Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
14/01/2010

Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα στην τηλεόραση του MEGA (Δ. Καμπουράκης- Γ. Οικονομέας)

σύνδεση για το βίντεο


Τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος…

-    Ναι, αλλά δεν μοιάζει να το έχετε συνειδητοποιήσει.. Αφού συζητάτε περισσότερα για τα άλλα…

Το έχουμε συνειδητοποιήσει… Έτσι φαίνεται προς τα έξω. Έχουμε συνειδητοποιήσει όμως και εμείς αλλά και η κοινωνία ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη καμπή. Και δυστυχώς στην αρχή του καινούργιου χρόνου, της νέας δεκαετίας νομίζω ότι είναι δυσοίωνες οι προβλέψεις, κυρίως γιατί πάμε να αντιμετωπίσουμε την μεγάλη αυτή οικονομική κρίση, που έχει χτυπήσει την πόρτα της πραγματικής οικονομίας και έχει αρχίσει να διαρρηγνύει την κοινωνική συνοχή, με τις ίδιες συνταγές που μας οδήγησαν στην κρίση. Και πολύ φοβάμαι ότι το φάρμακο για την αντιμετώπιση της ασθένειας μπορεί να αποδειχθεί χειρότερο από την ίδια την ασθένεια, δηλαδή τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση και μάλλον αυτά που εφαρμόζει, που είναι σκληρότερα απ΄ αυτά που εξήγγειλε, θα αποδειχθούν πολύ χειρότερα απ΄ ότι η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα  Διότι έχουμε έναν φαύλο κύκλο. Περιοριστικά μέτρα, αύξηση των φόρων, λιτότητα χωρίς αναπτυξιακή προοπτική, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ακόμα μεγαλύτερη στενότητα στην αγορά, μείωση της ζήτησης και ταυτόχρονα αύξηση της ανεργίας που κατʼ επέκταση θα δημιουργήσει νέα ελλείμματα.

-    .. Ναι, αλλά λέει το ΠΑΣΟΚ ότι είμαστε σε έκτακτες συνθήκες και κάτι πρέπει να κάνουμε.. θα βουλιάξουμε…

Με το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ένα ζήτημα. Είναι νωπές οι μνήμες του ελληνικού λαού, όλων μας απ΄ όσα συνέβησαν κατά την προεκλογική περίοδο, όπου έστω και αισχυντηλά προσπάθησε να αναπτύξει ένα εναλλακτικό σχέδιο απ΄ αυτό που εξήγγειλε ο πρώην Πρωθυπουργός ο κ. Κ. Καραμανλής. Και βλέπουμε μέσα σε πόσο σύντομο χρονικό διάστημα διένυσε μια μεγάλη απόσταση, σχεδόν 180 μοιρών, απ΄ όσα είχε προεκλογικά εξαγγείλει. Ο ελληνικός λαός καταδίκασε την πολιτική Καραμανλή  όχι για να την εφαρμόσει Παπανδρέου.

-    Αυτά που είπε δεν τα έκανε;… Είπε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό.. ψίχουλα έστω.. ο άλλος είπε πάγωμα…

Πού είναι οι αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό;..

-    Τώρα θα έρθει η εισοδηματική πολιτική… Σου λέει μετά θα δώσω ένα επίδομα αλληλεγγύης… ψίχουλα.. το ψιλο-έδωσε.. Είπε κι ένας δις στην παιδεία κι ένα δις στην έρευνα…

.. Όταν ένας εργαζόμενος έχει έναν μισθό και βλέπει μείωση της αγοραστικής του δύναμης.. Δεν έχει σημασία αν προέρχεται από τα επιδόματα.. Αν στη χώρα μας έχουμε μια τριτοκοσμική αντίληψη, να έχουμε έναν μισθό καθηλωμένο και να δίνουμε επιδόματα για να μπορέσει να περάσει τα όρια της φτώχειας με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα…

-    Μισθός είναι κι αυτός…

… Είναι μισθός.. Εσείς που λαμβάνετε ένα εισόδημα, δεν μετράτε από πού προέρχεται. Μετράτε αυτό που μπαίνει στην τσέπη σας. Όταν λοιπόν αυτό που μπαίνει στην τσέπη σας μειώνεται κατά 10%, πού είναι λοιπόν οι αυξήσεις; Εδώ θα νοσταλγήσουμε όσα έλεγε ο Κ. Καραμανλής προεκλογικά και τον καταδικάσαμε -και καλώς τον καταδικάσαμε- με 10 μονάδες διαφορά, γιατί έλεγε πάγωμα μισθών και συντάξεων. Εδώ βλέπουμε μείωση της αγοραστικής δύναμης, μείωση των μισθών..

