Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/01/2010

Αλιεία με βιντζότρατες

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με βάση τον Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1967/2006, το Μάιο του 2010, είναι η καταληκτική ημερομηνία για το σημερινό πλαίσιο λειτουργία της αλιείας με βιντζότρατα. Από την ημερομηνία αυτή και πέρα οι βιντζότρατες θα πρέπει να αλιεύουν σε απόσταση 1,5 μιλίου από την ακτή και να χρησιμοποιούν δίχτυα με  οπή 40 χιλιοστών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την  κατάργηση της αλιείας με τον τρόπο αυτό. Να σημειωθεί πως:

•    Η Συνομοσπονδία Αλιέων Ελλάδος, τονίζει ότι η αλιεία με συρόμενα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι βιντζότρατες, έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και στους ιχθυοπληθυσμούς, με αποτέλεσμα να πλήττονται 30.000 οικογένειες αλιέων.

•    Σήμερα στο αλιευτικό μητρώο, καταγράφονται 431 τέτοια σκάφη σε όλη την επικράτεια.

•    Οι αλιείς βιντζότρατας θεωρούν ότι, σύμφωνα με έρευνα, από τις 19 καταγεγραμμένες αιτίες μείωσης των ιχθυαποθεμάτων, η βιντζότρατα βρίσκεται στη 17η θέση και συνεπώς δεν είναι επιζήμια για τα παράκτια οικοσυστήματα και τους ιχθυοπληθυσμούς που συρρικνώνονται καθημερινά.

Με δεδομένο ότι από τον Μάιο του 2010 πρέπει να αλλάξει το καθεστώς λειτουργίας της βιντζότρατας, και παίρνοντας υπόψη πως η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει το περιβάλλον από πράξεις και ενέργειες που το υποβαθμίζουν και τα οικοσυστήματα από πρακτικές που τα καταστρέφουν.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

•    Για την εφαρμογή του Ε.Κ. 1967/ 2006, έχει γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και έχει εκπονηθεί σχέδιο διαχείρισης για την προστασία των οικοσυστημάτων; Αν ναι, πότε θα κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. και από πότε προβλέπεται να εφαρμοσθεί;

Σε περίπτωση που υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης παρακαλούμε να κατατεθεί.

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