Skip to main content.
12/01/2010

Η comme il faut αριστερά μας τελείωσε! Εμπρός ξανά για δομική αντιπολίτευση! - άρθρο του Βαγγέλη ΠΙλάλη στην ΑΥΓΗ

Η γραμμή της «καλών προθέσεων» προγραμματικής - θεσμικής αντιπολίτευσης και της comme il faut αριστεράς έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις. Τα σκληρά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ σε απόλυτη εναρμόνιση με τις υπαγορευόμενες πολιτικές της ΕΕ δεν αφήνουν περιθώρια για τέτοιου είδους πειραματισμούς. Η υιοθέτηση αυτής της επικοινωνιακής τακτικής έγινε -από ένα μέρος της ηγεσίας- με την λογική της σταδιακής προσέγγισης μεγαλύτερων κομματιών των προοδευτικών πολιτών και τελικά δεν απέδωσε. Αντίθετα,  μας κατέγραψε  σαν μια μετριοπαθή αντιπολιτευτική δύναμη (βλέπε ανάλυση ποιοτικών στοιχείων της εκλογικής μας επιρροής από τελευταίες δημοσκοπήσεις , άρθρο στην ΑΥΓΗ της 10/01/2010 του σ. Κ.Πουλάκη) που απογοήτευσε τον σκληρό πυρήνα της ριζοσπαστικής αριστεράς και έδωσε το περιθώριο να αναπτυχθούν υπονομευτικές παρεμβάσεις και αποσταθεροποιητικές στρατηγικές από πολλά κέντρα εξουσίας εντός και εκτός ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ.  

Η εξελισσόμενη απόπειρα των στελεχών της Ανανεωτικής Πτέρυγας να οδηγήσουν τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε κατάσταση διαρκούς κρίσης και εσωστρέφειας πρέπει να απαντηθεί κυρίως με πολιτικούς αλλά και με οργανωτικούς όρους.

Τα στελέχη αυτά προβαίνουν σε συνεχόμενες παραβιάσεις του καταστατικού και δοκιμάζουν τις αντοχές της ιδρυτικής συμφωνίας συγκρότησης του ΣΥΝ (ως κόμματος   πολιτικής και προγραμματικής ενότητας), αλλοιώνοντας ηθελημένα την εκφώνηση του  δημόσιου λόγου μας. Σε αυτήν τους την προσπάθεια συνεπικουρούνται από ισχυρούς κύκλους των ΜΜΕ που αναζητούν προνομιακούς συνομιλητές εντός της αριστεράς για να εμπεδώσουν σύντομα στην κοινωνία είτε μια νέα στρατηγική «εθνικής» συνεννόησης είτε κατʼ ελάχιστο αυτή της «προοδευτικής» σύμπλευσης.       

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως είναι -σύμφωνα με τις αποφάσεις του 4ου, του 5ου και του Προγραμματικού Συνεδρίου του κόμματος- στρατηγική επιλογή για την ενότητα της αριστεράς. Κανείς δεν μπορεί να την υποβιβάσει σε κάτι άλλο χωρίς την σύμφωνη γνώμη των μελών γνήσια εκφρασμένη είτε μέσα από Έκτακτο Συνέδριο (6ο) είτε μέσα από Δημοψήφισμα.

Η αριστερή πλειοψηφία του ΣΥΝ δεν έχει πλέον άλλα χρονικά περιθώρια για να περιφρουρήσει την ουσία του περιεχομένου της «αριστερής στροφής» όπως αυτή εκφράστηκε από το 2004 και μετά.  Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι μια δημόσια αποδοκιμασία της ΚΠΕ, προς τα στελέχη αυτά που υπονομεύουν συστηματικά τις συλλογικές αποφάσεις  με τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ και τις εν γένει  πρωτοβουλίες τους.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να καταστούν όμηροι ξεπερασμένων και ιστορικά χρεοκοπημένων αντιλήψεων όπως αυτή της «εθνικής» συνεννόησης και των «προγραμματικών» συγκλίσεων κορυφής. 