-    Κάποιων υψηλών μισθών είπε η κυβέρνηση.. δεν είπε σε όλους…

Τα επιδόματα τα οποία κόβονται δεν αφορούν σε υψηλόμισθους. Και πρέπει να σας πω ότι η πολιτική της αύξησης των έμμεσων φόρων είναι μια πολιτική η οποία πλήττει κυρίως τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, διότι το πακέτο τσιγάρα που αγοράζετε εσείς και αγοράζει και κάποιος ο οποίος έχει εισόδημα τετραπλάσιο και πενταπλάσιο από το δικό σας τον φόρο τον πληρώνετε το ίδιο.

Αντί να πάμε σε μια πολιτική που θα μειώνει τις ανισότητες, τις αδικίες, θα αναδιανέμει το εισόδημα, θα αναδιανέμει τον πλούτο, θα πατάσσει τη φοροδιαφυγή και την φοροκλοπή που, με βάση τους υπολογισμούς είναι κοντά στα 30 δις ετησίως, πάμε σε μια πολιτική που περικόπτει τους μισθούς, τις συντάξεις και βάζει μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής. Με μαθηματική ακρίβεια σε έξι μήνες σε ένα χρόνο, αν συνεχίσουμε έτσι, η κατάσταση στην ελληνική κοινωνία -και το λέω αυτό και είμαι πολύ στενοχωρημένος που θα είμαι τόσο δυσάρεστος- θα είναι εφιαλτική. Ανεργία στο ύψος του 20%, όπως αυτή που εξήγγειλε σχεδόν χειροκροτώντας ο κ. Λοβέρδος όταν του έκανα ερώτηση στη Βουλή και τον ρωτούσα τι πρόκειται να κάνετε για την αντιμετώπιση της ανεργίας και δεν απάντησε παρά πήγε μετά στους δημοσιογράφους και έλεγε, θα εξαγγείλω ένα πρόγραμμα συσσιτίου για τους ανέργους, λες και το πρόβλημα είναι να αντιμετωπίσουμε την ανεργία με συσσίτια.. Είπε 20% ανεργία. Ξέρετε τι σημαίνει 20% ανεργία;..

-    Δεν φταίει ο κ. Λοβέρδος γι αυτό….

Βεβαίως… Αλλά φταίει το ότι δεν έχει στοχευμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Διότι από το πρωί μέχρι το βράδυ ασχολούμαστε με το δημοσιονομικό έλλειμμα. Βεβαίως, είναι πρόβλημα. Με το κοινωνικό έλλειμμα θα ασχοληθούμε; 12% το έλλειμμα, αλλά 20% η ανεργία δεν μας απασχολεί. 20% ανεργία ξέρετε τι σημαίνει; Ότι σε κάθε ελληνική οικογένεια θα υπάρχει ένας άνεργος. Πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό χωρίς μια πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης; Χωρίς μια πολιτική αυξημένων δημόσιων επενδύσεων; Πώς θα το αντιμετωπίσουμε; Πάμε σ΄ ένα τριετές πρόγραμμα σταθερότητας το οποίο μας επιβάλλει…

-    Με συγχωρείτε.. Εσείς ως λύση είπατε να προσληφθούν 100 χιλιάδες άνθρωποι στο δημόσιο .. Αν το πούμε στην Ε.Ε. θα μας πετάξουν …θα μας κόψουν και τα λίγα κονδύλια…

