Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
20/04/2004

Ανοιχτή Επιστολή της Νεολαίας Συνασπισμού προς τις αριστερές και προοδευτικές Οργανώσεις Νεολαίας της Κύπρου

Ανοιχτή Επιστολή της Νεολαίας Συνασπισμού
Προς τις αριστερές και προοδευτικές Οργανώσεις Νεολαίας της Κύπρου:
  • Ε.Δ.Ο.Ν.
  • Νεολαία Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κύπρου

Αγαπητοί/ές σύντροφοι/ισσες της Κύπρου,

Ένα περίπου χρόνο πριν, οι οργανώσεις μας, μαζί με την οργάνωση νεολαίας του τουρκικού Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης, προέβησαν σε κοινή έκκληση για τη πολιτική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με την ελπίδα να βρουν ανταπόκριση, αλλά και να ενισχυθούν οι κινητοποιήσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής νεολαίας για ένα μέλλον ειρήνης και αδελφοσύνης σε μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, έχουμε φτάσει στην πιο κρίσιμη και απαιτητική στιγμή για το Κυπριακό. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι οι δικοί σας αγώνες σε δύσκολες εποχές έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει ένα παράθυρο ελπίδας για πολιτική λύση.

Οι αποφάσεις που καλούνται να λάβουν οι δύο κοινότητες του νησιού θα καθορίσουν το μέλλον σας για πολλά χρόνια. Είναι λοιπόν κατανοητοί τόσο οι δισταγμοί, όσο και οι αντικρουόμενες και αντιφατικές απόψεις. λλωστε, ένας συμβιβασμός είναι πάντα δύσκολος την στιγμή της υλοποίησής του, ακόμη και για όσους τον διεκδικούσαν επί σειρά ετών. Οι υπόλοιποι δεν έχουν πρόβλημα. Απλώς δικαιώνονται, όπως θα δικαιώνονταν με κάθε συμβιβαστικό σχέδιο.

Είναι επίσης γεγονός ότι στο εσωτερικό της ελληνοκυπριακής κοινότητας έχει διαμορφωθεί ένα σαφές κλίμα υπέρ του «όχι» κάτι που φαίνεται να αναγνωρίζει και το ΑΚΕΛ, ο σημαντικότερος εκφραστής της επαναπροσέγγισης, ζητώντας την αναβολή των δημοψηφισμάτων προκειμένου να προωθηθεί η επανένωση με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Την ίδια στιγμή, με χαρά διαπιστώνουμε ότι στο εσωτερικό της Τουρκοκυπριακής κοινότητας υπάρχει μια ισχυρή όσο και ριζοσπαστική δυναμική που ξεπερνάει τον αντιδραστικό εθνικιστικό κλοιό του καθεστώτος του Ντενκτάς και της τρομοκρατίας του στρατού και των Γκρίζων Λύκων και συνεχίζει να διαδηλώνει στα βήματα των μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων του περασμένου χρόνου, τη βούληση του λαού για μια ενιαία Κύπρο.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι αυτή η δυναμική οφείλεται εν πολλοίς στην δράση της τουρκοκυπριακής αριστεράς και κυρίως του Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος και της Νεολαίας του, που εδώ και δεκαετίες διεξήγαγε δύσκολους αγώνες για να αλλάξει τους συσχετισμούς στο εσωτερικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας και τα κατάφερε.

Η πραγματικότητα σε πείσμα όσων κηρύττουν τον φόβο για τον άλλο δείχνει ότι η υπόθεση της επαναπροσέγγισης δεν έχει χαθεί. Οι μνήμες των μεγαλύτερων και οι προσπάθειες πολλών φορέων της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια και κυρίως του ΑΚΕΛ και της ΕΔΟΝ από τη μια πλευρά και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκοκυπριακού Κόμματος και της Νεολαίας του από την άλλη, έχουν κρατήσει ζωντανή την ελπίδα της επανένωσης του νησιού. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα τον τελευταίο χρόνο. Με τις ιστορικές κοινές διαδηλώσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Πράσινη γραμμή που άνοιξαν το δρόμο για τον παραμερισμό του Ντενκτάς. Με τον κοινό εορτασμό της περσινής Πρωτομαγιάς.

