Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/01/2010

Απαράδεκτες οι παρακρατήσεις των επιδοτήσεων -- Δήλωση του Θανάση Πετράκου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας τηε ΚΠΕ του Συνασπισμού

Οργισμένοι είναι οι αγρότες αλλά και όλοι οι ελαιοπαραγωγοί για τη ληστρική αφαίμαξη των επιδοτήσεων τους από αρκετές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίες παρακράτησαν το σύνολο του κόστους ενεργοποίησης την ώρα που οι παραγωγοί εισέπραξαν το 40 έως 60% της επιδότησης που δικαιούνταν.

Ο αγροτικός κόσμος είναι αγανακτισμένος με την κυβέρνηση και το και ιδιαίτερα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διότι όχι μόνο δεν πλήρωσε το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων όπως τόνιζε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ σε όλους τους παραγωγούς. Τώρα ως κυβέρνηση αρνείται μάλιστα να πληρώσει το κόστος της ενεργοποίησης – ψηφιοποίησης ακόμη και των συνταξιούχων του ΟΓΑ οι οποίοι παίρνουν συντάξεις πείνας των 350 έως 500 ευρώ. Επιπλέον δεν έχει ακόμη αποσαφηνίσει ποιοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, στους οποίους υποχρεούται με βάση τη γνωστή υπουργική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ να καταβάλει το ποσόν της ενεργοποίησης στις Ενώσεις.

Αγανάκτηση όμως υπάρχει και απέναντι σε αρκετές Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών οι οποίες λειτούργησαν ουσιαστικά σαν «σκληρές ιδιωτικές εταιρείες» και όχι σαν Συνεταιριστικές οργανώσεις, αφού παρακράτησαν από το 40 έως 60% της επιδότησης που δόθηκε σε όλους τους παραγωγούς το σύνολο του κόστους ενεργοποίησης, εκμεταλλευόμενες τη μη έγκαιρη πληρωμή του κόστους ενεργοποίησης των δικαιωμάτων από την κυβέρνηση για τους αγρότες. Η πρακτική αυτών των Ενώσεων είναι απαράδεκτη και δείχνει για μια ακόμη φορά πόσο μακριά βρίσκονται από τα προβλήματα και τις ανάγκες των αγροτών – μελών τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις ερωτήσεις που είχε καταθέσει στη βουλή την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, απαιτούσε και απαιτεί το κόστος της ενεργοποίησης να πληρωθεί από τον κύριο του έργου που είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα τουλάχιστον:

1) Να τηρήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να καταβάλλει το κόστος ενεργοποίησης τουλάχιστον για όλους όσους έχουν ασφάλιση ΟΓΑ και φυσικά για τους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

2) Να καλέσει την ΠΑΣΕΓΕΣ η οποία να ζητήσει από τις Ενώσεις που έχουν παρακρατήσει το κόστος ενεργοποίησης να το επιστρέψουν στους δικαιούχους αγρότες, στους δε υπόλοιπους παραγωγούς να κρατήσουν το αντίστοιχο ποσοστό της επιδότησης που πήραν.

Καλαμάτα 8-1-2010

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΕΤΡΑΚΟΣ
Μέλος της Ε.Γ. του ΣΥΝ