Μισό λεπτό.. Δεν είπαμε να προσληφθούν 100 χιλιάδες στο δημόσιο. Είπαμε μια στοχευμένη πολιτική για τη δημιουργία 100 χιλιάδων θέσεων εργασίας ετησίως, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Για το δημόσιο τομέα είπαμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικά οργανικά κενά σε συγκεκριμένες υπηρεσίες. Πηγαίνετε σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, θα το ανακαλύψετε. Το ζούμε καθημερινά. Αυτά τα οργανικά κενά, είπαμε, στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες ή σε νέους τομείς ανάπτυξης του δημόσιου συμφέροντος, όπως για την προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να καλυφθούν. Αν υπάρχουν σπατάλες στο δημόσιο τομέα πρέπει να τις ανακαλύψουμε κυρίως εκεί όπου χάνεται το δημόσιο χρήμα, στις μεγάλες εργολαβίες, στις συμπράξεις δημόσιου ιδιωτικού και να τις περιορίσουμε αυτές τις σπατάλες…

-    Το παράπονο της κυβέρνησης είναι… 100 μέρες μόνο είμαστε στην κυβέρνηση… αφήστε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση..Μην σπεύσεις να μας ισοπεδώσεις…

Δεν σπεύδω να ισοπεδώσω, αλλά νομίζω ότι έχει γίνει πλέον αντιληπτό στους πολίτες, ιδίως σ΄ αυτούς που προσδοκούν απ΄ αυτή την κυβέρνηση, είτε την ψήφισαν, είτε όχι, ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες που είχε καλλιεργήσεις τον ελληνικό λαό. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε μια κυβέρνηση η οποία εξαγγέλλει .. Θα μου πείτε τα οικονομικά είναι δύσκολα.. Δύσκολα τα οικονομικά.. Δεν παίρνει απόφαση να συγκρουστεί με τις τράπεζες, να διεκδικήσει μια άλλη πολιτικής την Ε.Ε. Δεν τολμά να την πάρει. Δύσκολα τα οικονομικά.. Να πάμε σε άλλους τομείς. Εξαγγέλλει διαβούλευση, δημοκρατία…

-    .. Έχει παρενέργειες.. με τις τράπεζες.. Δεν βλέπετε που εκβιάζουν οι τραπεζίτες…

Έχετε απόλυτο δίκιο. Οι τραπεζίτες εκβιάζουν και έχουμε φτάσει σ΄ ένα σημείο οι τράπεζες να παράγουν πολιτική στη χώρα. Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των δανειοληπτών, που ήταν ένας από τους βασικούς πυλώνες των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, πήγε στην ΕΚΤ να πάρει την έγκριση και ήρθε εδώ ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας και είπε, δεν περνάει.

Άρα λοιπόν πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν ουδέτερες λύσεις για την κοινωνία και την οικονομία. Υπάρχουν λύσεις χρωματισμένες είτε από τα δεξιά, είτε από τα αριστερά. Και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με ευρείες συναινέσεις. Συναίνεση του ελληνικού λαού βεβαίως για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αλλά με μια πολιτική που θα έχει ρήξεις με αυτούς που τη δημιούργησαν. Δεν μπορεί δηλαδή να συναινέσει ο μεροκαματιάρης, ο άνεργος, ο αυτοαπασχολούμενος μικροεπιχειρηματίας που βλέπει να κλείνει το μαγαζί του με τους τραπεζίτες οι οποίοι κερδίζουν μέσα στην κρίση. Με την ιστορία με την ΕΚΤ, που δεν επιτρέπει τον απευθείας δανεισμό της χώρας, αλλά επιτρέπει τον δανεισμό των τραπεζών οι οποίες με τη σειρά τους με τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου δανείζουν με 5% το ελληνικό δημόσιο…

-    Και τι μπορεί να κάνει γι αυτό;… Η μόνη λύση είναι να φύγουμε από την Ε.Ε….

