Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/04/2004

Ελλάδα και Ευρώπη ελεύθερες από μεταλλαγμένα - Ποιοτική και ασφαλής Γεωργία

Ανακοίνωσητου Γραφείου Τύπου του ΣυνασπισμούΡιζοσπαστικής Αριστεράς

Μια μεγάλη απειλή πλανιέται στην Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη από τη χρήση Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στην αγροτική παραγωγή.

Τα Μεταλλαγμένα απειλούν να μολύνουν με απρόβλεπτες και ανεπανόρθωτες συνέπειες τις καλλιεργημένες εκτάσεις και το περιβάλλον, πλήττουν τη βιοποικιλότητα και εξαρτούν απόλυτα τους αγρότες και την παραγωγή από τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που θα διαχειρίζονται τους σπόρους για τις καλλιέργειες . Από το χωράφι εισβάλλουν στην αγορά ως προϊόντα μαζικής κατανάλωσης, εγκυμονώντας σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία

Το πολιτιστικό πρότυπο παραγωγής και διατροφής, που προωθείται μέσω των Μεταλλαγμένων, δεν είναι επιθυμητό κοινωνικά, οικολογικά και ηθικά. Στηριζόμενο στην ανεξέλεγκτη οικονομική μεγέθυνση και καπιταλιστική κερδοφορία αποξενώνει τους παραγωγούς από το φυσικό περιβάλλον και τους καταναλωτές από την αγροτική παραγωγή, υπονομεύοντας την αξιοβείωτη ανάπτυξη και τις μη ανταγωνιστικές σχέσεις των ανθρώπων με τη φύση.

Το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα αγροτικής παραγωγής, ενώ εξασφάλισε υψηλό επίπεδο διάθεσης τροφίμων στις αναπτυγμένες χώρες, αποδείχθηκε επιζήμιο για την οικολογική ισορροπία, την αγροτική απασχόληση και τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Τα Μεταλλαγμένα όχι μόνο δεν αναβαθμίζουν την αγροτική παραγωγή και δεν εγγυώνται την ασφάλεια των τροφίμων αλλά πολλαπλασιάζουν τις μέχρι σήμερα διαπιστωμένες παθογένειες.

Ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, στηριγμένος στις αρχές της ριζοσπαστικής πολιτικής οικολογίας, των δικαιωμάτων των ελλήνων και ευρωπαίων πολιτών στην ασφαλή διαβίωση και της προστασίας της αγροτικής παραγωγής και των παραγωγών:

Στην Ελλάδα όπως και σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναπτύσσεται σήμερα ένα μαζικό, αυτόνομο κίνημα κατά των Μεταλλαγμένων που στηρίζεται στις ενώσεις των αγροτών και καταναλωτών, σε επιστήμονες με κοινωνική ευθύνη και σε πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών. Αυτό το κίνημα, που οικοδομεί διεθνείς δεσμούς, είναι ικανό ν’ αφυπνίσει τους ευρωπαϊκούς λαούς και ν’ αποτρέψει τα Μεταλλαγμένα στην Ευρώπη, γι’ αυτό έχει την ενεργή πολιτική μας στήριξη.

To Γραφείο Τύπου