Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2010

Συνέντευξη Δ.Παπαδημούλη στον Ρ/Σ ΝΕΤ 105,8 (Ε.Μπαλτατζής)

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ της ΝΕΤ (Ε. Μπαλτατζή) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βʼ Αθήνας Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής για το σχέδιο «Καλλικράτης»:

«Διεκδικούμε εδώ και χρόνια, και είναι αποτυπωμένο και στο πρόγραμμά μας, λιγότερες, ισχυρότερες και αιρετές περιφέρειες, λιγότερους, ισχυρότερους δήμους. Αυτό απαιτεί μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων, αποφυγή κρατικών «καπελωμάτων» και μεγάλη προσοχή σε μια χωροταξική «εκλογομαγειρική», που συνήθως νοθεύει ιδέες που έχουν στην αρχή ένα θετικό φορτίο.

Από αυτή τη σκοπιά θα μετάσχουμε στη συζήτηση, ως μια δύναμη που διεκδικεί χρόνια αυτή τη μεταρρύθμιση, που την αρνούνταν και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, και θα διεκδικήσουμε να μην μείνει απλώς στα χαρτιά, αλλά να γίνει πράξη.

Η Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα διαχειρίζεται λιγότερο από το 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη είναι 11,5%. Αυτή η μεταρρύθμιση, ο «Καλλικράτης», θα κριθεί εκ του αποτελέσματος όταν θα μεταφραστεί σε νομοσχέδιο, ανάλογα με τους πόρους και τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται, τις υποδομές που δημιουργούνται και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να εκχωρήσει πραγματικά αρμοδιότητες και πόρους.

Θα ήταν καλύτερο οι περιφέρειες να είναι λιγότερες από δεκατρείς. Επιπλέον, κρίσιμο θέμα είναι τι αρμοδιότητες θα κρατήσουν οι γενικές διοικήσεις, που είναι το μακρύ χέρι του κράτους πάνω από τις περιφέρειες, και τι θα πάρουν οι αιρετοί περιφερειάρχες. Εκεί θα γίνει η διελκυστίνδα. Και στο Υπουργικό Συμβούλιο υπήρχαν αντιθέσεις επί του θέματος. Εμείς στο διάλογο θα μετάσχουμε ως μια δύναμη που θα διεκδικήσει τη μεγαλύτερη δυνατή αποκέντρωση και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης σε πόρους και αρμοδιότητες.

Χρειάζεται επίσης να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η αποτελεσματική διαχείριση των δημόσιων πόρων και στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης. Μαζί με την αποκέντρωση, που είναι ο «αγιασμός», χρειάζεται κι η «γάτα» της προστασίας του δημόσιου χρήματος. Γιατί διαφθορά και σκάνδαλα δεν υπάρχουν άφθονα μόνο στην κεντρική διακυβέρνηση –για την οποία θα δημιουργήσουμε πέντε εξεταστικές επιτροπές, αφού προηγουμένως έχει διασφαλιστεί, με νόμο της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ η παραγραφή των ευθυνών των πολιτικών προσώπων. Αντί να ψάχνουμε μαντζούνια του τύπου «το γερμανικό εκλογικό σύστημα θα μας σώσει από τη διαφθορά», που είναι αστείο επιχείρημα, πρέπει να δούμε κι αυτά.

Δεν αρκεί να βάζουμε ένα ωραίο όνομα στη μεταρρύθμιση, πρέπει να γίνει και πράξη και από αυτή τη σκοπιά θα κριθεί η κυβέρνηση.»

To Γραφείο Τύπου