Όχι, καθόλου. Δεν λέμε αυτό. Τρία πράγματα θα σας πω. Λέμε, πρώτον, πρέπει να υπάρχει μια άλλη διεκδικητική πολιτική εντός της Ε.Ε. και με τις χώρες εκείνες οι οποίες υφίστανται την κρίση. Δεν είμαστε οι μόνοι. Δεν είναι ελληνικό πρόβλημα η κρίση. Είναι διεθνές και πανευρωπαϊκό. Δεν το δημιούργησε η χώρα μας. Έκανε λάθη η Ελλάδα, είχε μια πολύ λαθεμένη πολιτική όσον αφορά την απόκρυψη στοιχείων, το παραδεχόμαστε, αλλά δεν είναι ελληνική η κρίση. Άρα μια άλλη διεκδικητική πολιτική, το λεγόμενο ευρω-ομόλογο για παράδειγμα. Δεν το ακούσαμε ούτε μια φορά από τα χείλη του Πρωθυπουργού, ενός Πρωθυπουργού ο οποίος υποσχόταν προεκλογικά ότι είχε διασυνδέσεις, είναι Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορεί να πάει και να διεκδικήσει, μπορεί να απαιτήσει και βλέπουμε ότι πηγαίνουν ο ένας μετά το άλλον υπουργοί της χώρας εκεί και έρχονται πίσω υποτιμημένοι και εξεφτελισμένοι. Το να έρχονται εδώ επίτροποι δευτεροκλασάτοι και τριτοκλασάτοι της Κομισιόν και να κάθονται σούζα οι υπουργοί, είναι κάτι το οποίο δεν μας τιμά ως χώρα.. Άρα το ένα είναι η διεκδίκηση στην Ε.Ε.

-    Ναι.. αλλά υπάρχει το ρητό ο πλούσιος μιλάει, ο φτωχός ακούει.. Αφού τους έχουμε ανάγκη να μας δώσουν λεφτά…

Υπάρχει μια διαφορετική εκτίμηση. Είναι γεγονός ότι οι συσχετισμοί στον ευρωπαϊκό χώρο είναι δυσμενείς, ότι το κυρίαρχο πολιτικό και οικονομικό λόμπυ σήμερα στην Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει την κρίση ως ευκαιρία για να βαθύνει ακόμα περισσότερο τις ανισότητες, για να αναδιανείμει ακόμα περισσότερο τον πλούτο στους ισχυρούς, αυτό όμως κατά τη γνώμη μου δεν είναι κάτι που πρέπει να το αποδεχθούμε μοιρολατρικά. Και πιστεύω ότι υπάρχουν εκείνες οι δυνάμεις, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ήμουνα στη σύνοδο το0υ Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και είδαμε ότι η ευρωπαϊκή Αριστερά συμπαρίσταται στη χώρα μας και στην Ιρλανδία και στην Ισλανδία και στη Λετονία.. Και άλλες χώρες έχουν αντιμετωπιστεί ως πειραματόζωα στην Ε.Ε. για να δουν πόσο μπορεί να αντέξουν οι λαοί. Αυτό μετράνε αυτή τη στιγμή.

Το δεύτερο που θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση. Να προχωρήσει σε μια μετωπική σύγκρουση μ΄ αυτούς οι οποίοι δημιούργησαν την κρίση, θέλουν την στήριξη διαρκώς του κοινωνικού πλούτου και κερδίζουν στις νέες συνθήκες. Και αναφέρομαι στις τράπεζες και τους τραπεζίτες. Είχε εξαγγείλει, είχε αφήσει να εννοηθεί στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός τη δημιουργία ενός δημόσιου πυλώνα ελέγχου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την Εθνική, ενδεχομένως την Αγροτική Τράπεζα. Τώρα λέει θα τα ξεπουλήσει κι αυτά. Πού θα πάμε; Και δεν είναι δυνατόν ένα νομοσχέδιο, το οποίο το έχει ανάγκη η κοινωνία -βεβαίως πολύ μεγαλύτερες ανάγκες έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις- αλλά να ζητάει την έγκριση των τραπεζών, αυτών που μας ζητάγανε 28 δις πριν ένα χρόνο, και της ΕΚΤ και τελικά να το αλλάζει.

Και, τέλος, η υπόθεση του εσωτερικού δανεισμού. Αυτό που είχαμε πει λαϊκό ομόλογο εμείς. Όχι ότι είναι η μαγική λύση. Αλλά θα μπορούσε να είναι ένα μέτρο ανάγκης στην περίπτωση που δούμε ότι οι αγορές -που δεν είναι τίποτα μεταφυσικό, κερδοσκόποι είναι που μας πιέζουν, οι αγορές και οι αγορές.. που ανεβάζουν τα spead.. κάποιοι κερδοσκόποι που μας πιέζουν.. Για να αντέξουμε λοιπόν αυτές τις πιέσεις χρειάζονται στοχευμένες πολιτικές και βεβαίως συναίνεση σε μια αριστερή στροφή στην πολιτική.

