειδή μόνο στη Λάρισα πρέπει να διεκπεραιώσουν 35.000 δηλώσεις για την ξηρασία του 2007, ενώ έχουν προστεθεί οι ζημιές για την ακαρπία κ.ά.

Επειδή οι συμβασιούχοι γεωπόνοι του Οργανισμού έχουν βασικό μισθό και αποδοχές μικρότερες από αυτές των τακτικών υπαλλήλων άλλων οργανισμών, φαινόμενο που έρχεται σε αντίθεση με τη συνταγματική Αρχή της Ίσης Μεταχείρισης.

Επειδή οι συμβασιούχοι του ΕΛΓΑ προσλαμβάνονται με 8μηνες συμβάσεις και μπορούν να εργασθούν μέχρι 3 οκτάμηνα για να μην θεωρηθούν οι συμβάσεις τους αορίστου χρόνου. Όσοι μάλιστα είναι νεοπροσλαμβανόμενοι, και δεν έχουν συμπληρώσει 125 ημερομίσθια, μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ερωτάται η υπουργός:

•    Θα σταματήσει άμεσα τις αναγκαστικές μεταθέσεις των συμβασιούχων γεωπόνων και θα πάρει άτομα μέσα από την υφιστάμενη λίστα του ΕΛΓΑ;

•    Προτίθεται να άρει το 24μηνο και να καταργήσει τις ρυθμίσεις που αφορούν τους συμβασιούχους (Π.Δ. 164/2004);

•    Θα καταργήσει τη μισθολογική ανισότητα των εργαζομένων ορισμένου χρόνου σε σχέση με τους αορίστου;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ηρώ Διώτη