Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο Ρ/Σ «105,5 Στο Κόκκινο»

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΑΤΟ ΠΡΩΤΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πριν από λίγες μέρες ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν υπάρχει σάλιο στα ταμεία. Δεν γίνεται κατανοητό ότι η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, των μισθωτών και της νέας γενιάς, δεν έχει σάλιο για να δώσει; Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος. Από εδώ και πέρα, όσο σφίγγουν το ζωνάρι του εργαζόμενου, το μόνο που θα παράγεται είναι φτώχεια και δυστυχία και όχι νέα έσοδα για το κράτος. Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι  εκατό πρώτες μέρες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ έχουν σαν κύριο χαρακτηριστικό την ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα των εργαζομένων, της νεολαίας, της μεγάλης πλειοψηφίας του εργαζόμενου λαού.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ κ. Παπανδρέου 

Εμείς αξιολογούμε την πρακτική της κυβέρνησης και ο κ.Αλευράς που μίλησε πριν από λίγο στο σταθμό σας ήταν συνεπής σε σχέση με αυτά που είπε και ο κ. Παπανδρέου χθες  ότι εντός του 2010 θα ληφθούν όσα σκληρά μέτρα χρειαστεί. Μου έκανε εντύπωση αυτό που άκουσα και στην εκπομπή σας περί σταδιακής προσαρμογής. Όλα τα μέτρα λαμβάνονται και έχουν τον χαρακτήρα του σοκ στην ελληνική κοινωνία. Ακολουθούν με συνέπεια το  δρόμο που έχει τρεις βασικούς άξονες. Πρώτον, παίρνω μέτρα σοκ, παίρνω χρήματα και περιουσία από τους εργαζόμενους, πουλάω την δημόσια περιουσία - 2,5 δις ευρώ περιμένει η κυβέρνηση από τις ιδιωτικοποιήσεις- και κάνω πολλά πράγματα εν κρυπτώ. Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι από την μια μεριά καταθέτω έναν προϋπολογισμό και το δήθεν πρόγραμμα σταθερότητας είναι διαφορετικό και πάνε με μια πολύ γρήγορη διαδικασία που στις τρεις δίνουν το πρόγραμμα στα κοινοβουλευτικά κόμματα και στις πέντε ζητάνε να συζητηθεί στην Βουλή. Δηλαδή κυριολεκτικά αυτό  εν κρυπτώ.

Χτες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μερίδιο της ευθύνης για την εικόνα και τις παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν και ΜΜΕ. Αυτή είναι μια μόνιμη θεωρία η οποία σου λέει στην πράξη ότι έρχονται οι δημοσιογράφοι και κοιτάνε τα κιτάπια μας και βγάζουν αυτό που θέλουν. Ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου έβαλε χτες το ζήτημα του ΦΠΑ και παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι αν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ ή αν ή δεν θα είναι ενιαίος ο ΦΠΑ. Είναι ένα γνωστό παιχνίδι, δηλαδή πετάνε κάτι στην κοινωνία και μετά λειτουργούν σαν τον γάιδαρο του Χότζα, λέμε δεν θα είναι τόσο, θα είναι λιγότερο άρα να είστε και ευχαριστημένοι.

Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου για τα μέτρα σοκ , είναι ότι αυτά τα καλύπτουν πίσω μια δήθεν μάχη για την διαφθορά και ο τρίτος άξονας είναι ότι ενεργοποιεί λογικές περί ανισοτήτων εντός των εργαζομένων. Αυτό είναι το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης. Αυτό το σχέδιο εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ως προκάλυμμα και θα αντισταθούμε με όλους τους δυνατούς τρόπους και καλούμε και τον κόσμο να αντισταθεί γιατί πολύ σύντομα θα φτάσουμε σε εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις. Αυτή την στιγμή έχουμε 750.000 ανέργους, ένα εκατομμύριο τους προϋπολογίζει-αν και είναι αδόκιμη η λέξη γιατί μιλάμε για ανθρώπους- μέσα στο 2010 και 1.100.000 δουλεύουν με επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Μιλάμε για πάνω από το 40% των εργαζομένων.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Δεν μπορούμε να βάζουμε τα πράγματα σε ζυγαριές. Δηλαδή από την μια μεριά τα οικονομικά μέτρα βουλιάζουν την κοινωνία αλλά από την άλλη μεριά δεν είναι αντιστάθμισμα αλλά ίσα ίσα είναι ώριμα μέτρα που ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ χρόνια παλεύουν και θα παλέψουν και στην  Βουλή ώστε να προφυλάξουν αυτά τα μέτρα από την επίθεση που γίνεται από την Δεξιά και την Ακροδεξιά και να τους δώσουν ουσιαστικό περιεχόμενο και να τα κάνουν να λειτουργήσουν στην πράξη. Γιατί ξέρετε ότι ένα δικαίωμα δεν πραγματώνεται παρά μόνο όταν αρχίζει και λειτουργεί στην πράξη. Αυτό είναι το ένα θέμα. Αν θέλει η κυβέρνηση να το χρησιμοποιήσει επικοινωνιακά είναι δικαίωμά της να το κάνει. Όμως, από την άλλη μεριά, δεν μπορεί να κρύψει την όλη αντιλαϊκή και αντεργατική της πολιτική και αυτό είναι το βασικό ζήτημα.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Εμείς θέλουμε να δείξουμε την αντίθεση μας στην κυβερνητική πολιτική συνολικά και στο πρόγραμμα σταθερότητας. Βεβαίως, θα ενισχύσουμε όλες τις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξαγγέλλονται και συγχρόνως θα προσπαθήσουμε να εκφραστεί αυτή η αντίδραση σε όλα τα κοινωνικά μέτωπα. Αυτή τη στιγμή πρέπει να συμβάλλουμε στην οργάνωση ενός μεγάλου κινήματος των ανέργων και των επισφαλώς εργαζομένων και αυτό να αγκαλιαστεί και από το συνδικαλιστικό κίνημα και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στο συνδικαλιστικό κίνημα ώστε πραγματικά τα συνδικάτα, τα σωματεία να παίξουν τον ρόλο για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί. Δηλαδή για τα συμφέροντα των εργαζομένων, των μισθωτών, της νέας γενιάς.

Θα συνεχίσουμε να αποκαλύπτουμε τους μηχανισμούς παραγωγής κερδών επί της οικονομικής κρίσης και θα συνεχίσουμε να μιλάμε για την αναγκαιότητα μιας ασπίδας προστασίας των ασθενέστερων. Τα ζητήματα που βρίσκουμε θετικά, όπως είναι το ζήτημα των οικονομικών μεταναστών, θα προσπαθήσουμε με επιπλέον προτάσεις να τα κάνουμε πιο λειτουργικά και ουσιαστικά.

To Γραφείο Τύπου