Η κυβέρνηση τι κάνει; Η κυβέρνηση εξήγγειλε προεκλογικά αισχυντηλά, περίπου μια αριστερή πολιτική, εφαρμόζει μια ακόμα δεξιότερη πολιτική απ΄ αυτήν που είχε ανακοινώσει ο Κ. Καραμανλής και ζητάει τη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας σ΄ αυτή την πολιτική, και μάλιστα και της Αριστεράς. Δεν μπορεί η Αριστερά να δώσει αυτή τη συναίνεση. Αν θέλει τη δική μας συναίνεση για να πάμε να κάνουμε ρήξεις με το μεγάλο κεφάλαιο, με τους τραπεζίτες και να διεκδικήσουμε στην Ε.Ε., τη δική μας συναίνεση θα την έχει. Αν θέλει όμως τη συναίνεση για να ακολουθήσουμε την πολιτική Κ. Καραμανλή, που καταδικάστηκε με 10 μονάδες διαφορά στις εκλογές, θα μας βρει απέναντι.

-    Θα φτάνατε στο σημείο να μιλήσετε κι εσείς για πόλεμο όπως η κα Παπαρήγα;…

Ο πόλεμος δεν είναι μια αφηρημένη έννοια. Όταν βλέπει κανείς την εργασία του να χάνεται και δεν έχει εισόδημα, όταν βλέπει την προοπτική της ανεργίας να έρχεται μπροστά του, είναι σε πόλεμο. Εγώ προχτές αναγκάστηκα να τηλεφωνήσω στο νέο Διοικητή του ΟΑΕΔ και να του ζητήσω να μεσολαβήσω για 150 εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης σε κλωστήρια, που απολύθηκαν ένα μήνα πριν από τα; Χριστούγεννα και δεν έχουν πάρει ούτε τους δύο μισθούς, ούτε το δώρο των Χριστουγέννων. Και τι μου απάντησε; Θέλω, αλλά τα ταμεία είναι άδεια. Θέλω, αλλά δεν μπορώ. Μιλάμε για πόσα χρήματα τώρα;.. Δηλαδή για 150 και 200 χιλιάρικα δεν μπορούν. Δείτε πόσες είναι οι σπατάλες του δημόσιου τομέα, είτε στην ΕΡΤ, όπου έχει γίνει ένας χαμός τώρα τελευταία… Βλέπουμε ότι ζητάνε να σφίξει το ζωνάρι ο ελληνικός λαός και έχουμε σπατάλες δισεκατομμυρίων..

-    Σας ενόχλησε που δεν σας κάλεσε ο Λ. Κύρκος;….

Κατ΄ αρχήν δεν θα μπορούσε να μου δημιουργήσει τέτοια συναισθήματα ο Λ. Κύρκος. Είναι μια προσωπικότητα που έχει αποτυπώσει με τη διαδρομή του σημαντικές παρακαταθήκες. Είναι μια ιστορική προσωπικότητα για την Αριστερά και νομίζω ότι πρέπει να τους σεβόμαστε αυτούς τους ανθρώπους όσο κι αν διαφωνούμε μαζί τους.

Από κει και πέρα, πιο δύσκολο θα ήταν για μένα αν έπρεπε να παρευρεθώ εκεί, παρά που δεν με κάλεσε.

-    Γιατί;…

Γιατί ήταν πολύ αντιφατική αυτή η συνάντηση. Βεβαίως δικαίωμά του είναι να κάνει μια κοινωνική εκδήλωση με πολιτικά πρόσωπα, αλλά ήταν πολύ αντιφατική. Τα μηνύματα που έβγαζε προς τα έξω ήταν πολύ αντιφατικά. Έβγαζε ένα κλίμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης.. και ταυτόχρονα με παρουσία ανθρώπων επιχειρηματικού κόσμου. Εγώ θα αισθανόμουν πολύ άσχημα. Θα αναγκαζόμουν να πάω βέβαια για να τον τιμήσω, αλλά θα αισθανόμουν πολύ άσχημα όσον αφορά τα μηνύματα που θα έβγαζε αυτή η εκδήλωση.

