Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2004

Οδηγία για τη χορήγηση καταναλωτικών δανείων

Στη συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πρότασης οδηγίας για τον τρόπο χορήγησης καταναλωτικών δανείων από τις τράπεζες στους καταναλωτές, παρενέβη αιτιολογώντας την ψήφο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Νίκος Χουντής.

Στην παρέμβασή του ο έλληνας ευρωβουλευτής αναφέρθηκε στην ταχύτατη επέκταση των καταναλωτικών δανείων στην ελληνική αγορά και στην υπερχρέωση των ελληνικών νοικοκυριών. Ο Ν.Χουντής τόνισε ιδιαίτερα τις παραπλανητικές διαφημίσεις των τραπεζών για προσέλκυση πελατείας, τις αδιαφανείς διαδικασίες και τα "ψιλά γράμματα" στις συμβάσεις δανείων με τους καταναλωτές και τάχθηκε υπέρ της ανάγκης θέσπισης μέτρων ώστε να τυποποιούνται οι πληροφορίες που παρέχουν οι τράπεζες και οι καταναλωτές να είναι σε θέση να συγκρίνουν ευκολότερα και να επιλέγουν το προσφορότερο γι' αυτούς προϊόν.

Στις πληροφορίες αυτές πρέπει να συγκαταλέγονται, τόνισε ο Ν.Χουντής, το πραγματικό ετήσιο επιτόκιο, το ενδεχόμενο κόστος σύναψης της σύμβασης, ο αριθμός και το ύψος των δόσεων και το συνολικό κόστος της πίστωσης.

Ο Ν.Χουντής τάχθηκε τέλος υπέρ της δυνατότητας του καταναλωτή να μπορεί να υπαναχωρεί από την αποδοχή σύμβασης εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, χωρίς την ανάγκη να αιτιολογεί την ενέργειά του.

To Γραφείο Τύπου