Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
14/01/2010

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας τον Οκτώβρη του 2009

Οι κυβερνητικές πολιτικές παγώματος των μισθών και μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των εργαζομένων οδηγούν σε δραματική αύξηση της ανεργίας πάνω από 20% και των ανέργων πάνω από 1 εκατομμύριο

Σχετικά με τις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ για τα ποσοστά ανεργίας στη χώρα μας τον Οκτώβρη του 2009, ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ και της εργατικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι  το ποσοστό ανεργίας στην χώρα μας ενώ υπολογίζεται στο 9,8% στην πραγματικότητα υπερβαίνει, το 18%. Ο συνολικός αριθμός των ανέργων είναι σήμερα 750.000 και θα φτάσει το 2010 στο 1.000.000, δηλαδή πάνω από 20%, λόγω και των κυβερνητικών πολιτικών παγώματος των μισθών και μεγαλύτερης φορολογικής επιβάρυνσης των ανέργων.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει άλλες προτεραιότητες. Τα βασικά κριτήρια που έχουν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και η ΝΔ είναι το έλλειμμα, το δημόσιο χρέος, η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Τα βασικά κριτήρια για εμάς είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, η ποιοτική εργασία, το αξιοπρεπές εισόδημα. Είναι διαφορά κριτηρίων που διαμορφώνουν διαφορετικές πολιτικές.

Η υψηλή ανεργία στη χώρα μας απαιτεί συγκροτημένες πολιτικές για την αντιμετώπισή της και όχι πολιτικά παιχνίδια τρομοκράτησης των ανέργων, όπως αυτά που είδαμε προχθές από τον Υπουργό Εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας την επόμενη πενταετία  με την δραστική αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, τις μαζικές προσλήψεις στην παιδεία, υγεία, κοινωνική προστασία, με την καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, όπου η χρησιμοποίηση δημόσιων πόρων πρέπει να συνοδεύεται από την υποχρέωση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Με την ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την θέσπιση μέτρων για παρεμπόδιση των απολύσεων και με την δραστική μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών. Με τον οικολογικό μετασχηματισμό του συνόλου της οικονομίας.

Και σε κάθε περίπτωση προέχει η προστασία των ανέργων, η δραστική αύξηση του επιδόματος ανεργίας και η χρονική επιμήκυνση της χορήγησής του.

To Γραφείο Τύπου