Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/04/2004

Παρέμβαση Ν.Χουντή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη νέα δίκη της Leyla Zana

Στη συζήτηση που έγινε σήμερα στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη χθεσινή απόφαση της τουρκικής δικαιοσύνης σε βάρος της Λεϊλά Ζάνα παρενέβη αιτιολογώντας την ψήφο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Ν. Χουντής. Στην τοποθέτησή του ο έλληνας ευρωβουλευτής ανέφερε:

"Η διαδικασία αναψηλάφησης της δίκης της Λεϊλά Ζάνα και των άλλων τριών κούρδων συναδέλφων της, βουλευτών του Τουρκικού Κοινοβουλίου, μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου υπήρξε και αυτή παρωδία δίκης όπως και η πρωτόδικη διαδικασία που την καταδίκασε σε 15 χρόνια φυλάκιση για "εγκλήματα" γνώμης.

Η νέα απόφαση σε βάρος της Λεϊλά Ζάνα και των τριών συναδέλφων της, αποτελεί νέα προσβολή σε βάρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο έχει τιμήσει την Λεϊλά Ζάνα με το Βραβείο Ζαχάρωφ το 1995, αποτελεί προσβολή σε βάρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και προσβολή του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού.

Όσο στην Τουρκία η Λεϊλά Ζάνα και οι άλλοι συνάδελφοί της παραμένουν στις φυλακές, όσο υπάρχουν καταδικασμένοι για εγκλήματα γνώμης, είναι φανερό ότι οι όποιες μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία προσκρούουν στο βαθύ συντηρητικό κράτος.

Αναμένουμε από την Commission, ενόψει της έκθεσης για την Τουρκία που θα εκδοθεί προς το τέλος του χρόνου, να πολλαπλασιάσει τις προσπάθειές της για απελευθέρωση της Λεϊλά Ζάνα, αλλά και γενική αμνήστευση σε όσους κρατούνται για "εγκλήματα" γνώμης".

To Γραφείο Τύπου