Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/04/2004

Αιτιολόγηση ψήφου του Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Νίκου Χουντή στην ψηφοφορία για το Κυπριακό

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Ν.Χουντής έκανε την ακόλουθη αιτιολόγηση ψήφου για το ψήφισμα σχετικά με την Κύπρο που υιοθετήθηκε σήμερα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

"Έκπληξη και οργή προκάλεσε η τοποθέτηση του κ.Φερχόιγκεν ο οποίος έδωσε τον τόνο μιας ακατάσχετης κινδυνολογίας και πιέσεων που ακούστηκαν σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ο ευρωπαίος Επίτροπος, κατά την γνώμη μου υπερέβη τις αρμοδιότητες που του παρέχει ο θεσμικός του ρόλος αλλά και την ανάγκη σεβασμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων, θεματοφύλακας των οποίων υποτίθεται ότι είναι η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τέτοιες τοποθετήσεις δεν πρέπει να υιοθετούνται όταν κοινός τόπος όλων των ελληνικών κομμάτων είναι ότι ο κυπριακός λαός πρέπει να αποφανθεί χωρίς πιέσεις εκτιμώντας αβίαστα τις δυνατότητες αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται κάθε ενδεχόμενο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Πέρα από τη βιωσιμότητα και τη λειτουργικότητα της προτεινόμενης λύσης απαιτούνται εγγυήσεις για την ασφάλεια αλλά και την εφαρμογή των ρυθμίσεων. Μια τέτοια τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα λειτουργούσε ευεργετικά στην διαμόρφωση των πολιτικών προϋποθέσεων δηλαδή την υποστήριξη της λύσης από την συντριπτική πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων και των τουρκοκυπρίων προκειμένου να προχωρήσει η επανένωση του νησιού και η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αντί να υιοθετεί τη γραμμή των πιέσεων όφειλε να υπογραμμίζει με σαφήνεια το σεβασμό στην όποια επιλογή των Κυπρίων και να κάνει δεκτές τις εποικοδομητικές τροπολογίες της ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και του ευρωβουλευτή του ΣΥΝ Μ.Παπαγιαννάκη για την εξασφάλιση σαφών δεσμεύσεων και εγγυήσεων. Μετά την απόρριψη των θετικών τροπολογιών δεν θα μπορούσα να υιοθετήσω ένα τέτοιο κείμενο και απείχα της τελικής ψηφοφορίας".

To Γραφείο Τύπου