Με αυτό, λοιπόν, το θετικό κλίμα που με τους δικούς σας καθημερινούς και δύσκολους τριαντάχρονους αγώνες οικοδομήσατε, οδήγησε και στην επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της πολιτικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος στη βάση του σχεδίου Ανάν, που πρώτοι, παρά τις όποιες επιφυλάξεις για επιμέρους πτυχές του, αποδεχτήκατε ως βάση συζήτησης.

Και γι' αυτό είναι ίσως ειρωνεία της ιστορίας, που εσείς, που από κοινού αναπτύξατε τον αγώνα του λαού σας για κοινή πατρίδα - όταν άλλες πολιτικές δυνάμεις και από τις δύο κοινότητες ανταγωνίζονταν σε εθνικιστικές αψιμαχίες- να μην μπορείτε σήμερα να οργανώσετε και πάλι, στην Πράσινη γραμμή, τις διαδηλώσεις για την υποστήριξη της κοινής αποδοχής του σχεδίου λύσης. Όπως επίσης, να μην μπορείτε ακόμα να σχεδιάσετε από κοινού και τους νέους αγώνες του λάου σας, από την επόμενη μέρα της λύσης, για ανεξαρτησία και αυτοκυριαρχία από τις εγγυήτριες ξένες δυνάμεις, για να φύγουν οι Βρετανικές βάσεις από το νησί σας, για να αποτρέψετε τα σχέδια των Μεγάλων Δυνάμεων, που συνεχίζουν, παρά τις αντιφάσεις τους που τους οδηγούν στην υποστήριξη της πολιτικής λύσης, να διαγκωνίζονται για τα συμφέροντα τους στη περιοχή, θέλοντας το νησί σας δικό τους προτεκτοράτο και τον κυπριακό λαό μόνιμα επηρεασμένο από τη σφαίρα του εθνικισμού.

Με όλα αυτά ως δεδομένα θεωρούμε ιδιαίτερα θετική και στηρίζουμε την πρόταση που διατύπωσε το ΑΚΕΛ για διατύπωση εγγυήσεων από τη διεθνή κοινότητα για την υλοποίηση του σχεδίου και την μικρή αναβολή των δημοψηφισμάτων, προκειμένου οι αποφάσεις να μην ληφθούν εν θερμώ, αλλά μετά από αντικειμενική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των πολιτών, κάτι που σήμερα δεν είναι δυνατό. Και ελπίζουμε η πρόταση να βρει απήχηση τόσο στο εσωτερικό των Κοινοτήτων όσο και στη Διεθνή κοινότητα ώστε να μη χαθεί μια σημαντική ευκαιρία για την επανένωση της κοινής σας πατρίδας: να μην χαθεί η ευκαιρία του να δοκιμαστεί στην πράξη και να κριθεί η δυναμική του Σχεδίου.

Όπως και να έχει, όμως, είμαστε σίγουροι πως δε θα χάσετε την εμπιστοσύνη στον κοινό σας αγώνα ούτε και τη πίστη σας ότι το δίκιο ενός λαού που θέλει να ζήσει μαζί και να οικοδομήσει από κοινού ένα μέλλον ειρήνης, στο τέλος θα υπερισχύσει των φοβικών συναισθημάτων, των απορριπτικών τάσεων άλλα και των ιμπεριαλιστικών μεθοδεύσεων.

Και θέλουμε σύντροφοι να γνωρίζετε, ότι όπως σε κάθε στιγμή έτσι και τώρα στη δύσκολη αυτή συγκυρία, οι νέες και οι νέοι της αριστεράς στην Ελλάδα -όπως και όπου γης, θέλουμε να πιστεύουμε - βρίσκονται στο πλευρό σας, αγωνιούν με τις δικές σας αγωνίες και συνεχίζουν να ελπίζουν από τις δικές σας προσδοκίες και τους δικούς σας αγώνες για κοινή ανεξάρτητη πατρίδα, για κοινωνική δικαιοσύνη και λευτεριά. Σ' αυτή τη μάχη είμαστε μαζί.

Αθήνα, 20 Απριλίου 2004

Με αλληλέγγυους και συντροφικούς χαιρετισμούς,

Η Γραμματεία του Κεντρικού Συμβουλίου
της Νεολαίας Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου