Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2010

Πλήγμα για το εισόδημα των παραγωγών η αλλαγή του καθεστώτος επιδότησης της χυμοποίησης

Ερώτηση Ε.Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, Ν.Τσούκαλη προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς εσπεριδοειδών από 1/1/2010, η αποσύνδεση της κοινοτικής επιδότησης χυμοποίησης από την παραγωγή εσπεριδοειδών και η κατανομή της βάσει ιστορικών δικαιωμάτων φαίνεται ότι θα επιφέρει δραματική μείωση του εισοδήματος των καλλιεργητών εσπεριδοειδών, και κατά συνέπεια εγκατάλειψη της καλλιέργειας του προϊόντος. 

Συγκεκριμένα, οι Ομάδες Παραγωγών, όπως η Ομάδα Παραγωγών ΕΑΣ Πάτρας, εκφράζουν φόβους ότι η αλλαγή του καθεστώτος επιδότησης θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε εγκατάλειψη και εκρίζωση των καλλιεργειών που προορίζονται για χυμοποίηση, οι τιμές των πορτοκαλιών θα υποχωρήσουν δραματικά, καθώς δεν θα υπάρχει ως δίκτυ ασφαλείας η επιλογή της χυμοποίησης, ενώ προβλήματα θα δημιουργηθούν και στον κλάδο της μεταποίησης όπως στα χυμοποιεία και στα συσκευαστήρια.

Να επισημάνουμε επίσης ότι η εφαρμογή του μέτρου έρχεται τη στιγμή που, όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί, οι τιμές για τα επιτραπέζια πορτοκάλια έχουν πέσει στα 13 λεπτά/κιλό (στα επίπεδα του 1990), ενώ οι αντίστοιχες τιμές των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση διαμορφώθηκαν στα 3,5 λεπτά/κιλό, όταν το κόστος συγκομιδής ανέρχεται στα 5 λεπτά και έμποροι και μεταποιητές πληρώνουν εξευτελιστικές τιμές που δεν αντιπροσωπεύουν ούτε το κόστος παραγωγής.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται η κα Υπουργός:

Πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τη νέα κατάσταση στον τομέα των εσπεριδοειδών προκειμένου να μην εγκαταλειφθούν οι καλλιέργειες;

Προτίθεται να εντάξει τη χυμοποίηση σε πρόγραμμα άμεσων ενισχύσεων (πχ. πρόγραμμα de minimis), όπως συνέβη πρόσφατα με τους ροδακινοπαραγωγούς;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία

Νίκος Τσούκαλης