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την στρατηγική της ενότητας και ανασύνθεσης της αριστεράς στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο. Η διεύρυνσή του ΣΥΡΙΖΑ προς τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι αναγκαία και εφικτή.  

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συναινέσουν ή να σιωπήσουν στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό.

Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται στις μεγάλες πόλεις και στις περιφέρειες να στηρίξουν αυτοδιοικητικά σχήματα που έχουν σχέση με τον δικομματισμό και τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του. 

Η επικαιροποίηση της αριστερής στροφής του ΣΥΝ είναι αναγκαία και περνά μέσα από:

•    την αμέριστη στήριξη του συμμαχικού μας σχήματος και την υλοποίηση των αποφάσεων της τελευταίας συνδιάσκεψης του (μαζική προσέλευση και εγγραφή μελών στα μητρώα, συγκρότηση γραφείου τύπου, έκδοση περιοδικού και κάρτας μέλους)

•    την έμπρακτη περιφρούρηση των συλλογικών αποφάσεων τόσο στον ΣΥΝ όσο και στο ΣΥΡΙΖΑ (δημόσια αποδοκιμασία είτε από το Γραφείο Τύπου είτε από τα Θεσμοθετημένα όργανα) 

•    τον εμπλουτισμό του κριτικού ευρωπαϊκού προσανατολισμού με στοιχεία σύγχρονης ανάλυσης για τον ρόλο της εθνικής ταξικής κυριαρχίας (θεματικό συνέδριο ΣΥΝ με εναλλακτικά κείμενα)   

•    την δημιουργία μιας εκτεταμένης ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού και εργατικού κινήματος «από τα κάτω» με συντονισμό παλαιών και νέων πρωτοβάθμιων σωματείων αλλά και την αποχώρηση από τα Προεδρεία των τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων. (θεματική συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ με πρόσκληση και σε άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς).

•    την περαιτέρω ενίσχυση των αυτόνομων ριζοσπαστικών αυτοδιοικητικών συλλογικοτήτων και σχημάτων που συσπειρώνουν τους προοδευτικούς πολίτες σε αντινεοφιλελεύθερη αυτοδιοικητική κατεύθυνση. (θεματική συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ με πρόσκληση και σε δυνάμεις της ριζοσπαστικής οικολογίας).

•    την κατάθεση μιας εναλλακτικής οικονομικής πρότασης στην κατεύθυνση της αποανάπτυξης  

•    την ενθάρρυνση και στήριξη των αντικαπιταλιστικών και ριζοσπαστικά οικολογικών πρακτικών σε όλη την κοινωνία.

•    την εκ βάθρων ανανέωση του τρόπου λειτουργίας του κόμματος σε όλα τα επίπεδα και ιδίως στα βασικά του κύτταρα , τις πολιτικές του κινήσεις. 

Βαγγέλης Πιλάλης
Μέλος Πολιτικής Γραμματείας ΣΥΝ
Μέλος ΠΚ ΣΥΝ και ΤΕ ΣΥΡΙΖΑ Περιστερίου

Τεχνική Υποσημείωση:  Η επανεκκίνηση (restart) μπορεί να είναι η ενδεδειγμένη λύση αφού όμως πρώτα δοκιμάσουμε τα ενημερωμένα (update) antivirus που έχουμε και είμαστε σίγουροι ότι ο σκληρός δίσκος μετά την επανεκκίνηση δεν θα σκάσει και χάσουμε όλα τα δεδομένα. Η ανάκτηση αρχείων από «σκασμένο» σκληρό δίσκο είναι πολύ δύσκολη υπόθεση και μπορεί να προκύψει εν μέρει μόνο αν είναι συμβατή η καινούργια μητρική πλακέτα. 

Πολιτική Υποσημείωση: Η αριστερή πλειοψηφία του κόμματος έχει τις αντικειμενικές δυνατότητες και τις προϋποθέσεις να θέσει σε κίνηση τον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ σε γόνιμη αντικαπιταλιστική κατεύθυνση αρκεί να αρθούν οι κούφιοι κομματικοί πατριωτισμοί και οι άγονες ασκήσεις επί του χάρτη της «υψηλής» προγραμματικής πολιτικής.