Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2010

Η Κομισιόν θα εξετάσει ξανά αν τηρήθηκε η κοινοτική νομοθεσία κατά την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom

Απάντηση του υποψήφιου Επίτροπου Κ.Μπαρνιέ στον ευρωβουλευτή Ν. Χουντή

Επίθεση κατά του προηγούμενου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά κ. ΜακΚρίβι για ανοχή απέναντι σε παρανομίες κατά την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, έκανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν.Χουντής καλώντας τον νέο Επίτροπο για την εσωτερική αγορά κ. Μισέλ Μπαρνιέ, κατά την διάρκεια ακρόασής του χθες αργά το βράδυ ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, να εξετάσει ξανά αν τηρήθηκε η κοινοτική νομοθεσία.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, που απηύθυνε στον κ.Μπαρνιέ εκ μέρους της ομάδας της «Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς» αφού κατήγγειλε την πρακτική των τυφλών αποκρατικοποιήσεων, τόνισε: «…είναι δυνατόν να γίνονται ανεκτές από την Κομισιόν παρανομίες, όπως δυστυχώς έγινε από τον προκάτοχό σας στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπου προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση πλειοψηφικού πακέτου στην Deutsche Telekom, ο κ.ΜακΚρίβι παρέβλεψε το γεγονός ότι δεν έγινε δημόσια προσφορά εξαγοράς όπως προβλέπει η κοινοτική οδηγία 2004/25 με συνέπεια να καταπατηθούν και να αγνοηθούν τα δικαιώματα των μειοψηφούντων μικρομετόχων, μεταξύ των οποίων και ασφαλιστικά ταμεία τα οποία απώλεσαν τεράστια ποσά;  Σας ερωτώ λοιπόν, θα πάρετε μέτρα για την εφαρμογή της συγκεκριμένης οδηγίας για τη συγκεκριμένη περίπτωση;»

Στην απάντησή του ο υποψήφιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ, αναγνώρισε πως το συγκεκριμένο θέμα είναι σοβαρό γιατί, μεταξύ άλλων αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία και τις συντάξεις των εργαζομένων, τόνισε δε πως η βούλησή του είναι να εφαρμόζεται σωστά το κοινοτικό δίκαιο.

Στην δευτερολογία του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής επέμεινε τονίζοντας ότι: «Αναφέρομαι σε 108.000 φυσικά πρόσωπα, 4.000 νομικά πρόσωπα και σε ασφαλιστικά ταμεία των οποίων τα δικαιώματα έχουν πληγεί και ζητώ να μάθω, άσχετα με το αν συμφωνεί κανείς με την αποκρατικοποίηση, εφόσον έχουν γίνει παρανομίες, θα πάρετε μέτρα ώστε να εφαρμοστεί η οδηγία; Σας καλώ δε να το κάνετε σημειώνοντας πως η σημερινή κυβέρνηση είχε δηλώσει την αντίθεσή της, ως αντιπολίτευση, στον συγκεκριμένο νόμο και άρα υπάρχει θεωρητικά η βούληση ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία».

Κλείνοντας ο υποψήφιος Επίτροπος κ. Μπαρνιέ, αφού διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει τα συγκεκριμένα στοιχεία, δεσμεύτηκε πως θα μελετήσει την περίπτωση, θα τη συζητήσει και με την ελληνική Κυβέρνηση και θα φροντίσει ώστε να εφαρμοστεί σωστά η κοινοτική νομοθεσία.

Με αφορμή την απάντηση του κ.Μπαρνιέ ο Ν.Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τόσο ο προηγούμενος Επίτροπος κ.ΜακΚρίβι όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ κάλυψαν την παρανομία σε βάρος κυρίως των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, που έχουν επενδύσει μεγάλο τμήμα της περιουσίας τους σε μετοχές του ΟΤΕ. Είναι σαφές πλέον ότι αν η DT είχε υποχρεωθεί σε δημόσια προσφορά όπως η κοινοτική οδηγία ορίζει η εξαγορά του ΟΤΕ δεν θα είχε γίνει ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως θέσει το ζήτημα και στην ελληνική βουλή και στην ευρωβουλή καταγγέλλοντας και ως παράνομη την συμφωνία ελληνικού δημοσίου - DT και ο περίφημος κ.ΜακΚρίβι επιλέγει να το παραπέμπει στις «ελληνικές καλένδες».

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα. Υπενθυμίζουμε τις συνεχείς δηλώσεις του κ.Βενιζέλου, ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, του κ. Παπακωνσταντίνου ως εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ και του πρώην Υπουργού κ.Βερελή οι οποίοι, με αφορμή την προστασία των μικρομετόχων ζητούσαν σε όλους τους τόνους από την κυβέρνηση της ΝΔ μέχρι και την «ακύρωση της συμφωνίας ελληνικού δημοσίου με την Deutsche Telekom ως αντιβαίνουσα στην κοινοτική νομοθεσία.»

To Γραφείο Τύπου