-    Καλά .. δεν είπε και τίποτε φοβερό…

.. Δεν αναφέρομαι στα μηνύματα που βγήκαν από τις τοποθετήσεις. Μιλάω για το συμβολικό που βγήκε στα ΜΜΕ. Είναι γνωστές οι διακριτές ιδιαίτερες απόψεις του Λ. Κύρκου σε ότι αφορά το θέμα της συνάντησης των ρευμάτων του δημοκρατικού χώρου. Έχουμε τις ενστάσεις και τις διαφωνίες μας. Νομίζω όμως ότι ούτε αυτό το μήνυμα έβγαινε από μια συνάντηση που είχαν προσκληθεί αυτοί που είχαν προσκληθεί.

-    Οπότε μάλλον ανακουφιστήκατε…..

.. Δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία σ΄ αυτό, αλλά σας λέω πολύ ειλικρινά ότι θα έμπαινα σ΄ ένα στενόχωρο δίλημμα…

-    Εάν σε περίπτωση που πάμε τον Μάρτη σε μια εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και εσείς έχετε έναν δικό σας υποψήφιο της Αριστεράς και ξαφνικά ο Φ. Κουβέλης και κάνα-δυο άλλοι βουλευτές σας πούνε ψηφίζουμε Καρ. Παπούλια , τι θα κάνετε;…

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Ο ΣΥΝ έχει μια εσωτερική δημοκρατική λειτουργία και ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις όλων βεβαίως είναι επιθυμητό να ακούγονται και επιβεβλημένο, οι διαφορετικές απόψεις είναι μέσα στη δημοκρατία μας, αλλά όσον αφορά την στάση που κρατάει το κόμμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα, καμία εκδοχή αυτή η στάση να μην είναι ενιαία.

-    Θα επιβάλλετε κομματική πειθαρχία;…

Δεν χρειάζεται να επιβάλλει κανείς κομματική πειθαρχία. Αυτό είναι αυτονόητο. Όλοι όσοι συγκροτούμε αυτό το κόμμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε συνηθίσει να ζούμε με διαφωνίες, να αντιπαρατιθέμεθα, να λέμε ανοιχτά και φωναχτά τις διαφωνίες μας, να μην τις κρύβουμε κάτω από το τραπέζι, αλλά όταν στο τέλος καλούμαστε να υλοποιήσουμε την πολιτική γραμμή είμαστε ενιαίοι.

-    Τι σας έχει κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.. γιατί δεν τον στηρίζετε;…

Είναι απολύτως συμβολικό. Ο κ. Στεφανόπουλος τι μας είχε κάνει πριν 10 χρόνια όταν είχαμε την υποψηφιότητα του Λ. Κύρκου;

Μου δίνετε όμως την ευκαιρία να πω για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι τον εκτιμώ απεριόριστα και θεωρώ ότι έχει μια στάση η οποία είναι απολύτως θετική. Εκτιμώ όμως ότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο όπου αυτό που εκπέμπεται από την κοινωνία δεν είναι σύμπτωση και συναίνεση σε μια πολιτική γραμμή που ακολουθείται από την κυβέρνηση με την αξιωματική  αντιπολίτευση να  είναι στην ίδια γραμμή. Άρα λοιπόν …

-    Ναι.. δεν είναι και αυτοσκοπός….

. Η δική μου η γνώμη είναι ότι όπως και σε όλες τις προηγούμενες εκλογές Προέδρων Δημοκρατίας η Αριστερά, εφ΄ όσον έχει μια διαφορετική στάση και θέση για τα πολιτικά πράγματα, για την πορεία του τόπου, για την κοινωνία, για την κοινωνική συνοχή, είχε μια άλλη πρόταση έτσι και τώρα πρέπει να έχει σε συμβολικό επίπεδο και μια διαφορετική στάση, χωρίς να υποτιμά βεβαίως τον  σημερινό Πρόεδρο της Δημοκρατίας …

-    .. Σε επίπεδο συνεργασιών ή συμφωνίας με την κυβέρνηση είστε τελείως αρνητικός. Διότι εδώ φέρνουν έναν καταστατικό χάρτη για τους δήμους και τις κοινότητες τον Καλλικράτη, όπου θα φτιάξει 300 τεράστιους δήμους όπου εκεί ο ΣΥΝ αποκλείεται να βγάλει δήμαρχο .. Δεν μπορείτε να συνεννοηθείτε κάπου, να συνεργαστείτε;….

Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να καταγραφεί με τρεις λέξεις, ναι, όχι, αλλιώς. Ναι σε αυτά που και εμείς λέγαμε εδώ και χρόνια και αν τα προωθήσει η κυβέρνηση θα τα στηρίξουμε. Μεταναστευτικό, πολιτική για το περιβάλλον.. Βεβαίως βλέπουμε εκεί αντιθέσεις τεράστιες μέσα στην κυβέρνηση. Εμείς λέμε όχι στην εκτροπή του Αχελώου… Δυστυχώς τα ναι είναι λίγα.

Όχι, μεγάλα όχι, εκεί όπου η πολιτική που ακολουθείται είναι μια πολιτική την οποία ακολουθούμε εδώ και τόσα χρόνια και οδηγούμαστε στον γκρεμό. Όχι στην οικονομική πολιτική, όχι στη λιτότητα, όχι στην αναδιανομή του πλούτου εις βάρος των χαμηλόμισθων.

Αλλιώς στις εναλλακτικές προτάσεις που εμείς δίνουμε. Δεν λέμε απλά όχι, λέμε και πώς αλλιώς, λέμε με ποια σχέδια διαφορετικά. Λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική. Αυτές οι τρεις φράσεις λοιπόν είναι η πολιτική μας.

Από κει και πέρα, πρέπει να σας πω ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μας. Το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης. Δείτε πόσα εξήγγειλε και πόσα πράττει και δείτε αυτό το απίστευτο αλαλούμ που βλέπουμε αυτές τις μέρες. Χθες μάθαμε ότι αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή αυτή η τροπολογία της ντροπής. Πριν δυο βδομάδες ο Πρωθυπουργός έλεγε, τέρμα πια στις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής σε άσχετα νομοσχέδια. Χθες μάθαμε ότι αυτό το οποίο είχα ζητήσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να συζητηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να μην διαπραγματεύεστε στις Βρυξέλλες και να μην ξέρουμε τι κάνετε και μου είχε απαντήσει ο κ. Παπακωνσταντίνου, μην ανησυχείτε κ. Τσίπρα, θα το συζητήσουμε στη Βουλή, μαθαίνουμε ότι το καταθέτει στις 3 σήμερα και μέσα σε δύο ώρες, στις 5, όχι στην ολομέλεια, αλλά στην Επιτροπή, θέλει με το ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, να το εγκρίνουμε, να φύγουμε.

Αυτές οι αλλοπρόσαλλες τακτικές, από τη μια να επαγγέλλεσαι τη διαβούλευση, τη δημοκρατία, μια αλλαγή νοοτροπίας και από την άλλη να προχωράς σε αυταρχικές μεθόδους υλοποίησης μιας πολιτικής που έχει αντίθετη την κοινωνία, δεν είναι σημάδια που μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι και να αφήνουν περιθώρια συναινέσεων με την κυβερνητική πολιτική.

Συζητήση προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

(Πρακτικά της Βουλής, Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009)

Πρόεδρος Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλ. Τσίπρας

Οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις σε όλα αυτά τα ζητήματα. Και θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις, διότι έρχονται δύσκολες μέρες και θα βρεθούμε μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις. Και ο κόσμος δικαιούται να ξέρει. Και πάνω απʼ όλα δικαιούται να ξέρει τι θα διαπραγματευτεί αύριο στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών.

Υπουργών Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου

Πάμε για σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές που βελτιώνουν τη λειτουργία της οικονομίας, των αγορών που αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα και παθογένειες, αντί να τα κρύβουν κάτω από το χαλί. Έτσι, θα συντάξουμε τους επόμενους μήνες και το νέο πρόγραμμα σταθερότητας που θα καταθέσουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το οποίο φυσικά, και πριν το καταθέσουμε, θα το φέρουμε στη Βουλή για συζήτηση. Ας μην ανησυχεί ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

To Γραφείο Τύπου