Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2004

Ανακοίνωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ για τη συμπλήρωση 37 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Με αφορμή την συμπλήρωση 37 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

Αποκτά μια ιδιαίτερη δραματική σημασία στις μέρες μας η θλιβερή επέτειος της επιβολής στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα μας πριν από 37 χρόνια.

Η ιστορία έγραψε ότι, εκτός από τα δεινά και τα πάθη του ελληνικού λαού από την 7χρονη τυραννία, η δικτατορία κληροδότησε την τραγωδία της Κύπρου, «άνοιξε την πόρτα» στον Αττίλα και άνοιξε μια χαίνουσα πληγή που επί 30 χρόνια αιμορραγεί, με σοβαρές συνέπειες, ιδιαίτερα για τους Ελληνοκύπριους αλλά και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η Αριστερά στην Κύπρο, και στις δύο κοινότητες, αλλά και η δική μας Αριστερά, η ριζοσπαστική, ανανεωτική Αριστερά στην Ελλάδα θέλανε και θέλουνε λύση. Αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για μια Κύπρο ενιαία, με διεθνή οντότητα, με διζωνική, δικοινοτική συγκρότηση. Αγωνιζόμαστε για την επανένωση του νησιού, για την συμβίωση των κοινοτήτων, για μια ενωμένη Κύπρο, ισότιμο μέλος της Ε.Ε.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη και κρίσιμη, σε μια ιστορική καμπή, που θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό το αν θα προωθηθούν ή όχι, με τα δημοψηφίσματα και μετά τα δημοψηφίσματα, αυτές οι απόψεις που προσδίδουν μια νέα δυναμική επίλυσης του Κυπριακού, σε αντίθεση με τον κίνδυνο της διχοτόμησης που γίνεται όλο και περισσότερο ορατός.

Η ιστορική διαχρονική μνήμη, μετά από 30 χρόνια μεταπολιτευτικής δημοκρατίας στον τόπο μας, έχει κρατήσει ζωντανό το πνεύμα της αντίστασης. Τα σύγχρονα αντιπολεμικά κινήματα, τα κινήματα εναντίον της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης, οι δράσεις ενάντια στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, η μαζική αντίσταση στις πολιτικές που συρρικνώνουν τις κοινωνικές κατακτήσεις και παράγουν ανεργία και κοινωνικούς αποκλεισμούς, η αντιπαράθεση με τις πολιτικές που υπονομεύουν τα δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα, τις ελευθερίες και το νομικό μας πολιτισμό, αποτελούν τα σύγχρονα μέτωπα και πεδία που οι λαοί, και ιδιαίτερα η σημερινή νεολαία, διαμορφώνουν τη δικιά τους ταυτότητα αντίστασης, σφυρηλατούν τις αξίες και τα ιδανικά της δημοκρατίας στην κοινωνία και την πολιτική.

Με την ευκαιρία της επετείου, απευθύνουμε κάλεσμα για αγώνες αλλά και για μια ιστορική, δημιουργική αυτοσυνείδηση στο λαό και ιδιαίτερα στη νεολαία του τόπου μας.

Η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου