Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
15/01/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στην επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις εργασιακές σχέσεις

Είχαμε τρία κοινοβουλευτικά ολισθήματα από την κυβέρνηση

•    Νυχτερινή τροπολογία για τους φόρους.

•    Πρόγραμμα σταθερότητας τρεις η ώρα το είδαμε και πέντε το φέρατε στην επιτροπή.

•    Απουσία κατʼ εξακολούθηση από τις επίκαιρες ερωτήσεις.

Τέτοια συμπεριφορά από τον πρωθυπουργό της διαβούλευσης και της διαφάνειας δεν την περιμέναμε.

Κύριε υπουργέ δεν είστε δημοσιογράφος να σας συγχαίρουμε για το έγκυρο ρεπορτάζ. Υπουργός είστε. Διακόψατε μάλιστα τον κ. Παπακωνσταντίνου αλλά όχι τον Πρωθυπουργό όταν είπε ότι η κρίση είναι ευκαιρία. Είναι ευκαιρία με 1 εκατομμύριο ανέργους; Μήπως μιλάτε για μια «ευκαιρία στον παράδεισο να πάω;».

Εργασιακός Μεσαίωνας λοιπόν είναι να δουλεύει ένας εργαζόμενος σε σούπερ μάρκετ 15 ώρες και να μην πληρώνεται υπερωρίες. Διότι οι ώρες εργασίας του υπολογίζονται ως μέσος όρος σε επίπεδο εξαμήνου ή έτους. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα γιατί το επιτρέπει ο νόμος 2639 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1998.

Εργασιακός Μεσαίωνας είναι η ενοικίαση εργαζομένων, Εταιρείες που νοικιάζουνε εργαζόμενους σε άλλες εταιρίες και καρπώνονται τις αποδοχές και τα δικαιώματά τους. Ποιος τους έδωσε αυτό το δικαίωμα; Τους το δώσατε εσείς κύριε υπουργέ με τον νόμο 2956 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 2001.  

 Εργασιακός Μεσαίωνας είναι οι υπεργολαβίες στο δημόσιο. Ειδικά στους τομείς καθαρισμού και φύλαξης. Πάνω από 25000 εργαζόμενοι δουλεύουν με αυτό το καθεστώς. Γενικεύτηκαν επί των δικών σας κυβερνήσεων από το 2000 και μετά. Η γενικευμένη καταπάτηση κάθε δικαιώματος, η στυγνή εργασιακή εκμετάλλευση καθιερώθηκαν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Σας θυμίζουμε για άλλη μία φορά την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Είναι το δικαίωμα του διευθυντή της επιχείρησης να ρυθμίζει μόνος του τον χρόνο εργασίας, εις βάρος της ζωής του εργαζόμενου. Είναι τα περίφημα stage. Δηλαδή η ανασφάλιστη εργασιακή ομηρεία δεκάδων χιλιάδων νέων. Είναι η κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ.

Σας ρωτάμε ευθέως κύριε υπουργέ. Τις προεκλογικές δηλώσεις περί εργασιακού μεσαίωνα τις εννοούσατε;

Τι έχει κάνει λοιπόν η κυβέρνησή σας μέχρι σήμερα; Έχει εξαγγείλει δύο μέτρα.

•    Το ένα είναι η μεταφορά των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα.

•    Και το άλλο μέτρο είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

Πριν από λίγες μέρες είπατε ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας γιατί δεν υπάρχει σάλιο, σύμφωνα με τη δική σας έκφραση.

Αλλά ο ΟΑΕΔ, που δεν έχει σάλιο, θα αναλάβει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και τα stage του ιδιωτικού τομέα.

Για τους εργοδότες υπάρχει άφθονο σάλιο, αλλά για τους εργαζόμενους ξηροστομία.

Γνωρίζετε ότι στον Ευαγγελισμό, στοιχίζει στο ελληνικό δημόσιο που πληρώνει την εργολαβική εταιρεία καθαρισμού, 1800 ευρώ το μήνα η κάθε εργαζόμενη, ενώ η εταιρεία αποδίδει σε αυτές 480 με 500 μηνιαίως; Και μάλιστα χωρίς αυξήσεις τα τελευταία 5 χρόνια.

Μιλάμε δηλαδή για εργολαβικό κέρδος πάνω από 300% κατά άτομο.

Γνωρίζετε επίσης ότι η σύμβαση με τον εργολάβο έληξε στις 19/5 του 2007 και δεν έχει γίνει έκτοτε διαγωνισμός και η εργολαβική εταιρεία συνεχίζει με διαρκείς αναθέσεις έργου.

Γνωρίζετε ότι στο ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί οι εργαζόμενες δουλεύουν 7 ώρες, τη στιγμή που εργολάβος τις πληρώνει για 5 ώρες, ενώ εισπράττει από το ελληνικό δημόσιο ποσό που αντιστοιχεί σε εργασία 6 ωρών ανά εργαζόμενη ημερησίως;

Γνωρίζετε ότι στον ΟΤΕ τον προηγούμενο μήνα υπήρξε εργατικό ατύχημα και η εργαζόμενη που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, αποδείχθηκε πως εργάζονταν ανασφάλιστη και η εργολαβική εταιρεία είχε πλαστά έγγραφα; Και ότι οι εργαζόμενοι υπογράφουν ότι έχουν μηνιαίες απολαβές 900 ευρώ ενώ οι πραγματικές είναι μόλις 500 ευρώ;

Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι στην εταιρεία καθαρισμού του ΜΕΤΡΟ δεν έχουν πληρωθεί το δώρο των Χριστουγέννων;

Τι κάνει αλήθεια αυτή η Επιθεώρηση Εργασίας; Υφίσταται;

Και αλήθεια όταν αραιά και που εμφανίζεται και επιβάλλει πρόστιμα, υπάρχει καμιά εταιρεία που τα πληρώνει; Τα πλήρωσε η ΕΘΕΛ;

Αυτή είναι η κατάσταση στο χώρο των εργολαβικών εταιρειών. Και δυστυχώς και εσείς αδιαφορείτε αλλά δυστυχώς και η ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, της ΓΣΕΕ, σφυράει κλέφτικα μπροστά σε αυτά τα φαινόμενα.

Εργασιακός Μεσαίωνας είναι επίσης οι νόμοι που προώθησε η Νέα Δημοκρατία, συνεχίζοντας την δική σας πολιτική σε αυτόν τον τομέα

Κύριε υπουργέ, αντιλαμβάνομαι ότι θα θέλατε πολύ να ξεχάσει ο κόσμος αυτά που το κόμμα σας έλεγε προεκλογικά. Ο κόσμος όμως τα θυμάται. Και θα  σας τα θυμίζουμε και εμείς. Ανάμεσα σε αυτά θα σας θυμίζουμε τις συχνές αναφορές του κ. Παπανδρέου στον εργασιακό Μεσαίωνα, ο οποίος επικρατεί σήμερα στην χώρα μας. Από τις εκλογές και μετά, κάθε αναφορά στον εργασιακό Μεσαίωνα έχει εκλείψει. Η κυβέρνησή σας έχει ξεχάσει την υπόσχεσή της να ασχοληθεί με τον εργασιακό Μεσαίωνα. Και ασχολείται με το πώς θα επιφέρει τον Μεσαίωνα στο ασφαλιστικό σύστημα.

Είναι η αφαίρεση του δικαιώματος των εργαζομένων να διεκδικούν νόμιμα τα δικαιώματά τους. Ως αντιπολίτευση τα είχατε καταγγέλλει. Σήμερα ως κυβέρνηση δεν τα βλέπετε ή κάνετε ότι δεν τα βλέπετε. Κατανοούμε αυτή τη μεταστροφή, την είχαμε προβλέψει άλλωστε. Σήμερα σας ενδιαφέρει μόνο το πώς θα ικανοποιήσετε τις αγορές. Αλλά δεν πρόκειται να σας αφήσουμε σε ησυχία.    

Σας ρωτάμε λοιπόν ευθέως. Τις προεκλογικές δηλώσεις περί εργασιακού Μεσαίωνα τις εννοούσατε; Αν τις εννοούσατε, ιδού το βήμα της Βουλής. Απαντήστε αν σκοπεύετε να καταργήσετε αυτούς τους νόμους. Αυτούς που ψήφισαν οι δικές σας κυβερνήσεις και αυτούς που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Αν δεν τις εννοούσατε, παραδεχτείτε ευθέως ότι κοροϊδεύατε πάνω από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες εργαζόμενους. Τους 350.000 που δουλεύουν με καθεστώς προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή κοιμούνται το βράδυ και δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά την άλλη μέρα το πρωί. Τους 30.000 που εργάζονται με καθεστώς δανεισμού. Τους 45.000 νέους που δέχτηκαν υποσχέσεις διορισμού και κατέληξαν να δουλεύουν ανασφάλιστοι ή σε ένα πρόγραμμα stage. Τους 270.000 μισθωτούς που εργάζονται με μπλοκάκι. Τους περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους που δουλεύουν εντελώς ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι. Αν τους προσθέσετε, υπερβαίνουν τα 2 εκατομμύρια. Πείτε τους ότι απλώς ρίξατε μερικά προεκλογικά πυροτεχνήματα για να περνάει η ώρα. Αυτό είναι η αλήθεια άλλωστε. Και επειδή δεν μπορείτε να την πείτε εσείς. Την λέμε εμείς.  

Και ξέρετε κύριε υπουργέ, το ζήτημα δεν εξαντλείται μόνο στις συγκεκριμένες μορφές απασχόλησης, που οι δικές σας κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας καθιέρωσαν. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα δημιουργείται μια νέα γενιά εργαζομένων που δεν θεμελιώνει δικαιώματα. Που δεν πρόκειται να πάρει ποτέ σύνταξη. Είναι ένας ωραίος τρόπος να λύσετε το ασφαλιστικό σύστημα. Και έτσι εξηγείται και η απροθυμία σας να επιλύσετε προβλήματα, που εσείς οι ίδιοι περιγράφατε ως αντιπολίτευση. Δεν είναι ούτε αδυναμία ούτε ανικανότητα. Δεν σας καταγγέλλουμε γι αυτό. Είναι κάτι πολύ χειρότερο, είναι στρατηγική. Είναι μια στρατηγική που παραμένει συνεχής και αδιάσπαστη, είτε είναι κυβέρνηση το κόμμα σας είτε η Νέα Δημοκρατία.

Και ταυτόχρονα υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Δεσμευτήκατε αν δεν το θυμάστε ότι η απασχόληση θα είναι πρώτη σας προτεραιότητα μόλις κερδίσετε τις εκλογές. Δεν είναι. Δεν μας εκπλήσσει. Πιστεύουμε όμως ότι πολύ σύντομα θα έρθει εκείνη η στιγμή που οι πολίτες που σας ψήφισαν, θα απαιτήσουν να μην υποτιμάται άλλο η νοημοσύνη και η αξιοπρέπειά τους.

Ορίστε ένα παράδειγμα υποτίμησης της κοινής νοημοσύνης. Η ανεργία υπολογίζεται επισήμως στο 9,6%. Διότι όποιος έχει δουλειά έστω και για μία ώρα την εβδομάδα, θεωρείται εργαζόμενος. Και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, βγαίνουν εκτός υπολογισμού. Σας το έχουμε πει και άλλη φορά. Αν όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας δούλευε για μια ώρα την εβδομάδα θα δίνατε μηδενική ανεργία. ΘΑ είχατε αντιμετωπίσει αυτό το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα; Προφανώς όχι. Αλλά αυτές οι στατιστικές κοροϊδεύουν την κοινή γνώμη. Αν αναγκαζόσασταν να παραδεχτείτε τα πραγματικά στοιχεία που φέρνουν την πραγματική ανεργία πάνω από το 18%, θα έπρεπε να αναλάβετε άλλες δεσμεύσεις και άλλες προτεραιότητες. Δεν θέλετε να το κάνετε. Αυτό που σας απασχολεί είναι να ικανοποιήσετε τις διεθνείς αγορές.

Οι μακροχρόνια άνεργοι εξαιρούνται από το επίδομα ανεργίας. Ξέρετε πόσοι είναι οι επισήμως καταγεγραμμένοι άνεργοι μεταξύ 45 και 60 ετών που παίρνουν επίδομα ανεργίας; Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ είναι 851. Τόσοι είναι στην πραγματικότητα; ΘΑ πάτε να το πείτε αυτό στη Νάουσα, στη Βέροια, στο Πέραμα, στη Δράμα, στην Πάτρα; Εγώ στην θέση σας δεν θα το διακινδύνευα.

Τι έχει κάνει λοιπόν η κυβέρνηση σας μέχρι σήμερα; Έχει εξαγγείλει δύο μέτρα. Το ένα είναι η μεταφορά των προγραμμάτων stage στον ιδιωτικό τομέα. Τα κόβετε από το δημόσιο, για να εξοικονομήσετε πόρους και τα πάτε στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να τους προσφέρετε φτηνή ανασφάλιστη εργασία. Και το άλλο μέτρο είναι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους. Με έξοδα του ΟΑΕΔ, θα καλυφθεί το εργοδοτικό ασφαλιστικό κόστος για τους επιχειρηματίες. Οι οποίοι θα μπορούν πλέον άνετα, να αντικαταστήσουν θέσεις πλήρους απασχόλησης με θέσεις επιδοτούμενες από τους φορολογούμενους και τις εισφορές των εργαζομένων. Μην το ονομάζετε αυτό πολιτική για την απασχόληση. Ονομάστε το διευκόλυνση των επιχειρηματιών, γιατί αυτό είναι. ΝΑ λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Και ταυτόχρονα, απαντήστε στα εύλογα ερωτήματα που δημιουργούνται σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη. Πριν από λίγες μέρες είπατε ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει να πληρώσει τα επιδόματα ανεργίας γιατί δεν υπάρχει σάλιο, σύμφωνα με την δική σας έκφραση. Αλλά ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει τις ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών και τα stage του ιδιωτικού τομέα. Για τους εργοδότες υπάρχει άφθονο σάλιο, για τους εργαζόμενους όχι. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας.  

Και ακόμα, αναρωτιέται κανείς πως παρεμβαίνετε σήμερα για να προστατεύσετε τις θέσεις εργασίας. Τι θα κάνετε με τις υπεργολαβίες στον δημόσιο τομέα; Είστε κυβέρνηση, δεν είστε αντιπολίτευση, να κάνετε εύκολες αναφορές στην Κούνεβα για να συγκινήσετε το εκλογικό σώμα. Καταθέτω στην Βουλή συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού έχει δώσει στον εισαγγελέα.

 Και την ίδια στιγμή υπάρχουν δεκάδες ανοιχτά μέτωπα στον τομέα της απασχόλησης. Επιχειρήσεις κερδοφόρες προχωρούν σε απολύσεις, ή σε μετατροπή των συμβάσεων αορίστου χρόνου σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης. Η ELITE, αν την έχετε ακουστά, είναι κερδοφόρος επιχείρηση. Βρίσκεται υπό κατάληψη επειδή αρνείται να καταβάλλει τα δεδουλευμένα δύο μηνών και το δώρο των εορτών στους εργαζόμενους. Η εταιρεία «Λαναράς» αφού εισέπραξε κρατικές επιδοτήσεις ύψους 37 εκατομμυρίων ευρώ, κλείνει μονάδες και πετάει εργαζόμενους στο δρόμο. Και δεν έχει καταβάλλει μισθούς από τον Μάρτιο του 2009. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, οι εργαζόμενοι έκανα έρανο για να δοθεί δώρο Χριστουγέννων στους συναδέλφους τους στο τμήμα κατασκευής βαγονιών, του οποίου κανείς δεν γνωρίζει σήμερα ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Σας απασχόλησαν καθόλου αυτές οι υποθέσεις; Κάνατε κάτι; Ασκήσατε κάποια πίεση, πήρατε κάποια μέτρα; Προφανώς η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, ειδικά σε επιχειρήσεις κερδοφόρες ή επιδοτούμενες με τα λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων, δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες σας.

Κύριε υπουργέ, προεκλογικά δεσμευτήκατε ότι θα στηρίξετε την απασχόληση, ως μέσο εξόδου από την οικονομική κρίση. Απαντήσετε λοιπόν ευθέως στους πολίτες και στους εργαζόμενους: σκοπεύετε να αφήσετε άθικτο το αίσχος των εργολαβιών στον δημόσιο τομέα που εσείς οι ίδιο έχετε καταγγείλει; Σκοπεύετε να εξακολουθήσετε να δείχνετε ανοχή στην πλασματική αυτοαπασχόληση, το περίφημο μπλοκάκι, που ακόμα και ο κ. Αλογοσκούφης παραδέχτηκε ότι είναι παράνομο; Σκοπεύετε να αφήσετε ανεξέλεγκτες τις παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας; Σκοπεύετε να αφήσετε ένα τεράστιο ποσοστό της αγοράς εργασίας στο έλεος της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, ακόμα και στον δημόσιο τομέα; Σκοπεύετε να διατηρήσετε σε ισχύ τους νόμους που προστατεύουν τον περίφημο εργασιακό Μεσαίωνα; Σε αυτή την περίπτωση, απέναντί σας δεν θα έχετε μόνο τις προεκλογικές σας δεσμεύεις. Θα έχετε όλη την κοινωνία και τους εργαζόμενους.